Jij bent niet wat anderen over jou denken.

Wie ben jij?

Zo heel dikwijls hoor ik meningen van mensen. En meestal gaat zo’n mening over andere mensen. En daar is op zich niets mis mee. Ik heb ook mijn meningen over anderen. Gelukkig meestal heel positief. Slechts een enkeling heeft het bij mij zo bont gemaakt dat ik diegene liever zie gaan dan komen. Maar dan nog, gaat het alleen om mijn eigen mening en beleving van een ander. Niet over die ander.

Jij bent niet wat anderen van jou denken.

Maar goed. De titel ‘Jij bent niet wat anderen van jou denken’ verdient deze week wel degelijk aandacht. Want hoe vaak hoor ik om me heen verdriet en teleurstelling in anderen? Ik bewonder de mensen die dan nóg genuanceerd weten te vertellen wat hun is overkomen, vaak zelfs zonder het noemen van namen van mensen die hen gekwetst hebben. Ik vind dat zo bewonderenswaardig. Ze benoemen hun gevoelens, hun pijn en hun verdriet. Maar ze beschuldigen niemand.

Er zijn echter ook talloze mensen die lukraak meningen over anderen de lucht in schreeuwen, kletsen achter andermans rug om en zelfs mensen tegen elkaar uitspelen. Of personen die klakkeloos, zonder enige achtergrondinformatie oordelen over anderen en dit ook meteen delen. Dit soort types kunnen onnoemelijk veel schade aanrichten en vaak hebben ze het zelf niet eens in de gaten. Ze laten een spoor van vernietiging en narigheid achter en zoeken de oorzaak altijd buiten zichzelf, vaak hun omgeving meetrekkend in een diepe trechter van moeilijkheden en gedoe.

Keer terug naar jezelf.

Als je met dat soort mensen te maken hebt kun je maar één ding doen en dat is, in mijn visie, terugkeren naar jezelf. Je eigen gevoelens respecteren en handelen naar je eigen hart. Jij hebt immers totaal geen invloed op de wereld en het handelen van alles en iedereen om je heen? Je kunt duidelijk maken waar jouw grenzen liggen en fatsoenlijke mensen zullen deze ook netjes respecteren. Maar dat fatsoen heeft helaas niet iedereen. Het enige wat je zelf werkelijk in de hand hebt is je eigen omgaan met alles op je pad. Ook met alle meningen over jou van de anderen die jij op dat pad soms tegenkomt.

 

Jij bent niet wat anderen over jou denken
Blijf bij jezelf. Bron foto: Pixabay

Meningen van anderen zijn niet van jou.

Als blogger heb ik er, heel eerlijk, soms best veel last van. Je steekt met je eigen website en schrijfsels toch in bepaalde mate met je hoofd boven het maaiveld uit. Ik ben een gevoelig zieltje en vind het heel lastig om een nare sfeer te voelen om mij heen. Ik houd niet van spelletjes en figuren die mensen om zich heen belasten met hun eigen sores. Ook niet als deze verhuld als comments op mijn blog worden neergepend. En dat gebeurt natuurlijk soms wel.

Al te erge uitlatingen blokkeer ik als eigenaar van de site. Maar gezien de periode waar ik nu privé doorheen ga, een periode die bepaald niet makkelijk is, merk ik dat ik mij heel veel kritieken persoonlijk aantrek. En dus ook de kritieken op mijn blog. Maar al die woorden van anderen, dat ben ik niet. Dat zijn de woorden van de ander. Het zegt alles over die ander, over zijn visie op mij, op de wereld, of op mijn schrijfsels. Maar het zegt feitelijk niets over mij. En ik laat mij er dus ook zeker niet van weerhouden om te schrijven en soms heel kritisch te zijn. Ik verhard mij wel tegen die comments. Daar leer ik ook weer van.

Jij bent jij.

Daarom wil ik jullie op het hart drukken om je niet te veel mee te laten slepen door al die uitlatingen van anderen, die misschien wel gericht zijn aan jou, maar niets zeggen over jou. Want jij bent niet de mening van die ander.

Jij bent jij. De enige die jij kunt zijn. Keer daarom terug naar jezelf en naar je eigen hart, zeker in periodes wanneer je je gekwetst voelt. Neem je eigen gevoelens serieus, werk aan jezelf en keer terug op je eigen pad, versterkt en verrijkt met je lessen.

De Gans

 

Jij bent niet wat anderen over jou denken
Jij kunt alleen jij zijn. Bron: Pixabay

Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

18 thoughts on “Jij bent niet wat anderen over jou denken.

 1. Ik heb het zélf allang op gegeven om wakker te liggen of me zorgen te maken over wat anderen over me denken of zeggen. Heb daarvoor al iets teveel meegemaakt, en praten doen de mensen toch. Ik blijf lekker bij mezelf.

 2. Kwetsbaar onderweg

  omdat soms wordt gedacht
  dat andere mensen
  na een eerste contact zoals jij denken en handelen

  heten we hen welkom in ons leven
  tot ze hun ware aard blootgeven

  in hun schaduw
  is de valse schijn onherkenbaar
  daarom dat velen de ingeslagen weg lang blijven bewandelen

  Sorry voor mijn vorige reactie, Marije!

  De ‘ikjes’ die jou pijn hebben gedaan stellen niets voor, ze betekenen niets! Dat wou ik eigenlijk in de verf zetten. Ik besef nu dat ik niet de goede kleur koos.
  Lenjef

  1. Er is geen enkele reden tot sorry! Ik vond hem zo mooi, dank je wel. Ook weer voor deze. Je hebt de juiste kleur gekozen en ik begrijp je. Wat je in de eerste regels zegt dat klopt ook, maar is het ook niet zo dat we graag worden behandeld zoals wij een ander behandelen? En dat wij teleurgesteld zijn iemand anders tegenover ons te hebben gehad dan eerst gedacht? Dat is helemaal niet gek. En sommige mensen hebben meerdere gezichten, waarvoor een prachtig masker zit.
   Lieve groet en mooie dag!

 3. Het grote voordeel van ouder worden – de jaren vliegen bij mij voorbij en ik heb geen flauw idee waar ze gebleven zijn – is wel dat ik steeds minder iets over anderen vind maar dat ik ook steeds minder geraakt word. De wijsheid wil soms wel eens met de jaren komen. Maar ik snap je helemaal. Vooral als het op bepaalde gebieden niet helemaal soepeltjes loopt. Hoe dan ook: ik lees je stukjes in ieder geval met interesse en plezier. Heb ik er toch weer iets van gevonden. 🙂

  1. Dank je wel Mies 😀 Het gaat steeds sneller. Het benauwt mij soms wel eens. Maar het is fijn dat je leert rustiger te worden en minder geraakt wordt door dingen om je heen. Door diverse omstandigheden ben ik daar dit jaar niet zo goed in geweest, maar inmiddels gaat het weer wat beter. Mooie dag!

 4. Krijg jij zoveel nare reacties? Onbegrijpelijk vind ik dat, want jij schrijft met veel respect over mensen, dieren en dingen. Wat kan een ander daar op tegen hebben? Uiteindelijk denk ik dat “fouten” altijd als een boemerang naar je terugkeren. Daarom ken ik – gelukkig – ook geen haat. Lijkt me verschrikkelijk om daar tijd en energie in te steken.
  Trek het je alsjeblieft niet aan. Sommige mensen weten niet beter dan negatief commentaar te leveren.
  Liefs en een knuffel

  1. Ik krijg er niet veel. Maar ik heb wel een paar reacties gehad die ik heel pijnlijk vond. Voor mij en soms ook voor anderen. En het afgelopen jaar hebben wij uit eigen stommiteit een paar verkeerde mensen toegelaten in ons leven. Dat is nu gelukkig voorbij. Maar er is veel werk aan de winkel op emdr gebied, dat maakt dat ik snel getriggerd word en me snel gekwetst voel. Maar dat emdr verhaal gaat nog wel even duren, kan moeilijk voor jaren onderduiken
   Het komt goed, maar het is wat veel nu bij elkaar met alles wat we als gezin te verstouwen hebben gekregen. Maar hoofd recht en blik vooruit en alles komt weer goed. Dank voor je lieve woorden. Liefs en knuffel terug xxx ❤

 5. Een beeld in de spiegel

  Ik ben wie ik ben.
  Welke kracht drijft het schrijven van de balpen?

  Het verstand zegt vaak andere dingen dan het hart.
  Toch huizen ze beiden in hetzelfde lichaam, zij het elk in een kamer apart.

