Ik heb iets met voelen …

Voelen

Over voelen…

Vanmorgen zag ik een kleine videootje van Paula (Uit Liefde voor Jezelf leven). En dat ging over ‘voelen’ .¹

Ratio

Dat voelen…ik had er jarenlang wat mee. Of tegen, eigenlijk. Ik voelde van alles, maar mijn ratio overschreeuwde dat gevoel doorlopend. Ik baseerde alles wat ik deed op gedachten, rationele afwegingen en verstand. Mijn gevoel bleef daarbij praktisch volledig achterwege. Soms kwam het ineens naar buiten, schreeuwend vanuit onderdrukte frustraties, maar begrijpelijk genoeg leverde dat me niet veel op. Reden te meer, vond ik destijds, om het nog verder te onderdrukken.

Dit schiep mij geen evenwichtig leven, uiteraard. Dat voelen, dat is immers de basis voor ons mensen. Je verstand kun je gebruiken om te toetsen, als nuchtere raadgever, maar je gevoel geeft echt wel aan wat er bij je past en wat niet. En dat was ik jarenlang even vergeten…

Niet naar mijn gevoel luisteren maakte dat ik op een aantal vlakken keuzes maakte die niet gezond voor mij waren. Ik kon niet voor mijzelf opkomen, omringde mij structureel met de verkeerde mensen en luisterde niet naar mijn lichaam. Het gevolg was dat ik mijzelf zowel op geestelijk als lichamelijk vlak veel te zwaar belastte. En dat zorgde voor talloze conflicten, binnen en buiten mijzelf.

Ruzie maken met jezelf

Ruzie maken met jezelf is bijzonder ingewikkeld. Niet te doen zelfs. Ik werd er hartstikke ziek van, terwijl mijn lijf eigenlijk al lang niet meer in orde was. Jezelf niet waardevol genoeg achten om voor jezelf te kiezen breekt je uiteindelijk volledig op. Zo heb ik het ervaren, en zo wil ik jullie graag waarschuwen niet een soortgelijke weg te bewandelen.

Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch. Het is puur luisteren naar jezelf. Luisteren naar wie je bent, naar de mens binnen in jou, zodat je zelf beter in je leven staat. En vanuit die positie kun je oprecht iets betekenen voor anderen.

Als je niet voor jezelf kiest, dan kun je er voor niemand zijn. Want, wat heeft een ander er aan als dat wat jij doet niet echt is? Als iets voor een ander betekenen een puur rationele afweging is, zonder oprechtheid en gevoel? Net zo min heeft niemand er iets aan wanneer jij omvalt, na lange tijd van alles te hebben gedaan voor anderen, maar waarin je voorbij gegaan bent aan de werkelijke behoeften van iedereen, inclusief die van jou zelf. Dat creëert een eindeloze conflictsituatie. Met de wereld om je heen, maar primair ook met jezelf!

Luisteren naar je gevoel

Hoewel ik het nog best vaak lastig vind, lukt het me steeds beter om oprecht te luisteren naar mijn eigen behoeften. Naar wat mijn gevoel mij vertelt. En dat levert mij een heel wat rustiger leven op. En dat was hard nodig. Waar mijn leven tot voor enkele jaren terug bestond uit mijzelf verdedigen tegen een eisende wereld, wat alle energie opvrat, bestaat het nu voornamelijk uit gevoel, een rustig afwegen en kijken wat het leven biedt. En van daar uit maak ik een keuze.

Voelen met vallen en met opstaan

Dat luisteren naar gevoel is zo elementair gebleken. Als ik mijzelf open stel kan ik feilloos aanvoelen wie ik tegenover mij heb. Zo kan ik rustig mijn afstand bepalen tot een bepaalde situatie of persoon. Wie of wat ik niet in mijn omgeving wil, laat ik niet langer toe. Zo kan ik mijn energie nu vooral besteden aan de mensen en de activiteiten waar ik werkelijk om geef.

Ik ben er niet meer voor iedereen en ik pak niet meer alles op wat op mijn pad komt omdat ik vind dat ik dat zou moeten doen. Ik leef mijn leven met gevoel en aandacht.

Natuurlijk struikel ik soms. Maar doen we dat niet allemaal? Met vallen en opstaan leren, en dat jezelf ook toestaan; dat vind ik zo mooi aan het leven.

Met deze overdenking ben ik vandaag de dag begonnen. Met een dank je wel aan Paula ♥

De Gans

Voelen

1: bekijk het filmpje van Paula hier.

 

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:
 

Wie is De Gans?

20 Replies to “Ik heb iets met voelen …”

 1. Anna berg schreef:

  Ook ik dacht lange tijd dat je alles met verstand moest benaderen. Vond gevoel zelfs minderwaardig. Dat is gelukkig gekeerd. Ben doorgaans blij met het evenwicht maar soms nog word ik onderuit gehaald …

 2. M e l o d y schreef:

  Weet jij wel hoe blij ik ben met dat gegeven van jou?!

 3. Jasmien schreef:

  Je eigen grenzen aangeven en bewaken.
  Ik ben ook nog steeds aan het leren 🙂
  Mooi verhelderend stukje <3

 4. Rob Alberts schreef:

  Voelen, ik moet het nog steeds iets beter leren ….

  Mooie blogpost

  Vriendelijke groet,

 5. joke_dev schreef:

  voelen is moeilijk maar heel erg goed voor het lichaam en de geest

 6. Matroos Beek schreef:

  Het is waar, we moeten beter voor onszelf zorgen om er ook te kunnen zijn voor anderen. Ik doe mijn best, maar vaak vergeet ik het ook weer. Nu gaat het goed omdat het vakantie is.. maar straks moet ik weer naar het werk. Toch start ik met goede voornemens en jij helpt me hierbij met dit stukje. Dank je! ❤️

 7. Kerst schreef:

  hey Marije volgens mij staat er een heel stuk van mijn leven in je verhaal het roer gaat om met horten en stoten maar het gebeurd wel bedankt een lieve groet Kerst

 8. Hennie schreef:

  Lieve Marije, wat mooi geschreven. Momenteel ben ik op bed bezig met mindfullnes , luisteren naar mijn gevoel. Het is moeilijk maar gaar steeds beter. Ik zit niet goed in mijn vel, ben hard aan het strijden , luisteren naar wat mijn lichaam mij verteld hoort daar bij. Het stuk is herkenbaar dankjewel. Liefs Hennie

 9. Leonoras life schreef:

  Zo herkenbaar. Mijn lijf schreeuwt het uit van het ontstressen. Vreselijk.. maar merk dat ik daardoor beter naar mijzelf luister.. als een waarschuwing.. nooit meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Fotogedichten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: