Keuzes maken: het loopt zoals het loopt

keuzes maken

Het loopt zoals het loopt.

En als het niet loopt, dan loopt het immers ook?

Een stukje over keuzes maken

Een vlieg die wat twijfelend boven onze bloemen vloog zette mij hierover aan het denken. In ons leven maken we immers voortdurend keuzes. Vaak gaat dat ongemerkt, bijna helemaal vanzelf. Bijvoorbeeld de keuze wat voor kleding we aantrekken op een dag, wat we willen eten, of wat we als eerste en wat later gaan doen.

Keuzes maken

Maar mijn gedachten op dit vlak gaan nu vooral over onze afwegingen bij andere, grotere zaken in het leven. Want om de zoveel tijd worden we geconfronteerd met een vraagstuk waarin we behoorlijk ingrijpende beslissingen kunnen, of zelfs moeten nemen.

Daarin is zelfs nietsdoen een keuze. We kunnen er immers voor kiezen om niets te willen veranderen? Deze keuze heeft wel de keerzijde dat de kans groot is dat de daadwerkelijke beslissing uiteindelijk vóór ons genomen wordt. In deze gevallen hebben we zelf meestal de minste invloed op wat ons dan, als het ware, ‘overkomt’.
Dit kan zorgen voor vervelende situaties, waar wij ons soms nauwelijks tegen opgewassen voelen. Misschien was het in die gevallen beter geweest wanneer we zelf op een eerder moment een echte keuze gemaakt hadden. Een keuze die op dat moment misschien doodeng en ongemakkelijk aanvoelde, maar die ons uiteindelijk meer zou hebben gebracht.

Ut lupt zoals ut lupt

Ik heb echter ook ervaren dat het soms juist beter is om de zaken wat laconieker te benaderen. ‘Ut lupt zoals ut lupt’, zei een lieve dame ooit tegen mij: het loopt zoals het loopt… En als we daar het beste uit weten te halen, dan lupt ut immers ook? We hoeven niet altijd actief aan het roer van ons eigen leven te staan; we mogen ons ook best weleens rustig mee laten voeren door de stroom. Zonder daarin een fatalistische houding aan te nemen natuurlijk. Of ons uit het veld te laten slaan door allerhande (vermeende?) obstakels op de weg.

Op de juiste momenten de juiste keuzes maken… Wanneer varen we mee met die stroom van het leven, genietend van al het moois om ons heen, en wanneer gooien we het roer om? Kiezen we voor een drastische verandering?

Soms vind ik dat nog best een uitdaging. Maar al levende, leer ik hoe dat moet. En die boodschap deel ik natuurlijk graag met je.

De Gans

 

Keuzes maken
Er schijnt licht aan de andere kant van het hek. Zie je het hek als obstakel om een lichter leven te leiden? Hoe maak jij je keuze?
Niets meer missen? Volg De Gans ook op:
 

Wie is De Gans?

14 Replies to “Keuzes maken: het loopt zoals het loopt”

 1. joke_dev schreef:

  Keuzes maken: het loopt goed of slecht af. Maar ik blijf er liefst toch achter staan…

 2. Suske schreef:

  Keuzes maken is nooit gemakkelijk. Pas nadien weet je of je de juiste keuze gemaakt hebt. Soms is bijsturen dan niet meer mogelijk. Hoe dan ook is het een voorrecht om keuzen te kunnen/mogen maken.

 3. Edward McDunn schreef:

  Inderdaad Marije, wij moeten ons hele leven keuzes voor kleine en soms grote zaken, en dat is niet altijd even makkelijk. Je kunt alleen maar hopen, dat je het goed hebt gedaan.

 4. Jasmien schreef:

  Weer een logje om goed over na te denken.
  Bedankt Marije 🙂

 5. shivatje schreef:

  Eigenlijk is er geen verkeerde keuze, het zijn dan lessen die men moet leren.
  Neem even die vlieg boven de bloem, misschien was het dat toch niet wat ze zocht maar wie weet komt ze op die bloem terug om te rusten.
  Een keuze is een verandering en dan neem je het beste in alle rust.

  Aum Shanthi

 6. Hennie schreef:

  Lieve Marije, het is waar dat we ons vaak mee laten slepen met de stroom van het leven. Keuzes maken moet je leren, ik ben nu 70 jaar en nog overkomt het mij dat de keuze voor mij al gemaakt is zonder dat ik er erg in had. Ik ben wel bewuster gaan leven, en soms ja soms moet je het maar laten gaan dat is wel eens lekker, je niet druk maken, het loopt soms zoals het loopt, kan ook goed zijn. Wel alert blijven.
  Liefs Hennie

 7. Kerst schreef:

  Ja keuzes maken een heel moeilijk punt je stippelt een route en het loopt heel anders dan geplant daar om moet je wel keuzes maken ook voor de Lange termijn. En dan maar zien of het goed uit pakt een lieve groet Kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: