Ik kies niet tegen iets of iemand

Ik kies niet tegen iets

of iemand.

Ik kies voor mijzelf.

De Gans

 

Keuzes maken.

Soms moet je keuzes maken in het leven. Er gebeuren dingen, er ontstaan situaties die niet prettig zijn. Logisch, want geen enkel leven bestaat alleen uit hoogtepunten. Dieptes en hoogtes en alles ertussenin wisselen elkaar vaak af. Dat maakt het leven juist ‘Het Leven’.

Over de manier waarop je kiest.

Keuzes maken betekent ook niet moeilijkheden ontlopen. Het betekent ook niet je eigen moeilijkheden niet onder ogen te willen zien. En net zo min betekent dat dat je er voor weg moet lopen, of anderen moet beschuldigen van dingen die in jouw eigen leven misgaan.  Je staat namelijk altijd zelf aan het stuur van je leven. Je hebt niet invloed op alles wat er gebeurt. Maar de keuzes die je maakt, hoe jij met zaken omgaat, die liggen wel bij jou.

Soms merk je dat een situatie die onveranderlijk is, terwijl jij daar best veel last van hebt. Dan kun je de beslissing nemen om daar uit te stappen.

 

This way or that way?

Kijken wat jij kunt doen.

Er zijn legio voorbeelden te noemen hoe je een situatie kunt veranderen.

Zit je in een baan die je niet bevalt? Probeer te kijken wat jij zelf kunt doen om dat te verbeteren. Kun je niets veranderen, is dit dan wel de baan voor jou? Of kun je besluiten om je op ander werk te richten?

Pas hoorde ik dat iemand een jarenlange vriendschap beëindigde. De persoon in kwestie voelde zich er nogal rot over, maar besloot toch afstand te nemen. Het was een moeilijk besluit, maar de aaneenschakeling van het ontbreken van oprechte interesse, teleurstellingen en niet nagekomen afspraken maakten dat diegene zich al heel lang behoorlijk onprettig voelde. De vriendschap kostte uiteindelijk alleen nog maar energie. De balans was volledig zoek en zo werd diegene in feite gedwongen tot een keuze, al viel deze uiteindelijk aan de andere kant begrijpelijker wijze niet helemaal in goede aarde.

Daarom breng ik er graag wat nuance in aan.

Als iemand zo’n besluit neemt, hoeft dat dan ook niet tegen jou te zijn. Die persoon besluit gewoon te doen wat goed is voor hemzelf. Hoe moeilijk ook en hoe onverteerbaar voor een ander ook misschien. Dat betekent dat ook jij mag kiezen voor verandering en dat je mag doen waar jij je beter bij voelt. Altijd in respect voor de situatie of de persoon uiteraard, ook al zal het niet altijd zijn met wederzijds begrip. Dat hoeft ook niet.

Je hoeft niet te kiezen tegen een ander. Je mag wel kiezen voor jezelf.

De Gans

Kiezen voor jezelf
Vind je eigen balans (foto ©byDeGans)

Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

19 thoughts on “Ik kies niet tegen iets of iemand

 1. Kiezen voor jezelf is ook niet egoïstisch.
  Mijn dochter heeft moeite met “nee” zeggen want ze weet niet wat ze daarna als argument moet geven.
  ‘Je hóeft helemaal geen uitleg of verantwoording te geven na het woord nee,’ zeg ik dan. Maar ja, dat is natuurlijk de leeftijd. Ik kan heel goed “nee” zeggen. Eigenlijk ligt dat standaard in mijn mond. Vanwege mijn aangeleerde zelfverdediging. Ik probeer nu de scherpe kantjes van m’n karakter bij te slijpen…

  1. Scherpe kantjes… Ze zijn er niet voor niets. Nee is nee. Gewoon ern antwoord. Als ze ja zou zeggen voelt ze dan ook de pressie om daarbij tekst en uitleg te geven? Voorzichtig slijpen hè… Liefs ❤

 2. Prachtige tekst Marije: ‘Je hoeft niet te kiezen tegen een ander. Je mag wel kiezen voor jezelf.’ Het hoeft elkaar niet eens te bijten. Gewoon naast elkaar. Samen op…..en verder.

 3. Ik vind het altijd bijzonder intigrerend dat keuzes maken. Zeker als het een keuze is wat de rest van je leven beïnvloedt. Ik lees graag SF&Fantasy en dan hebben ze het vaak over een boom die almaar vertakt. Zo is het leven ook. Je begint bij de stam en naar gelang je keuzes sla je het pad in, de takken. En sommige takken zijn dun en instabiel en andere heel dik en solide. En iedere zijtak geeft weer een andere ‘prophecy’. Daarin ligt de veronderstelling verborgen dat alles al is voorbestemd en afhankelijk van welke kant je opgaat, je leven dat pad volgt.

 4. Kiezen voor jezelf is soms gewoon nodig om verder te kunnen
  Dus even van het pad af en de hobbels laten voor wat ze zijn
  Ben een echt familiemens maar soms even pas op de plaats doet me goed…

  Groetjes en fijne dag

 5. Je leert vanzelf wel dat je voor jezelf moet kiezen.
  Ander hou je het nooit vol in het leven!
  Je bent tenslotte ook de belangrijkste persoon in jouw leven
  <3

  1. Je bent zelf de enige persoon waarvan je weet dat diegene van geboorte tot dood bij je is. Dan mag je daar allereerst voor zorgen hè ❤

  1. Zo is het Edward. Zolang je maar niet tegen een ander kiest en het in een negatieve hoek plaatst. Dan blijft de deur ook altijd open.

 6. Kiezen voor jezelf, dat zijn verstandige woorden. Niet altijd even makkelijk, maar we zouden het meer moeten doen. Het heeft allemaal te maken met je eigenwaarde meer te erkennen en bewaren.
  Weer een wijze blog!

  liefs xx

  1. Heel erg moeilijk, zeker voor mensen die het anderen zo graag naar de zin maken en daarvoor bereid zijn om zichzelf te passeren. Wat jij zegt, je eigen meerwaarde erkennen en bewaren is zo belangrijk. Ook voor de ander.
   Liefs xxx

 7. Sommige hebben het moeilijk als je vanuit jezelf een keuze maakt. En kunnen dat maar niet verwerken in gelijk welk opzicht. Dat toch meer over de ander zegt dan over deze die de keuze maakt.
  We moeten bijna dagelijks een keuze maken en dat begint al ’s morgens vroeg met ons aan te kleden, met wat men gaat eten en ga zo maar door. Dan heb je keuzes die soms pijn veroorzaken bij jezelf of bij de ander. Het is soms nodig.

  1. Het is vaak ook een groot verschil in interpretatie van keuzes en invulling van het leven. In sommige gevallen loopt dat enorm uiteen. Ik heb vandaag gekozen voor een warme trui 🙂
   Hele mooie dag!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.