Ik groei met de lente mee

Rust daalt neer in mijn hoofd.

Het voorjaar ontluikt met al haar geuren en haar groei. Nieuw begrip volgt. Hoewel we nog steeds logees zijn, onze spulletjes zijn er immers nog niet, zijn wij thuis. Daar waar ik groot ben geworden, maar niet volwassen. Als kind ben ik hier weggegaan, maar gegroeid ben ik teruggekomen.

Volwassen… Wat is dat? Ik denk niet dat ik dat word. Ik zal vast nooit vol-wassen worden. Wanneer ben je immers geestelijk volledig uitgegroeid tot al je eigen, complete volheid?

Mijn lat ligt hoog.

Onbereikbaar hoog. Maar de tredes onderweg kan ik behappen. Soms neem ik er twee tegelijk en zak ik even terug. Zoals deze week. Ik zag nieuwe doelen en mooie treden. Maar al snel voelde ik me op de ladder van een ander. Alsof een ander stiekem zijn ladder voor de mijne had gezet. Al klimmende werd ik losgerukt van mijn eigen waarden en voelde de schrijnende pijn van veel oud zeer. Gelukkig kon ik tijdig overstappen. Even weer een stapje terug en nu weer vooruit.

Het voorjaar komt.

Bomen bloeien en in de stad ligt het gras te rusten onder een zachte paarse lentepracht. Energie vergarend voor een groeispurt naar de zomer.

Ik houd van de lente, maar niet van de zomer. De juichende felle zon, het bijna onontkoombare licht, terwijl ik behoefte heb aan voldoende duister om mijn geest weer op te laden, ver van alle prikkels die mijn zijn verstoren.

Maar van de geuren, de zachte warmte houd ik wel. Het frisse, vrolijke geluid van de uitgeslapen tjif-tjaf in een boom vlakbij ons huis. Het geruis van de takken, vol knoppen, maar nog niet zwaar van de bladeren. Het wonderlijke, jaarlijkse ontvouwen van die knoppen vol levenslustige beloften.

Ik groei weer een stukje met die lente mee.

De Gans

Groei met de lente mee

Pictures found @Pixabay


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.
De Gans vliegt heel soms over Twitter.

21 thoughts on “Ik groei met de lente mee

 1. Mooi stukje weer!

  Vandaag een klein wandelingetje kunnen doen op de steunzolen, wat heerlijk om te zien hoe alles op slechts één week tijd dubbel zo groen is geworden 😀 De bloesems hangen te schitteren, magnolia’s in volle pracht, overal vrolijke narcissen, de eerste blaadjes aan beuk en wilde kastanje hebben zich ook al ontvouwd. Ooo daar kan ik ZO van genieten! En dan dat zonnetje als kers op de taart 🙂

 2. Heerlijk idee dat de lente echt in aantocht is. Volgende week wordt het zelfs een keer 19 graden.. als het waar is hoor! Fijn dat je je zo thuis voelt.. dan is het goed hè.. meer hoeft niet. Je spulletjes komen vanzelf wel.
  Ik had nog nooit van een tjiftjaf gehoord, dus even opgezocht. Jan wist wel dat het een vogeltje was. Mooi beestje.. heerlijk dat leven om je heen hè..
  Blijf genieten zoveel je kunt hoor! XXX

  1. Hij zingt letterlijk zijn naam. Zo leuk. Ik vind dat echt een voorbode van de lente! Heerlijk he. Goed weekend samen (heerlijk dat je weer thuis bent, samen he!). LIefs xxx

  1. Dank je wel Hanneke. Bij jullie gaat het nu precies de andere kant op he. Maar dat is ook weer gezellig. Lieve groetjes terug ☉

 3. Ja, zo’n zonnige dag als vandaag met kouwe lucht over je huid, lekker! (Ik vrees de zomer echt, zei de overgangsmevrouw…)

 4. ik heb geen voorkeur; ik geniet telkens weer van het begin van een nieuw seizoen die beloftes in zich draagt; ik wens jou een zalige lente; ik geniet met je mee!

 5. De winterperiode is een slechte tijd voor mij.
  Maar ook ik knap op in het voorjaar.

  Ik wens jou nog veel zonnige dagen.

  Vrolijke voorjaarsgroet,

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.