Laat jezelf niet meevoeren door de kronkels in het hoofd van een ander

Ik schrijf deze log voor een vriendin

Uit eigen ervaring en omdat ik al heel lang zie hoe moeilijk zij het heeft. En daarom vind ik het zo belangrijk om er weer aandacht aan te besteden. Want soms gebeuren er dingen tussen mensen die echt heel niet oké zijn. En ik zie om mij heen wat een pijn dit mensen doet. En hoe nutteloos en zinloos het is. Waarom gebeurt het? Wat gebeurt er? En wat kun je doen als je merkt dat je je mee laat voeren door de kronkels van een ander, maar die helemaal de jouwe niet zijn?

Jouw hoofd en het hoofd van een ander

Jouw brein en dat van een ander: het zijn twee afzonderlijk werkende systemen, personen, persoonlijkheden, mensen. Maar door contact en interactie, empathische gevoelens en type persoonlijkheid, kan het zijn dat de één wel heel erg veel rekening met de ander gaat houden. En dan gaat er iets niet helemaal goed.

Een relatie die goed in balans is, die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en gelijkwaardigheid, op eerlijkheid en openheid, kan wel een stootje verdragen, maar een relatie die minder open is en waarin misschien minder gelijkheid is, loopt het risico om heel onevenwichtig te worden. Bewaar altijd je persoonlijke eigenheid en onafhankelijkheid in welke relatie dan ook. Ruzie geeft niet, maar praat het wel respectvol samen uit. En ‘sometimes agree to disagree’. Als jullie beiden dat lukt dan is je relatie behoorlijk in balans.

Helaas is niet iedereen daartoe in staat. Zonder dan meteen met een beschuldigende vinger naar zo iemand te willen wijzen, wil ik wel graag benadrukken dat het van belang is om in zo’n situatie je eigen beide voeten stevig op de grond te houden en wel voldoende bij je eigen gevoel te blijven. Het kan liggen aan psychische problemen van de ander, aan opvoeding, of gewoon aan het type persoonlijkheid. Wat het ook is, diegene zal het bij tijd en wijle ook niet makkelijk hebben met zichzelf. Maar daar wringt wel vaak de schoen: diegene heeft echt niet het recht om van zijn worstelingen en problemen de jouwe te willen maken, jou daarin op te eisen of mee te trekken.

 

Laat jezelf niet meevoeren door de kronkels in het hoofd van een ander
Hoofd met kronkels. Bron: Pixabay

Gevoelens van een ander zijn niet van jou

Een ander heeft nooit het recht om jou zijn of haar gevoelens op te dringen. Om jou te dwingen meer rekening met diegene te houden dan menselijkerwijs redelijk is. Om jou te dwingen mee te gaan in leugens of manipulatie. En diegene heeft al helemaal niet het recht om naar anderen toe kwaad over jou te spreken. Jij bent niet verantwoordelijk voor het doen en laten van die ander, dat is diegene nog altijd helemaal zelf.

Als dit in een contact toch gebeurt, dan moet je wel echt je best doen om jezelf te bewaken en voor je eigen gevoelens en daden in te staan.

Meeslepende projectie van de ander

Het is mijn vriendin overkomen, het is mij ooit overkomen. Het is haar en mij meerdere malen overkomen. En wij proberen daar afstand van te nemen en daar ver boven te staan.

Meestal lukt mij dat en sta ik daar best ver boven. Dat wil niet zeggen dat het mij niets doet, ik ben nog steeds worstelende met trauma’s uit bepaalde periodes in mijn leven. Maar ik herken het feilloos. Manipulatie, liegen, bedriegen, woede-uitbarstingen, egoïsme, kwaadsprekerij over anderen, ongegrond oordelen over anderen……ik doorzie het. Mij overkomt het dan ook zelden dat iemand tegen mij roddelt over een ander. Ik ga er namelijk totaal niet in mee. En als er onverhoopt toch eens iemand is die het probeert dan hoeft diegene niet bepaald te rekenen op mijn bijval en sympathie. Mijn respect en eer verkrijg je er niet mee.

