Ik wens jullie een vrolijk Pasen

Pasen…

Het paasfeest heeft voor mij een speciale betekenis waar ik elk jaar weer even bij stilsta. 

Persoonlijk zit er voor mij tussen alle blikkerende snoeperijen en goedkope prullen in de winkels en de werkelijke betekenis van Pasen zelf, een wereld van verschil. 

Mijn eigen symbolische waarde van het paasfeest.

De symboliek van het lijden, de pijn van een moeder, vol passie uitgekermd in een Stabat Mater of de Matthäus-Passion, het meevoelen met je naasten, verlies, troost vermengd met verstoting van een medemens, voel ik door de volledige menselijke geschiedenis heen. Eeuw na eeuw in bloederige herhalingen opgetekend als een eindeloze les met een telkens falende eindtoets.

De pijn van verlies, het verdriet om het heengaan van een dierbare….eeuwen geleden opgetekend en overgeleverd in religie…. en bij het aantreden van elke nieuwe generatie opnieuw verleerd, en daarom weer opnieuw beleefd. Kruistochten, vervolgingen, volkerenmoord, vluchtelingen…. Ik veeg dat alles op één hoop en vraag de wereld vandaag of we dit nog veel langer willen herhalen… Want laten we even stilstaan bij het lijden. Stilstaan bij het ultieme symbool van verstoting, moederliefde en verlies.

Rouwend en vierend beleven we elk jaar deze rouw opnieuw; voor velen betekenisloos verpakt als een donker ei in vrolijk zilverfolie, voor anderen stilstand bij het lijden van Christus….

Mag dat roer om? Gaat onze generatie nu eens doortastend en kwetsbaar de confrontatie met zichzelf aan?

Zodat we met Pasen herdenken en de oprechte naastenliefde mogen vieren…..

Ik wens jullie allemaal een vrolijk paasfeest toe.

De Gans

Pasen

Stabat Mater und erbarme dich.

Ik deel hier mijn twee absolute paasfavorieten: het Stabat Mater van Pergolisi en Erbarme Dich uit de Matthäus-Passion van Bach.

Als eerste het Stabat Mater Dolorosa, door zangeres Emma Kirkby.

 

 

En door wie kan Erbarme dich, mein Gott beter uitgevoerd worden dan door Maarten Engeltjes en de Nederlandse Bachvereniging? Hieronder een uitvoering in het Concertgebouw:

 

 

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

16 thoughts on “Ik wens jullie een vrolijk Pasen

  1. Mooi Marije, je oproep, en de muziek die bij deze dagen hoort… Mooiste kippenvel én tranenmuziek. Ik wens jou en je mannen goede dagen – elke dag.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.