Je mag alles zeggen wat je denkt, maar…

…bedenk je vooraf alles wat je zegt?

Een thema wat regelmatig terugkomt in diverse de nieuwsberichten is onze vrijheid van meningsuiting. Heilig is het, in ons landje, maar toch, als iemand zegt wat hij werkelijk vindt, dan kan hem dat duur komen te staan. Politici lopen wat dat betreft helemaal op eieren, want hoe voorzichtig zij hun mening ook uiten, er is altijd wel iemand het oneens daarmee. En als een politicus dan heel zwart-wit van alles voor de camera uitschreeuwt, dan valt dat bij grote groepen helemaal verkeerd.

Ook in het dagelijks leven, en in meerdere mate nog op Social Media, maken mensen dagelijks de verharding en ‘verzwartwitting’ van onze samenleving mee. Hoewel ik een eigen mening van elk wezen toejuich -zoveel smaken, zoveel kleuren en dat maakt de wereld juist mooi- juich ik niet alle wijzen van het uiten hiervan toe.

Afspraak

Laten we afspreken: je mag best zeggen wat je denkt, maar bedenk van te voren ook even alles wat je zegt. En vooral ook over het ‘hoe’. Want een eigen mening uiten is prachtig, maar deze op een kwetsende, haatzaaiende of ongenuanceerde wijze naar buiten slingeren, is misschien wat ongevoelig. Bovendien komt het op de manier niet altijd over zoals je het bedoelt. Daarnaast ben je altijd zelf verantwoordelijk voor de woorden die jij uitspreekt. In grote en in kleine zin. Ook als ze mensen of zelfs groepen kwetsen of stigmatiseren. Of zelfs conflicten uitlokken.

Dan kun je beter even vooraf bedenken hoe je iets vertelt…

De Gans

Bron foto’s: Pixabay

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

24 thoughts on “Je mag alles zeggen wat je denkt, maar…

 1. Ik lees graag wat andere mensen vinden. Niet alles vind ik interessant en ik sla ook wel eens wat over. Toch lees ik veel meningen. Bij blijven is ook horen wat anderen te zeggen hebben. Je kunt jezelf spiegelen aan deze opvattingen en eventueel je eigen mening bijstellen als je hierdoor tot andere inzichten komt.
  Wat ik daarom niet snel zal doen is er tegenin gaan als ik echt van een andere mening overtuigd ben. Alleen als ik in een discussie zit of iemand vraagt erom dan wil ik mijn mening geven. Waarom moet je alles en iedereen overtuigen van jouw mening? Je weet dat je er mensen mee kunt kwetsen als ze jouw mening horen en dat is het laatste wat ik wil. Iedereen heeft recht op zijn ideeën. Laten we ze daarom uiten als iemand er werkelijk om vraagt en niet gelijk in de bovenste boom klimmen omdat je het niet eens bent met iemands mening.

 2. En dan nóg is het lastig want er zijn áltijd mensen die in jouw teksten of woorden menen iets lelijks te horen dan wel lezen.

  1. Ik weet dat het niks uithaalt, maar daar kan ik me zooooo druk inmaken , andere(n) maken dan wat je zelf geschreven hebt tot iets van hun, grrr.

 3. Mooie boodschap ! 🙂
  Over het “kwetsende” heb ik bedenkingen. Kan een mening “kwetsen” of heeft de ontvangende persoon gewoon lange tenen (lees: een groot ego)? Als iemand van zichzelf vindt een mening te mogen verkondigen, dan kan een andere mening die daar 180 graden tegen ingaat, volgens mij niet “kwetsen”. Het is een recht. Diegene die zich “gekwetst” voelt, vindt vaak van zichzelf dat hij juist is en duldt in feite geen tegenspraak. Hier kan men zich ook de vraag stellen in hoeverre de “gekwetste” verdraagzaam is. Alles is relatief, ook dit.
  Er is inderdaad wel een verschil tussen een mening uiten en haat zaaien.
  Een belangrijk punt, naar mijn mening, is dat mensen die gewoon een andere mening hebben, meteen gestigmatiseerd worden als “haatdragend”. Alsof enkel de heersende klasse de waarheid in pacht heeft.
  Ik denk dat op dit vlak elk voor zijn eigen deur moet vegen en vooral eerlijk met zichzelf moet zijn.
  Als ik gewoon mijn mening verkondig, krijg ik direct de stempel van “onverdraagzaam” (bij bepaalde onderwerpen), omdat het niet strookt met wat de heersende klasse denkt. Maar als ik mijn mening niet mag geven (zonder haat), in hoeverre is men dan nog vrij? Als men enkel mag zeggen wat men wil horen, in hoeverre is er dan nog vrijheid van meningsuiting?
  Er moet duidelijk onderscheid gemaakt worden tussen haat zaaien en een mening geven. Volgens de huidige regerende politici is enkel hun visie juist. In hoeverre is hier een verschil met Hitler? Men wil het liefst “extreem links” en “extreem rechts” verbieden. Maar wat blijft er dan nog over van de democratie? Er is tegenwoordig veel censuur (ook al ontkent men dit) ten voordele van de heersende klasse. Is het dan zo verwonderlijk dat Trump de verkiezingen won? Voor mij niet hoor.
  Ik denk dat het westen een beetje zijn gezonde verstand aan het verliezen is. Daarom denk ik dat het goed zou zijn om eens een paar eerlijke filosofen hun licht hierop te laten werpen. En misschien zou het goed zijn om onze politici te vervangen door mensen die wel bekwaam zijn. Ik denk dat de stichters van onze vrije wereld zich omdraaien in hun graf (Vlaams gezegde voor de ergernis van bepaalde personen).

  Vriendelijke groet

  1. Ik ben blij met je reactie, dank je wel! Ik begrijp erg goed wat je zegt, heb daar ook veel over nagedacht. Als je je laat kwetsen, neem je degene die een uitspraak doet, serieus, terwijl je het ook naast je neer kunt leggen. Maar soms kunnen mensen wel gekwetst worden omdat ze nog met onverwerkte zaken zitten en dan komen woorden hard aan. Ik vind dat iedereen zijn mening moet kunnen geven, maar een beetje zorg voor je eigen woorden, en de gevoelens van een ander vind ik wel belangrijk. Ik zou het zelf erg vervelend vinden als ik mensen die kwetsbaar zijn door bijvoorbeeld manipulatie in hun kindertijd, of misbruik, of zware burn-out, of door hun geloof of cultuur achtergesteld worden en zich daaraan trachten te ontworstelen, of op welke manier dan ook ergens last van hebben zou kwetsen met mijn uitspraken. Een beetje rekening houden met elkaar als men zijn mening uit, vind ik niet meer dan normaal. Iemand die hoofdpijn heeft bied ik ook verlichting aan en ik ga dan niet op dat hoofd timmeren met een hamer…
   Over Trump doe ik geen uitspraak 😉 Ik vind dat ik niet genoeg verstand van zaken heb op dat vlak. Maar ik heb er wel mijn eigen onervaren gedachten over uiteraard 😉

   Vrijheid is mooi. Maar iemand iets aandoen omdat jij vindt dat jij dat recht hebt, of het nu geestelijk is of lichamelijk…dat gaat mij te ver. En harde uitspraken of kwetsende uitlatingen doen vind ik niet horen, zeker niet als iemand zich op een bepaald moment niet goed kan verweren, of het over kinderen gaat. Er zijn, in dat opzicht, in zekere zin beperkingen aan vrijheid. Anders was immers niemand meer vrij, maar vogelvrij?

   Nogmaals dank, je hebt me echt weer aan het denken gezet! Mooie dag!

 4. Je zegt het inderdaad zeer juist, maar het is jammer genoeg nooit zwart/wit, want juist door je eigen mening te geven (zelfs op een correcte manier waarbij je niemand of iets specifief benoemt) ga je mss ongewild iemand raken, ook al is dat absoluut niet de bedoeling, mensen voelen zich snel aangesproken.
  Door je mening in een “ik”-vorm te verkondigen lukt dat meestal wel. Maar er zullen altijd personen zijn die het niet erg vinden om anderen te raken.
  Ik vind een andere mening juist een leuk aanknooppunt om met iemand in gesprek te gaan.
  Raak logje!

  1. Het ‘ik vind’ ‘ik wil’ etc maakt het altjid vanuit jezelf, dat klopt. Tegenwoordig stoor ik me niet aan andermans mening, ik ben bevriend en familie van mensen met een heel andere opinie dan ik. En onze band blijft hecht. Hun mening zet mij aan het denken en dat vind ik prettig. Maar als mensen, politici en anderen heel stellig vasthouden aan hun eigen mening en die verkondigen als absolute waarheid, dan gaat het vaak mis. Je hoeft het nergens over eens te zijn, zelfs niet over of je het oneens met elkaar bent of niet, want ook dat is vanuit elk een ander perspectief 😉 Als je elkaar maar blijft respecteren en je als zodanig gedraagt. En dat…….vind ik, voel ik, steeds minder worden. Maar ook dat….is mijn beleving en mijn visie, hihi.
   Dank voor je uitgebreide commentaar!

   1. Tja, dat verkondigen als absolute waarheid, dat is een vervelend punt, daar gaat het dan mis.
    Ook ik vind het echt prettig om andere opinies te horen, delen etc.. 🙂

    1. Kritisch is nooit verkeerd 🙂 Zeker hier vind ik het heel prettig om anderen te lezen en te ‘beluisteren’. De meesten bloggers denken toch wel na over hoe en wat ze schrijven. Dat vind ik echt verrijkend. Heel mooie dag! x

 5. Och daar ben ik allang mee gestopt, met mijn mening delen met anderen, met slechts sommigen die mij kennen eventueel of als erom gevraagd wordt, maar in het laatste geval, dan willen ze meestal hun gelijk halen dus eigenlijk draai ik dat ook wel weer om. Een mening hebben mag, maar inderdaad, is het nodig om die altijd te spuien… ik denk van niet, en helaas gebeurt dat dus wel. Gelukkig zie ik het niet zo heel vaak, kwestie van je vrienden kiezen, juist op social media 😉

  X

 6. Dat is een mooi stukje wat je hier aanhaalt.
  Waar toch heel wat eens goed over na moeten denken als ze iets zeggen hoe ze iets zeggen of brengen.

  Aum Shanthi

  1. Bij vrijheid van meningsuiting betekent het niet dat je niet over je mening na hoeft te denken…er hoort een zekere verantwoordelijkheid bij… Dank je ☉

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.