  Starende naar een spiegel met de blik op jezelf.
  Hoeveel wezens zie je dan, acht, tien…elf?

  Misschien kijk je naar het kind van jouw ouders.
  Zie je een zwak mens of een atleet met sterke schouders.

  Naargelang de stemming van het gemoed
  is het telkens een ander beeld dat je ontmoet.

  Elke ‘ik’ is een kracht zonder spiegelbeeld
  die het gevoel en denken van de drager bespeelt.

  Als een onvervangbare materieloze harde schijf
  woont deze ik in het brein met het hart als buitenverblijf.

  Zeg ‘ik’, wie denk je dat gij zijt?
  Alles en niets, zelfs geen stofje in de ruimte van de stervende eeuwigheid.

  Dit prachtig onder woorden gebracht onderwerp deed me denken aan een héél oud werkje van mij, Marije.
  Dankjewel!
  Lenjef

  1. Ik vind het prachtig lieve Lenjef! Heel mooi en zo waar omschreven. De ene keer zie ik mijn oma, de andere keer mijn moeder of mijn vader, mijn broer en nu mijn kind. Het is zo bijzonder, want dat alles, maakt mij mij en zo geldt dat voor ieder wezen. Dank je wel. Ik moet altijd even gaan zitten om op jou te reageren. Jouw mooie reacties verdienen wat meer tijd dan een ‘vind ik ook’ vanaf de bank… Lieve groet en mooie dag!

 6. Gelukkig ben ik al wat jaartjes gestopt met me druk maken hoe anderen over mij denken of wat ze over mij zeggen want ik heb er toch geen vat op .Zelf oordelen heb ik zeker ook wel gedaan ,nu bedenk ik vaak dat er meestal een reden is voor het gedrag van iemand redenen die ik misschien niet ken .Roddelen is de grootste gruwel die ik kan bedenken want dat zijn zulke trieste wanhopige mensen .Elkaar in de waarde laten zou niet zo moeilijk moeten zijn .
  Liefs Elisabeth

 7. Gelukkig ben ik aanbeland in mijn leven dat het we worst zal zijn wat anderen over me denken of zeggen.
  Ben gewoon mezelf…en was van plan omdat te blijven.
  Wel een mooi blog en zet er misschien welmensen mee aan het denken.
  Groetjes

 8. Helemaal mee eens. Persoonlijk boeit het mij niet zo wat anderen over me denken, hoewel ik daar best wel nieuwsgierig naar ben. Ik beoordeel mensen niet behalve als ik de achtergronden ken. Daarom heb ik nooit explicite meningen over personen die in het nieuws zijn, want ik ken ze niet, enkel maar uit de media. Hoe kan je dan een oordeel hebben?
  Over anderen probeer ik zo neutraal mogelijk te blijven. Ik hou niet zo van bevooroordeelde mensen of mensen met sterke verhalen over anderen. Eerst zelf zien en dan geloven.
  Een oordeel hebben over iemand is natuurlijk weer wat fermer dan iets vinden van iemand. Er is een groot verschil tussen ‘ik vind’ of ‘hij/zij is’.
  Blijf uiteindelijk voor jezelf zoveel mogelijk bij jezelf, dat is de boodschap.

 9. Gevoelig logje, ik herken er een grote waarheid in.
  Maar soms…soms komt het aan, omdat (net wat je zegt) dingen gedeeld worden die maar langs 1 kant bekeken worden en daardoor mensen kapot kunnen maken.
  Ik schreef ooit een logje over “de hand in eigen boezem steken” en deelde een gedicht dat ik aan mijn mama opdroeg. Het is een boodschap waar velen eens aan zouden moeten denken!
  Ik denk nog even verder na en laat je blog doorzinderen!
  X

 10. Zo een mening kan hard zijn maar kan ook positief zijn.
  Toch moet je altijd jezelf blijven. Laat ze dan maar hun mening hebben dat is hun probleem zeg ik altijd. Ik ben wie ik ben.
  En men weet over zichzelf wie hij/zij is.
  Ook je niet laten meeslepen door een mening van een anders want ook dat kan wel eens verkeerd uitdraaien en dan sta je daar. Dan ben je meegelopen maar eigenlijk moet je terug op die mening komen.

  Mooi stukje

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.