Hoe krijg je inzicht in jezelf?

Inzicht in anderen.

Heel veel mensen die ik tegenkom hebben een uitgesproken mening. Vooral over andere mensen valt me dan op. Ik ben zelf eigenlijk niet zo van de meningen over anderen, zeker niet achter iemands rug om en al helemaal niet voordat ik diegene ook maar een beetje ken. Dan vind ik het eerder een nutteloze veroordeling over iemand. Behalve de ongegrondheid van zo’n snelle mening zelf, voel ik er dan vaak ook nog een negatief randje bij. En…gaat het hierbij daadwerkelijk over inzicht in mensen?

Inzicht in je eigen mening.

Je vormt uiteraard voortdurend een mening. Naar buiten toe, en inderdaad over mensen, over huizen, een streek waar je doorheen rijdt, of over een jas of schoenen die iemand draagt. Maar vaak als je zo een mening vormt, is je aandacht naar buiten gericht, van jezelf af. Jouw uitgesproken waarheden vertellen jou (en anderen) echter vooral iets over jouzelf en niet over die ander. Ze zeggen iets over de wijze waarop jij een mening vormt en hoe je naar anderen kijkt, hoe je zelf in het leven staat. Ze vertellen over je eigen achtergronden en soms zelfs over je angsten in het leven.

Inzicht in jezelf.

Elk gegeven wat iemand naar buiten beweert, zegt iets over de persoon waar het vandaan komt. En dat vind ik persoonlijk heel interessant.

Mijn eigen grootste waarheden ontdek ik doorgaans bij het beantwoorden van een ander. De meeste inzichten over jezelf komen bij de woorden die je aan een ander richt, zo heb ik ondervonden.

Het is absoluut geen zeldzaamheid dat ik bij mijn commentaren op andermans blog vaak weer een heel nieuw artikel voor de mijne voel ontstaan. Juist mijn eigen reacties, gericht aan die ander, geven mij weer inzicht in mijzelf. Hoe ik bepaalde vraagstukken in het leven moet aanpakken, hoe ik omga met bepaalde karaktertrekken van een ander, of hoe ik moet omgaan met bepaalde prikkels die ik krijg, vooral met die prikkels waar ik zelf geen invloed op heb.

Hoe krijg je inzicht in jezelf?
Naar buiten gericht. Bron: Pixabay

Naar buiten gericht.

Eigenlijk zijn wij in onze huidige maatschappij ongelofelijk naar buiten gericht. Op status, op werk, op persoonlijke invloed, sturend, vechtend en leidend, en als gevolg daarvan zeker ook lijdend. Zelden staan wij stil bij wat ons van binnen raakt, van binnen beroert. Tot het te laat is, en het innerlijke wezen in ons naar buiten barst, rauw van verdriet, eenzaamheid en frustratie, maar ook vooral door gebrek aan aandacht.

Die innerlijke mens in ons, die mag er zijn. Die mag gevoed worden en mag bestaan. Een beetje aandacht naar jezelf, diep van binnen laadt je weer op, laat je weer stralen. Het verstevigt het fundament waarmee je in het leven staat.

Woorden naar buiten, aandacht naar binnen.

Mijn woorden naar buiten, zijn dikwijls een reflectie van mijn gevoelens naar binnen. Laten mij stilstaan bij wat er binnen in mij gebeurt, wat er binnen in mij nodig is. De verhalen van een ander, laten mij vaak stilstaan bij mijzelf. De woorden die ik er als reactie op schrijf, laten mij zien hoe ver ik nu ben gekomen, of wat een lange weg ik op veel vlakken nog af heb te leggen.

Het maakt mij ook duidelijk dat wat je naar buiten zegt, zingt, schreeuwt, jankt, fluistert of roept, meestal slechts aangeeft wat er bij jou nog nodig is. Wat er ontbreekt, wat er aandacht verdient. Wat jij nog moet leren of ervaren.

Denk er zelf ook eens over na. Wat vertellen de woorden die jij tot een ander richt over jou? Welke lessen kun je daar voor jezelf uit halen? Durf je daarover na te denken?

Ik wens iedereen veel wijsheid toe.