Het grootste probleem wat ik zelf heb ervaren is dat je je laat meeslepen door en met de gevoelens van de ander. In sommige gevallen projecteert een ander gevoelens, frustraties en kwaadheid vanuit zijn eigen hoofd naar jou. En zeker als je veel met elkaar te maken hebt, of je je op zo’n bepaald moment niet zo gezond en weerbaar voelt, dan laat je je heel makkelijk meesleuren in een conflict met een ja-en-nee verhaal. En dat kost onnoemelijk veel energie. Het is ook zo zinloos….

Laat jezelf niet meevoeren door de kronkels in het hoofd van een ander
Sta er boven. Bron: Pixabay

Sta er boven

Hoewel ik mijn eigen gevoelens van onmacht en weerzin tegen bepaald gedrag soms echt niet kan onderdrukken, heb ik wel geleerd dat er een verschil bestaat tussen de beleving van de ene persoon en van de andere. Dat één waarheid niet bestaat, en dus ook de mijne niet. Maar ook betekent dat, dat ik zeker het recht heb om mijn eigen gevoelens en levenservaring te volgen en in te zetten om afstand en autoriteit te bewaren naar mensen die dit soort gedrag vertonen. Want je laten meevoeren in de gekte in andermans hoofd doet jou jouzelf veel meer verliezen.

Het is de gekte van de ander. Niet van jou. Nooit van jou. Accepteer deze dan ook niet als ze je aangeboden wordt.

Als dat toch eens dreigt te gebeuren en je bent bang dat je je laat meeslepen of je voelt je overweldigd, ga dan zo snel als je kunt weg. Neem afstand. Scheid jouw gevoelens van de ander. De ander heeft zijn of haar problemen en jij hebt de jouwe en dat hoeft niets met elkaar te maken te hebben.

Manipulatie en bedrog

Niet iedereen herkent het als het gebeurt. Er zijn vele vormen van en dat maakt het ook zo lastig om het te herkennen voordat het al te laat is en je er in meegetrokken bent. Iemand die manipuleert verdraait vaak gebeurtenissen en feiten, gebruikt allerlei smoezen en is daarbij sterk op jou gericht. Ook heb ik gemerkt dat er vaak gebruik gemaakt wordt van ‘het beter weten dan’, waardoor je vaak op het verkeerde been gezet wordt. Ook neemt een manipulator vaak een slachtofferrol aan om bijvoorbeeld verantwoordelijkheden te ontlopen.

Manipulatie is een uiterst effectief, maar zeer destructief wapen wat zeer regelmatig ingezet wordt om iets van een ander gedaan te krijgen. Zowel in privérelaties als ook op de werkvloer krijgt iedereen er regelmatig in meer of mindere mate mee te maken. Het is niet erg als het zo nu en dan een beetje gebeurt, iedereen maakt zich er op een bepaalde manier wel eens schuldig aan. Maar als het gebruikt wordt om jou te onderwerpen, om je op te laten draaien voor fouten van een ander, jou de mindere te laten zijn of om jou te misbruiken in wat voor relatie dan ook, dan moet je heel alert gaan worden.

Roddelen en kwaadspreken over anderen

Ik wil iedereen op het hart drukken zich niet klakkeloos met een andermans verhalen mee te laten voeren of te laten opzwepen en zelfs te laten opzetten tegen een ander. Volg vooral je eigen interpretaties en jouw eigen gevoel. Ga niet klakkeloos af op wat iemand zegt over een ander. Ga niet mee in roddels en kwaadsprekerij en laat je niet meevoeren door de kronkels in het hoofd van een ander. Neem afstand als je dat nodig hebt. Vind je eigen rust en waarheid in jezelf.

Wees sterk. En blijf gewoon jezelf.

Ik wens mijn lieve vriendin heel veel sterkte toe, maar daarbij voeg ik ook alle andere mensen die zich in dit verhaal herkennen.

De Gans

Laat jezelf niet meevoeren door de kronkels in het hoofd van een ander
Vind rust en waarheid in jezelf. Bron: Pexels

Meer lezen over manipulatie?

Voor een eenvoudige uitleg over manipulatie klik je hier.

Voor meer achtergronden over manipulatie klik je hier.

Of lees: ‘iedereen kan manipuleren’ op ‘Mens en Geest’. 

Meer van De Gans over dit onderwerp:

Ben jij slachtoffer van een narcist?

Over levenslessen


Wil je niets meer missen? Volg mij dan ook op:
 & 

Wie is De Gans?

