Ik mag heel graag vijveren

Zitten aan het water.

Ik zit graag aan het water. De zee, een kanaal, rivier, meertje of een vijvertje in het bos of in mijn tuin. Een hoeveelheid water waarin leven is. Gezeten aan dat water zie ik zo veel. 

Als ik staar naar de rimpels die de wind op het oppervlak laat ontstaan, krijg ik vaak inzichten. Inzichten in het leven, in mijn eigen gedachten, maar zelfs in de manier waarop ik in het leven sta en het leven beleef. Ik kan daar intens van genieten.

Pondering.

Het Engels woord voor mijmeren is ‘pondering’. Hoewel de etymologie van het woord naar het Franse ‘pondérer’ verwijst, wat uit het Latijnse ponderare voortkomt en dus feitelijk niets met een vijver te maken heeft¹, vind ik het woord ‘vijveren’ wel heel plezierig. Het zitten aan het water, soms een kwaakje van een kikker of een plonsje, de cadans van de natuur die als vanzelf één wordt met mijn ademhaling, vind ik intens verlichtend.

Daarom introduceer ik vandaag ‘vijveren’. Het rustig zitten aan het water en één worden met de natuur. Je gedachten laten gaan, zichzelf tot een verhelderend inzicht laten leiden en even terug naar de basis van je eigen zijn.

De Gans

 

vijveren

1:  het Latijnse ponderare betekent weging, wegen, wat in het pondérer/to ponder verwijst naar het mentaal afwegen van zaken, overdenken, mijmeren. ‘To ponder’ heeft welbeschouwd dus niets met een ‘pond’, een vijver te maken, al vind ik het leggen van die link persoonlijk heel erg passend.


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

8 thoughts on “Ik mag heel graag vijveren

  1. Wij hadden (met de nadruk op hadden) een vijver. In het voorjaar was hij meestrlijk, vol kikkertjes, salamanders en springende grondeltjes. In de zomer en de herfst was het de hel; altijd waren de pompen kapot en door gebrek aan de zon, de overige niet zomerse maanden, groeide de vijver vol alg.
    Nu het mei is, heb ik heimwee, naar de kikkers en de salamanders. Gelukkig hebben de kikkers een buurtsloot gevonden; het gekwaak is niet van de lucht. Heerlijk…..

    1. Bij ons zijn de pompen ook kapot en groeien ze vol. Inderdaad een hoop gedoe, maar toch houden we ze. Gezellig is dat gekwaak he. Die pompen fiksen we wel weer…. x

  2. Water je spiegelbeeld erin zijn het gevoel hoe het water van stilstaand tot hevig stromen kan. Het leven ons leven, of hoe we ons voelen. Het is zo genieten aan een beetje water zitten liggen ervan geniet het geluid het gevoel dat men ervan krijgt kan zo intens zijn.

    Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.