De Gans

 

Hoe krijg je inzicht in jezelf?
Wat geeft jou inzicht in jezelf? Bron: Pixabay

Meer lezen?

Uitzicht door inzicht.

Stilstand is geen achteruitgang.


Volg je Mooi Leven, by De Gans al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram, landt soms op Twitter en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest.

20 thoughts on “Hoe krijg je inzicht in jezelf?

 1. Mijn woorden laten mij vaak zien wie ik ben en scheppen helderheid in mijn warrige hoofd. Alles om mij heen is chaos, maar mijn woorden niet. Die zijn logisch, gestructureerd en duidelijk. Zij wijzen mij de weg.

 2. Ik denk, dat het ook niet anders kan. Een advies aan een ander is immers altijd voorzien van een sausje van je eigen perceptie. Dat is niet perse negatief, het kán simpelweg niet anders. Je leeft je leven, ziet je leven door je eigen lens; jouw advies zal dus altijd gebaseerd zijn op je eigen levenservaringen.

  Ik ben met je eens dat mensen meer naar binnen zouden kunnen keren, kunnen leven. Om werkelijk een te kunnen worden met de belangrijkste persoon de ze kennen, zichzelf 😉

 3. Ik merk dat ik mij steeds meer naar binnen keer, mij terug trek. Ik ben ook niet iemand die kostte wat het kost haar mening wil verkondigen. Ik denk ieder heeft een recht en kijk op zijn mening, door wat je meemaakt of uit welke buurt je komt kan het anders zijn.

  1. Ik merk dat ik hetzelfde doe. Als ik teveel buiten mijzelf ben dan word ik ook kriegel van veel onzinnige uitspraken die sommige mensen doen. Langzamerhand leer ik nu ja, nee en amen te zeggen om dan vervolgens lekker mijn eigen ding te gaan doen.
   Dat van die buurt, achtergrond of milieu dat heb ik ook gemerkt
   Ik heb geen probleem met anderen die hun mening verkondigen. Maar ik heb een groot probleem met starheid of feitelijk onjuiste meningen. En helemaal als dat mij opgedrongen wordt. Dan spuw ik vuur

 4. …..eeehhh therapieën volgen?
  “Gehoorzamen” aan opdrachten van therapeuten?

  ZO kan ik nog wel ff doorgaan maar jouw verhaal is natuurlijk veel mooier en werkt ook, als je er met ♥- & ziel achter staat, willens en wetens en het kunt opbrengen.

  -x-♥

 5. Ik zeg vaak wat ik voel en bedoel. Soms tactisch, soms ook niet. Maar altijd vanuit mijn ‘zijn’.
  Ik merk nu ik ouder word, dat ik steeds meer inzicht in mezelf krijg. Ook de stukjes die ik hier schrijf geven steeds een beetje ziel bloot. Door het terug te lezen, zie ik dingen die ik tijdens het schrijven niet zo zag. Steeds meer Ellie leer ik kennen zo. X

  1. Ja bijzonder is dat hè. Het geeft heel veel zelfinzicht. En reacties van anderen weer andere invalshoeken. Ook leuk als je langer blogt dat je jezelf ziet groeien. Mooie aaf x

 6. Wat je zegt ben je zelf… een waarheid als een koe. Ook ik kom vaak tot nieuwe inzichten tijdens het schrijven van een commentaar. Inzicht in jezelf, jezelf kennen en bijsturen, vind ik een niet te onderschatten eigenschap van de mens. Zelfreflectie dus. Lieve groet X

  1. Het is zo belangrijk, een beetje zelfinzicht. Ik zie zo vaak mensen naar buiten slaan, anderen beschuldigen van falen dat ze in de eerste plaats zelf hebben veroorzaakt… En sommigen kunnen het ook vaak niet. Het is ook soms heel eng om jezelf onder ogen te zien met al je pro’s en contra’s. Terwijl je daarin niet anders bent dan ieder ander. Maar de mildheid en oordeelloosheid leren hebben om dat te kunnen zien is een lange weg.
   Zelfreflectie inderdaad. Mooie dag en lieve groet x

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.