19 Replies to “Laat jezelf niet meevoeren door de kronkels in het hoofd van een ander”

 1. liefdeskruiden schreef:

  Ik ben vaak de eerste die een excuus voor de ander bedenkt als er wat mis gaat. Terwijl ik er vaak niets mee van doen heb. Langzaam leer ik dat wel af, maar het patroon is diep gesleten.

  • Marije De Gans schreef:

   Ergens, diep van binnen voel je zelf wel of het goed of juist niet goed zit. Afleren is een weg van bewustwording, oefenen, nog meer oefenen…totdat je ineens een keer vanzelf voor jezelf kiest. Elk begin is er eentje.

 2. natuurfreak schreef:

  Werkelijk heel goed geschreven

 3. […] Lees ook ‘Laat jezelf niet meevoeren door kronkels in het hoofd van een ander‘ […]

 4. Esther Cuyvers schreef:

  Oh lala weer een goeie blog.

  ook dat zit dikwijls in in bepaalde patronen en emotionele ‘on’vaardigheden van een familie kwestie.
  dikwijls zie je dit patroon zowel bij ‘die het ondergaan’ als bij ‘de uitvoerder’.

  maar wat je me het meeste raakte is deze grote wijsheid
  ” heb ik wel geleerd dat er een verschil bestaat tussen de beleving van de ene persoon en van de andere. Dat één waarheid niet bestaat, en dus ook de mijne niet. ”

  belevingen zijn dingen die nooit maar dan ook nooit het zelfde zijn, wel herkenbaar, dat wel.

 5. Thuisbijmij schreef:

  Weer zo’n herkenbaar stuk tekst voor mij. Ik probeer er boven te staan, wat soms lukt maar soms ook niet. Jij bent een krachtig mens, ik hoop ooit ook een sterke vrouw te worden/zijn.
  Iets weten en iets uitvoeren, twee dingen die bij mij niet synchroon lopen helaas. Xx

  • Marije schreef:

   Geloof me, ik ben lerende en zwoegende. Het hoofd weet alles, maar het gevoel correspondeert niet altijd 😉 Maar dit zijn wel de waarheden waarnaar ik leef. Soms val ik terug, maar realiseer me ook weer dat de pijn van een ander, mijn pijn niet is. En dat is heerlijk bevrijdend. Liefs xx

   • Thuisbijmij schreef:

    Ik realiseer me dat ook, maar het gevoel hè? Dat gaat zijn eigen weg. Ik vind het moeilijk mijzelf te distantieren ervan. Liefs

    • Marije schreef:

     Ja dat is heel erg lastig. Ik lees een boek nu over loslaten van patronen die je je in het leven eigen maakt. Dat is heel verhelderend. Als je wilt kan ik je titel en schrijvers wel doorgeven. Liefs x

 6. Maria de Ridder schreef:

  Dank Marije voor je blog. Dit klinkt voor mij als passieve agressie. Openlijke agressie is vaak goed herkenbaar maar passieve agressie is eigenlijk ‘vijandigheid met een laagje suiker’ of ‘verbloemde vijandigheid’. Vaak lastig te herkennen maar als je het eenmaal doorhebt dan lukt het makkelijker om er bij weg te blijven.
  Vlieg met Maria de Ridder mee naar… Wie het kleine……2My Profile

 7. JasMien schreef:

  Wat een prachtig stuk. Ik herken mezelf er ook weer in.
  Echt, ik hoop ooit zo tot inzicht te komen als jij!
  Bedankt xx

  • Marije schreef:

   Geloof me, ik ben tot inzicht gekomen. Maar die gevoelens die snappen dat nog niet altijd 😉 Hahaha! Dat verbind ik de komende tijd hopelijk nog eens aan elkaar. xxx

 8. shivatje schreef:

  Zoals je schrijft het gebeurd al te vaak dat mensen goedgelovig zijn in anderen en zich laten meetrekken. Spijtig genoeg vind ik dit een machtsspel dat heel zwaar kan zijn.
  Ze geloven alles of toch zo goed als alles wat de ander denkt zegt en zelfs aanvoelt. Men staat dan niet meer stil bij de eigen ik.

  Aum Shanthi

 9. Mrs brubeck schreef:

  Een logje dat me erg raakt, dat grote waarheden bevat!
  Dank je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

BLOG

polarisatiefilter

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: