Ik vind onze ziel best zielig

ziel

Uiterlijk vertoon

We geven in onze samenleving zo veel om ons uiterlijk. Winkels vol uiterlijkheden zijn er. Verfjes, luchtjes, kleurtjes, kleedjes… Alles om maar mooi en gelikt voor de dag te komen. Maar onze ziel komt er daarentegen heel bekaaid van af.

De ziel is er altijd

Het uiterlijk is ongelofelijk belangrijk in onze wereld. Ik zie dat een mooi iemand het vaak wat makkelijker heeft dan een minder mooi iemand; voor een mooi hoofd gaan deuren sneller open dan voor iemand die wat van het algemeen heersend schoonheidsideaal afwijkt.

Maar wat er altijd onder die uiterlijkheden aanwezig is, dat is de ziel. Ons ware zijn, onze basis, onze geest. En die geest komt er maar bekaaid van af tegenwoordig. En dat vind ik jammer.

Het lijkt er op dat door onze toegenomen hang naar alles te willen bezitten, tot de feitelijk bewezen waarheden van de wetenschap aan toe, onze behoefte aan spiritualiteit verminderd is. We geven om huizen, auto’s, kleding… En wie genoeg centen heeft die kan zelfs het lichaam mooier laten maken. Als een jurk die niet bevalt. Maar onze ziel, die zit daaronder. Die ziel geeft niks om spullen of een lichaam met talloze verbouwingen. Die geest van ons vraagt meestal om een heel ander soort verrijking. Maar die krijgt hij niet. Niet voldoende, in elk geval.

Voed de ziel

Waarom voeden we wel ons lichaam, onze portemonnee, maar voeden we slechts zelden onze ziel? Waar blijven de onstoffelijke rijkdommen die ons van binnen kleuren? Die ons gelukkig maken, die ons laat groeien in ons leven? In de opmerkingen en commentaren van mensen voel ik een groeiende behoefte aan onstoffelijke waarden. Levenservaringen. Ervaringen die ons de waarde van het leven laten zien, los van geld en goed.

Toch mis ik de werkelijke aandacht voor onze geestelijke groei en geestelijk welbevinden. En dat gemis wordt voor mij steeds sterker. Mijn behoefte om die leemte te vullen met spiritualiteit neemt toe.

Een van mijn eerst blogs, enkele jaren geleden, ging al over dit onderwerp. En ik kom er vandaag weer op terug: laten we eens wat meer aandacht aan onze ziel gaan geven

Onze ziel zien, voelen en voeden. Laten we ons vaker openstellen voor andere wegen en onstoffelijke rijkdommen. Ons weer echt met onszelf verbinden en daar de tijd voor nemen. Meer tijd dan we onszelf tot vandaag op dat vlak hebben gegund.

Op dit moment vind ik onze ziel, eigenlijk best zielig.

De Gans

ziel

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:

Wie is De Gans?

14 Replies to “Ik vind onze ziel best zielig”

 1. Bertie schreef:

  Ja, maar we kunnen niet om de buitenkant heen. En die is zo verleidelijk, ik val er telkens voor.

 2. Het is zonde dat velen zo materialistisch zijn ingesteld. Gelukkig heb ik daar zelf niet zo’n last van, maar het maakt de maatschappij wel een stukje minder mooi.

 3. Mirjam Kakelbont schreef:

  Bij mijn moeder gaat het alleen om de buitenkant. Als kind moest ik er als een dametje uitzien. Boompje klimmen en rolschaatsen mocht ik niet, want dan kon ik een gat in mijn maillot vallen. Vorig jaar ging ik na maanden weer eens bij mijn ouders langs en het eerste wat mijn moeder vroeg, was: “Waarom heb je je niet opgemaakt?” Ik draaide me om en ben weggelopen. Het voordeel is dat mijn moeder mijn slechte voorbeeld was (-:
  Ik draag het liefst kleurige kleding, als tegenhanger van mijn sombere kant. Van kleur word ik blij. En van lieve mensen die kijken wie je als méns bent ♥

  • Marije De Gans schreef:

   Kind en dame gaat niet samen. Kakel en dame ook niet omdat ik weet dat je echt nooit een dame wilt zijn. Maar als mens maak ik een diepe buiging voor jouw kracht en voor het feit dat jij een van die mensen bent die je zelf noemt: die kijkt naar wie je als mens bent. Hierbij dus ___ Liefs ♥♥♥

 4. Joke schreef:

  Moest iedereen er toe komen om zijn eigen ziel rust te geven…

 5. Kerst schreef:

  Hey Marije ja een stuk om over na te denken zou deze moderne tijd daar niet het gevolg van zijn elkaar Wat op jagen en en geen tijd Meer gunnen om tot rust te komen de lat word steeds hoger tot dat de emmer overloopt en krijg dan de boel maar weer vatsoenlijk op de rit geestelijk en lichaamelijk een lieve groet Kerst

  • Marije De Gans schreef:

   Zo is dat precies Kerst. Gelukkig zie ik een tendens de andere kant op, maar het algemeen heersende besef is er nog niet. Hopelijk komt dat ook weer. Mooie avond lieve Kerst!

 6. Matroos Beek schreef:

  Mooi en wijs Marije. We drijven inderdaad met z’n allen steeds verder af van onze kern door het materialisme. Ook ik laat me vaak misleiden, maar ik doe mijn best om mijn ziel daarbij voorrang te geven. Het lukt echter niet altijd. Een mens wordt door de maalstroom vaak meegezogen. Lieve groet X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

BLOG

polarisatiefilter

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: