Ik Heb Lief

De afgelopen weken heb ik nogal wat berichten gelezen over de gebeurtenissen ‘aan de andere kant van de plas’.

Veel berichten over zorg, veel berichten en logs over angst en vooral veel nieuwsberichten van allerlei kanten.

Ik voel verdriet vanwege de overduidelijke afschuw die ik in alle berichten voel zitten. Afschuw over discriminerende uitspraken, afschuw over uitgesproken intolerantie en afschuw over acties die met één pennenstreek worden gedicteerd en opgevolgd. Een oudere man die graag iets wil vertellen, maar die zonder pardon een ruimte uit wordt gezet met de woorden: mijn vrije wereld gaat niet over ‘u’.

Waarover gaat die ‘vrije wereld’ dan wel?

Het antwoord op deze vraag is mij volledig onduidelijk. Onmiskenbaar heeft de man die deze onrust opstookt veel stemmen gekregen. Of het de meerderheid is, daar laat ik mij niet over uit. Daarover wordt nog steeds gediscussieerd en het doet nu ook niet meer ter zake. Hij zit er. En veel mensen willen hem niet. En hij wil heel veel anderen niet. Op grond van afkomst, geloof of cultuur. Wat ik bij de uitlatingen van deze figuur en zijn volgelingen allerminst voel is ‘vrijheid’.

In Europa zijn gelijksoortige geluiden. Van ‘wij willen hen niet’, tot nog veel hardere en griezeliger uitspraken. Waarmee men mensen meeslepen wil. Stemmen trekken wil. Stemmen van haat, van weerzin, van angst en onbegrip. Onder het mom van ‘Vrijheid’. Ik vrees dat veel mensen het woord vrijheid niet begrijpen. ‘Wij willen hen niet’. Wie willen wij niet? Over wie gaat die zogenaamde vrijheid dan?

Mag ik hierop 1 antwoord formuleren?

Het gaat om onze vrijheid.

Vrijheid van ons allemaal. Laat ik duidelijk zijn: ik wil hen wel! Ik ben bevriend met hen. Ik werk met hen. Ik leer van hen. Ik lach met hen. Want ik ben een deel van hen. Zij zijn een deel van mij. Zij zijn een deel van u. Van jullie. Van ons. Wij stammen allemaal van elkaar af. Wij horen bij elkaar. Wij mensen. Wij zijn allemaal met elkaar verbonden en leven op een betrekkelijk kleine planeet. We komen elkaar telkens weer tegen. In geloof, op reis en in elkaars landen. Onze historie is verbonden. Gebeurtenissen uit het verleden zijn innig met elkaar verweven. In vroeger tijden hebben talloze strijden, gevechten, akeligheden bewezen dat oorlog, het stigmatiseren en uitsluiten van volken niets, maar dan ook helemaal niets oplost, maar wel onoverkomelijke problemen oplevert. Op de ruïnes van de ellende moesten miljoenen hun leven weer opbouwen. Vol van gemis van geliefden en het verwerken van een trauma. Met slechts ellende, verlies en verdriet als herinnering.

Willen wij dit herhalen?

Tegen uitspraken van haat kan ik niets doen. Ik spreek de woorden niet uit en ik zal de woorden niet volgen. Ik kan echter wel uitspreken dat ik geen mens afkeur. Dat ik niet haat. Ik kan wel uitspreken dat ik liefheb. Ik heb mijn gezin lief. Ik heb mijn buren lief. Ik heb mijn familie lief. Ik heb anderen lief.

Ik heb lief.

Heb jij lief? Spreek het dan uit.

Wij haten niet. Wij hebben lief. Laat dat het antwoord zijn.

Ik wil deze woorden de wereld laten over vliegen. Via Facebook. Via Instagram. Via welk medium dan ook.

Ik heb lief.

I LOVE.

Ich Liebe.

J’aime.

Me encanta.

Amo.

.أنا أحب

Αγαπώ.

. אני אוהב

मैं प्यार करता हूँ.

私は大好き.

我爱.

Я люблю.

Jeg elsker.

Rakastan.

Jag älskar.

Ik heb lief.

De Gans.

Seeds of love. Picture by Sivavich Koravich, Thailand @Pixabay

For the English version, please click here.


Mooi Leven, by De Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen.
Ook gak ik op Instagram en verschijnt er soms een quote op Pinterest.

Picture in header by Pezibear, Petra, Österreich @Pixabay

Picture of the seeds in log by Sivavich Koravich, Thailand @Pixabay

11 thoughts on “Ik Heb Lief

    1. Dank je wel. Ik heb hem vanmiddag omgezet naar het Engels. Eigenlijk vind ik die nog mooier geworden. 🙂 Ik ben gewoon klaar met dat gedoe en dat opstoken van mensen. Wees gewoon lief. Dat is veel fijner he xxx

  1. Weet je lieve Marije…. liefhebben is een keuze net als haten….
    ik KIES voor het eerste en volmondig tegen het 2e.
    maar stiekem hoop ik dat jij dat al lang door had 😉
    -x-♥

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.