Voor jou: sleutel van inzicht

Inzichtkaarten.

Pas liep ik tegen een stapeltje kaarten aan in een klein winkeltje ergens in de stad. ‘Psychologische inzichtkaarten’, meldde de nuchtere verpakking. Het idee is dat je zo nu en dan een kaartje uit de stapel trekt en de tekst dan meeneemt in je gedachten. Voor meer inzicht in jezelf en het beleven van je leven. Dat leek mij een heel goed en inspirerend plan, dus nam ik ze mee.

Begrip voor jezelf.

Ik vind de kaarten een mooie manier om begrip te krijgen in hoe je over bepaalde dingen denkt, met betrekking tot je eigen persoon. Om heel eerlijk te zijn ben ik namelijk zelf emotioneel gezien nogal chaotisch. Ik heb in mijn leven geleerd om gevoelens heel rationeel te benaderen en op bijna wetenschappelijke wijze te ontrafelen. Dat verklaart wel veel, en het is ook interessant, maar daarmee heb ik mijn gevoel uiteindelijk voor mijzelf nog niet erkend of verwerkt. Die theoretische benadering gaat volledig voorbij aan wat ik werkelijk voel. En dat is lastig, want daardoor ontstaat er een massa aan gevoelens in mijn leven waarvan ik eigenlijk geen idee heb wat ik ermee aan moet.

Verdriet onder boosheid.

Emoties kunnen soms best beangstigend zijn. Soms heel moeilijk te herkennen, te erkennen en vooral moeilijk om te begrijpen. Of ze echt te voelen! Maar vechten tegen je emoties lost niets op. Ze zijn er en ze gaan niet weg voordat jij ze hebt begroet en erkend. Ze worden hooguit sterker, heftiger en maken het er voor jou (en je omgeving) niet makkelijker op.

 

 

Voor jou: sleutel van inzicht
Ben ik bereid het verdriet te voelen onder mijn boosheid?

Daarom de kaarten.

Deze kaart meldde mij ‘ben ik bereid het verdriet te voelen onder mijn boosheid?’ En dat trof mij. Want hoeveel van ons voelen boosheid, tonen boosheid, maar zijn feitelijk intens gekwetst van binnen? Ikzelf begreep lange tijd mijn gevoelens van boosheid niet, totdat ik tot inzicht kwam dat het een intens gevoel van teleurstelling, verlatenheid en het mij door anderen te weinig gesteund voelen betrof. En dus mijn verdriet daarover.

In eerste instantie zocht ik begrip voor wat ik voelde bij de buitenwereld. Vocht ik naar buiten voor erkenning van anderen, totdat tot mij doordrong dat het alleen maar ging om die erkenning van mijzelf. Ik joeg een spook na, namelijk dat de erkenning van de buitenwereld mij zou vertellen dat ik mijzelf ook wel zou mogen erkennen. Maar in werkelijkheid is het andersom: jij bent de eerste die jezelf, en alles wat er bij jou hoort en in je zit, moet erkennen. Jij bent de enige die daarmee aan de slag kan. En aan de slag moet!

Jouw leven is jouw verantwoordelijkheid.

Niet dat van een ander. Dat wil niet zeggen dat de buitenwereld maar lekker over je heen mag walsen. Dat je geen rekening met elkaar moet houden en dat iedereen zijn eigen boontjes maar moet doppen. Dan zou het een vreselijk egoïstische wereld worden. Liefde, een beetje hulp, begrip en empathie voor elkaar is ook onmisbaar, maar dat erkennen, verwerken en beleven van je eigen leven en alles wat erbij hoort, dat doe je toch echt zelf. Jij zit in jouw hoofd, een ander niet.

Daarom besloot ik om zo nu en dan eens een kaartje op de foto te zetten, voor jullie. Om ook jullie een beetje begrip en inzicht te geven in wat er bij jullie allemaal in je eigen emoties speelt. Zonder dat ik daarbij op wil leggen wat je voelt of wat je zou moeten voelen. Want dat voelen, dat is zo intens persoonlijk, dat kan je voor niemand invullen.

De sleutel die er op de foto zichtbaar bij staat, heb ik erbij gezet als symbool. Een sleutel naar je eigen gevoel en je eigen hart. Zodat je dat kunt ontsluiten en je leven wat beter kunt beleven.

De Gans


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

 

26 thoughts on “Voor jou: sleutel van inzicht

 1. Een bijzondere kaart met een bijzondere overweging.
  Ik heb mezelf geleerd m’n gevoel diep weg te stoppen. Voor een ander steek ik zo mijn nek uit maar voor mezelf kan ik het niet. Door therapie leer ik veel maar het duurt heel lang voordat je de vast gebaande paden in je hoofd verlegd hebt. Maar elke vooruitgang is er één!
  Liefs ♥

 2. Ja, dat is een mooie kaart om eens in jezelf te kijken!!
  De vraag is snel gesteld, maar het uitvoeren vraagt in sommige situaties en voor sommige mensen heel veel lef en moed.
  Ik immers boosheid is in onze maatschappij zoveel meer geaccepteerd dan verdriet. Daar loopt men liever een blokje voor om.

 3. Emoties mag je voelen. Allemaal. Het is alleen dat je een evenwicht zult moeten zoeken in het doormaken van deze emoties. Ik ben een gevoelsmens en doe veel op emotie, dat ben ik en daar ben ik blij om. Het in balans brengen van al je emoties en dus al je zijn, leer je naarmate je ouder wordt. Hoewel er natuurlijk altijd momenten zullen zijn waarin je door emoties overmand wordt.

  1. Ja die momenten zijn er altijd en die zou je ook ‘moeten’ toelaten. Helaas is onze maatschappij niet helemaal meer ingericht op het uiten van emoties. Dat is jammer, want zo maken we het onszelf vaak onnodig moeilijk. Liefs x

 4. Mooi moment van stilstaan Marije, zo bijzonder hoe het werkt.
  Gisteren trok ik ook zo’n mooie kaart, dat helpt me dan echt.
  Ik blijf me erover verbazen dat je op het juist moment, juist..
  Uiteindelijk brengt het ons allemaal dichterbij…

  Liefs voor jou!

 5. Mooi beeld….
  De sleutel zag ik direct
  maar ook de steen…
  is dat volharden?
  een wapen
  om de oorzaak te treffen
  of een hulpmiddel
  om op de kaart
  te kunnen leggen
  als het waaien gaat
  en de kaart
  zo zichtbaar blijft liggen

  1. De steen staat voor de robuustheid van de aarde. Stevig gegrond, kracht in jezelf. Aarde waar wij deel van uitmaken. Als presse papier kan hij wonderen verrichten, maar als wapen gebruik ik hem niet.
   Mooi opgemerkt ❤

 6. Zeker inspirerend,dit soort kaarten! Ik heb (en gebruik) ze al jaren, nadat ik heel basaal met engelenkaartjes begon na het overlijden van mijn vorige partner. De woorden zijn altijd raak: je leert een andere manier van omgaan met iets, krijg ineens inzicht in een stukje van jezelf, enz. Ik doe jouw blog vandaag ‘cadeau’ aan iemand voor wie dit speciaal geschreven lijkt te zijn…. Dank Marije! ❤️

 7. Heel lang geleden was er een website waar je aan de hand van tekeningen een inzichtkaartje kan aanklikken en heel vaak waren die echt heel erg van toepassing.

 8. Mooi. Ja, zulke kaartjes doen je nadenken over het leven en hoe je erin staat. Inderdaad zit verdriet vaak onder de boosheid. Dat klopt. Als ik boos ben, begin ik vaak te huilen (waar ik in feite altijd van baal). Is vaak het verdriet over de onmacht dat je er niets aan kunt veranderen en je moet schikken. Iets waar ik heel slecht in ben.

  1. Ja dat huilen! Heel herkenbaar, ook wat je zegt over de onmacht en het schikken. Heel moeilijk vind ik dat. Maar wel onveranderlijk, dus kun je maar beter bij jezelf het gevoel leren erkennen en verwerken. Liefs.

 9. Wat een mooi blog weer .Ik heb de laatste jaren zoveel over mezelf geleerd .En wat ik het meest geleerd heb is dat ik verdriet omzette in boosheid ,blijkbaar kon ik beter met boosheid omgaan .Ik ben nu 66 en ik leer nog steeds ,maar merk wel dat ik een heel stuk milder en meer vergevingsgezind ben geworden en reken maar dat ik daar heel blij mee ben .
  Liefs Elisabeth

 10. Hé Marije, wat een mooie foto en wat een prachtige metafoor is die sleutel. Ik geloof vast dat er ook een kaart is die vraagt of je bereid bent om de boosheid onder je verdriet te voelen. Soms gaan die twee gewoon handje in handje. Of een soort 8tje.

  1. Dat 8tje…denk ik. Dat weten is 1 ding, het voelen een volgende. Ik denk dat er heel veel mensen zijn (incluis mijzelf) die dat heel eng vinden. Maar het lukt me steeds beter! Liefs,

 11. De kaarten zijn qua tekst zeer goed te gebruiken. Het doet je persoonlijk nadenken op dat moment van de trekkende kaart.
  Dit heb je weer mooi uitgelegd. Ook het symbool van de sleutels bij de kaart.

  Aum Shanthi

 12. Verdriet en ontgoocheling onder boosheid herken ik zeker. Wat ik zo moeilijk vind, is hoe je nadien verder moet als de ander zijn aandeel niet erkent. Met je ouders of je zus bijvoorbeeld. Je kind misschien…

  1. Ja dat vind ik ook heel moeilijk. Een ander kan je zomaar kwetsen of kwaad doen en dan nog naar jou als schuldige wijzen ook….of anderen tegen je opzetten zelfs. En toch….je kunt daar niets aan veranderen en je zult dan bij jezelf aan de slag moeten. Hoe moeilijk het ook is

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.