Kijk eens goed naar binnen

“Placing the blame or judgement

no someone else leaves you powerless

to change your experience; taking

responsibility for your beliefs and

judgements gives you the power

to change them.”

Byron Katie

Een mooie quote van Byron Katie die mij vanmiddag aan het denken zette.

Want hoe vaak gaat het op dit vlak niet mis in het leven tussen mensen onderling? Overdenk eens bij jezelf, hoe vaak geef jij een ander de schuld van een gebeurtenis of een situatie? En hoe vaak heb je geprobeerd iets bij jezelf te veranderen?

Natuurlijk, er zijn uitzonderingen waarin jij jezelf zodanig en onevenredig voorbijloopt om het een ander naar de zin te maken, dat je er zelf last van krijgt. Dat is niet waar het hier over gaat.
In heel veel gevallen mag je jezelf ook wel eens afvragen: wat doe ik dat die ander zo op mij reageert? Of juist: hoe komt het dat ik zo op die ander reageer? Wat gebeurt er dat het gedrag van die ander dit gevoel bij mij losmaakt? Sta daar eens eerlijk en nuchter bij stil.

Jezelf deze vragen stellen, en ze nog eerlijk beantwoorden ook, vergt wel enige moed.

Maar daarna geven ze je onvoorstelbaar veel inzicht. Inzicht in jezelf. Inzicht in anderen. En inzicht in een situatie of relatie. Ga eens het gesprek aan met jezelf. Zo kun je zaken veranderen, relaties verbeteren en heel veel leren in je leven.

Toegeven dat je ergens iets verkeerd hebt gezien, of hebt beoordeeld, eerlijk je verantwoordelijkheid nemen maakt je betrouwbaar en geeft je prettige relaties. Immers, niemand heeft ‘altijd gelijk’, en niemand valt altijd ‘niets te verwijten’? Niemand is onfeilbaar. Dit geldt ook voor jou.

Kijk eens goed naar binnen
Moed…. Bron: Pixabay

Erken je eigen falen.

Pas geleden, in in mijn eigen dagelijks leven vroeg mijn zoontje aandacht voor iets wat hij wilde vertellen. Ik was druk bezig met andere zaken en zei dat dat wat hij vertelde heus wel mee zou vallen. Hij hield aan, maar ik wuifde zijn argumenten weg en zei hem maar lekker te gaan spelen. Hij deed keurig wat ik vroeg, maar ik zag aan zijn hangende schoudertjes en gebogen hoofdje dat hij teleurgesteld was en het geheel voelde voor mij toch niet goed. Ik besloot toch even te gaan kijken naar wat hij had aangegeven. Meteen zag ik dat hij gelijk had gehad, dat hij mij iets wilde vertellen en wilde oplossen, maar daar mijn hulp bij nodig had. En ik had de situatie verkeerd beoordeeld.

Ik ben naar hem toegelopen en heb zijn handje gepakt en toegegeven dat ik niet goed naar hem geluisterd had, vertelde hem dat ik had gezien wat hij bedoelde en dat hij gelijk had. Ik heb hem ook gezegd dat als ik en papa verwachten dat hij naar ons luistert, wij andersom ook naar hem moeten luisteren. Hij knikte met een serieus gezichtje en we gaven elkaar een dikke kus. Hij was blij met zijn gelijk en ik was blij met de wijze les die mijn kind mij gegeven had.

Van je fouten leer je.

Zo is het immers ook? Kijk eens goed bij jezelf naar binnen en overdenk je eigen rol. Luister naar elkaar. Neem elkaar serieus. Wees eerlijk, zowel naar jezelf toe, als naar een ander. Geef het eerlijk toe als je fout zit. Want, zoals ik al een tijd geleden heb beweerd: fouten maken mag. Het is niet erg. Want van je fouten leer je!

De Gans

Kijk eens goed naar binnen
Bron: Pixabay

Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

5 thoughts on “Kijk eens goed naar binnen

  1. Ik doe dit ook soms ja. Ook naar de kinderen toe. Dankjewel voor de wijze les, ga er weer beter op letten om echt te luisteren en tijd vrij te maken!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,