‘Kwalitijd’

“Soms mag je asociaal zijn, om sociaal te kunnen blijven”

~De Gans~

Vandaag een stukje over alleen zijn. Maar niet over eenzaamheid. We hebben het allemaal zo nu en dan nodig, even tijd voor onszelf, even alleen zijn. We zijn het echter veel te weinig. Er is bijna altijd wel iets of iemand die aanspraak op onze aanwezigheid maakt, in levende lijve, telefonisch, of digitaal. Je even volledig afzonderen van alle hectiek, even lekker je eigen tempo pakken en even écht puur zijn met jezelf, dat lukt de meesten maar zelden. Ik noem dat altijd ‘kwali-tijd’, een versimpelde samentrekking van kwaliteitstijd.

Neem tijd voor jezelf.

Het is zo goed om even tijd voor jezelf te nemen. Ik noem het nadrukkelijk geen ‘me-time’, omdat ik dat een gruwelijk populistische benaming vind voor een verplicht iets wat ons onder sociale druk wordt opgelegd, en dus ook zo ingevuld dient te worden, bij voorkeur met naderhand een post op Facebook, voorzien van vele foto’s die benadrukken hoe lekker en nuttig de me-time wel niet was. Dat telt niet. Dan ben je immers nog steeds bezig met eisen en dwang van buitenaf en dat is nu net niet de bedoeling. Het is gewoon nodig om zo nu en dan even totaal niet met de buitenwereld bezig te zijn. Om je gedachten te laten denken, om je lijf wat rust te gunnen, of juist een beetje extra inspanning omdat dat misschien op dat moment net nodig is. Wat jij maar nodig hebt. Niet gepland, niet vooraf ingevuld, maar gewoon een paar uren leegte. Misschien wel met verveling. Alleen.

Als je genoeg alleen bent, ben je ook meer waardevol voor anderen.

Laat de telefoon de telefoon, neem niet op, zet uit, af, wat dan ook. In elk geval ben je even echt helemaal alleen. Pas als je dat regelmatig genoeg bent, dan ben je ook weer waardevol voor anderen.
En als je het moeilijk vindt, dan bedenk je maar dat je soms asociaal mag zijn om sociaal te kunnen blijven. Dat is heel normaal en daar is niets verkeerds aan.

En naderhand geen post op Facebook zetten. Of op Instagram. Waar dan ook. Gewoon die energie gebruiken voor dat wat jij belangrijk vindt als je weer sociaal wilt worden.

Succes 🙂

De Gans ♥

Kwalitijd
Laat je leiden door wat jij wilt en niet door wat je vindt wat je eigenlijk zou moeten…

Bron foto’s: Pixabay


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

15 thoughts on “‘Kwalitijd’

 1. Ik doe dit dus al (noodgedwongen) jaren. Het moet, is echt noodzakelijk. Doe ik het niet, dan ben ik voor de mensen om me heen echt een draak.

 2. Een heel mooi stuk ! 🙂
  Dat is in mijn ogen zelfs niet ‘asociaal’. Jouw stuk doet me eraan denken dat er zo’n gelijkaardig stuk in mijn concepten staat. Ik ga vaak heel diep in dergelijke onderwerpen, waardoor het voor veel mensen soms confronterend of choquerend overkomt. Vandaar dat het voorlopig nog in concepten zit (moet de juiste woorden vinden 🙂 ), zoals veel andere berichten. Ik zal dit toch nog eens in overweging nemen. 😉
  Mijn stuk heet “egoïsme”, want vaak zien mensen dit inderdaad als asociaal of egoïstisch, wat het helemaal niet is.
  Bedankt voor de reminder. 🙂

  Fijn weekend !

  1. Het is asocialer om mensen hun eigen tijd niet te gunnen. Inderdaad, wat je zegt. Ik ben benieuwd naar jouw stuk! Goed weekend ☺

 3. Oke.. ik snap wat je bedoelt Gansje.
  Morgen gaan de kinderen naar hun vader en ik was al van plan om eens rustig aan te doen. Dus ik denk dat ik de telefoon eens stil zet, op tafel en er niet naar om kijk. Iets gaan doen wat mij invalt en zien waar ik eindig..

  Je hoort nog of het allemaal lukt

 4. Sinds mijn burn-out heb ik ingezien hoezeer ik die tijd alleen nodig heb. Gewoon om te bekomen van alle prikkels en verplichtingen en gedoe en … En dankzij de kerntalentenanalyse weet ik dat ik in aanleg ook helemaal niet sociaal ben, maar door mijn werk en mijn opgroeigezin verplicht werd het te zijn.

  1. Dan acteer je haaks op wie je bent… Slopend inderdaad. En als je het je niet realiseert dan gaat dat echt niet goed…

 5. Dit is helemaal waar, gelukkig kan ik dit vrij goed, zoals afgelopen weekend, er zijn eigenlijk nul foto’s gemaakt, al mijn aandacht ging naar Roos, de oppas van Picasso en natuurlijk vriendin. Dan ben ik ook niet op instagram, of op FB te vinden of waar dan ook.

  En ook nu, al laat ik mijn haakwerken gemaakt wel zien, maar daar zit een reden bij, who knows 😉

  X

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.