Hoe haal jij iets uit de knoop?

“Een knoop waaraan je rukt en trekt, zal alleen maar strakker komen te zitten.

Een knoop die je ziet, rustig ontleedt en ontwart, zal verworden tot een rechte draad in je leven.”

De Gans

Over een knoop.

Pas kwam dit in me op, bij het ontwarren van een knoop. Geheel in tegenstelling met mijn ongeduldige natuur heb ik bovenstaande toegepast. Onbewust ook. Een ketting gleed op onnavolgbare wijze in de knoop toen ik hem afdeed voor het slapen gaan. Ik bestudeerde het geheel en nam de tijd om de knoop te ontwarren. Dat moest met rust, want anders trok ik het fijne kettinkje kapot. Na een tijdje prutsen en turen hield ik het gladde, zilveren koordje in de palm van mijn hand.

Rust.

Het flonkerde en schitterde in het zachte lampje naast het bed. Ik legde behoedzaam het geheel op de zachte watten in het doosje en ging mijn tanden poetsen. De rust waarmee ik de ketting had ontward, gaf mij moed voor de bijzondere tijd waarin wij leven. Waarin talloze knopen moeten worden doorgehakt en waarin ons telkens opnieuw talloze dilemma’s voorgeschoteld worden.

De rust waarmee je zaken aan kunt vliegen is essentieel. De rust bewaren om kalm de besluiten te nemen die genomen moeten worden geven ons de kracht om ook deuren te sluiten naar gebeurtenissen, situaties, ja, zelfs mensen die niet bij ons leven horen. Waardoor andere deuren weer geopend worden en ons alle mogelijkheden van het leven laten zien.

Evenwicht.

Uiteindelijk blijft er een mooie lijn over. Die ook zijn knoop weer krijgt omdat we eens een verkeerde afslag nemen. Maar de rust en ruimte die we kunnen gebruiken om ook dat weer te ontwarren zorgt voor een prachtig evenwicht.

Dit verhaal wil ik jullie graag meegeven. Zodat ook jij de rust bewaart bij het ontwarren van de knopen in jouw leven.

De Gans

Hoe haal jij iets uit de knoop?
Uit de knoop geeft de toegang tot nieuwe mogelijkheden.

Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

19 thoughts on “Hoe haal jij iets uit de knoop?

 1. Het ontwarren van knopen is steeds weer een uitdaging die we niet mogen laten liggen want in die knopen liggen werelden vol dingen die we eruit kunnen leren, hoe mooi is dat?

  xx♥♥

 2. Met mijn haakwerkjes waar het garen regelmatig in de knoop zit door meerdere kleurtjes
  Met geduld lukt het meestal om het uit elkaar te krijgen…maar met afkanten leg ik zelf die knoop erin whahaha…maar dat bedoel je vast niet…

  Fijn weekend

 3. Is het mooi te ontdekken, dat de antwoorden die men zoekt, meestal gewoon voor onze neus in de simpele dingen te vinden zijn. Mooie metafoor, lieve Marije!
  Hier een daar snel wat bijgelezen…Neem die rust lief mens, zo belangrijk. Gelukkig besef je dat inmiddels zelf ook 😉 Dikke energie-gevende knuffel! XxX

  1. Zo nu en dan lees ik wat bij, maar lange stukken lukt niet meer. Dank je wel en heel goed weekend. Knuffel terug! Xxx

  1. Oh ja dat is leuk! Vaak is een oplossing niet alleen een wegwerken van het probleem, maar geeft ook nog ‘new opportunities’ om mee verder te gaan. Marions (totale) blog is één van mijn absolute favorieten

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.