Kouder

Het wordt kouder.

Langzaam wordt het toch wat kouder buiten. Vorige week was dat al goed te merken tijdens een herfstwandeling in de bossen. Hoewel het zonnetje scheen, schuurde de wind bij tijden venijnig guur langs mijn wangen. Maar, in die zon was het toch echt lekker. Ik geniet elke keer opnieuw van de wisselvalligheid, de geuren en kleuren van oktober.

De herfst verschijnt.

Veel bomen zitten voor deze tijd van het jaar nog verrassend goed in blad. Maar als je beter kijkt dan zie je toch echt de herfst verschijnen, daar tussen die bladeren, waarvan vele randen nu prachtig rood of geel verkleuren. Sommige bomen lichten bijna goudachtig op in de late zonnestralen. Een regen van eikeltjes klettert zo nu en dan omlaag tussen de stammen, waardoor ik de neiging krijg om bij elke windvlaag mijn handen beschermend boven mijn hoofd te houden.

De eerder dit jaar zo majestueuze varens zijn aan het verschrompelen, onder de bomen lijkt het al veel kaler, bijna winters haveloos, wanneer je tussen de stammen doorkijkt. De akkers, die verspreid door de bossen liggen, ogen bruinig, steeds vaker leeg. En daar waar nog wel wat groeit, wordt het door grote landbouwvoertuigen spoedig ontdaan van volgroeide gewassen. Trekkers met aanhangers vol aardappelen rijden aan ons huis voorbij. De oogst naar binnen, alles klaar voor de winter.

Maar toch zijn er nog bloemetjes.

Maar, als je goed kijkt, zie je in het bos nog wat late bloemetjes bloeien. Heel teer, voorzichtig verstopt tussen de afgewaaide takken van de bomen. Een zachte belofte voor de lente die ooit terug zal komen.
Het eekhoorntje in onze tuin zoekt naarstig naar een verstopplek voor zijn nootjes. Hangend, met één poot aan de schutting, spiedend naar nog meer lekkers om zijn wintervoorraad aan te vullen. Ik hoop dat hij dit jaar zijn voedselschuilplaats niet vergeten zal…

Ik denk aan een winterslaap….het wordt kouder. Lekker met een dekentje om mijn benen op de bank, een goed boek op schoot, fijne muziek en een haardvuur aan.

Herfst, straks overgaand in de winter. Lekker. Knus. Even niks. Even rust.

Ik wens iedereen een mooie winterslaap. Of winterrust. Met mooie dromen. Dat in elk geval.

De Gans

squirrel-619966_1920
Bron foto’s: Pixabay

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

8 thoughts on “Kouder

    1. Bij mij ook! Heerlijke periode is dit 🙂 Ik wens je, ondanks alles waar je nu in zit, toe dat je dit jaar toch van deze periodes kunt genieten.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.