Hoe een hek mij aan het denken zet

Een hek?

Pas zag ik een foto van een hek en deze zette mij aan het denken.

Ik mag graag naar hekken kijken. Oude hekken, mooi gesmeed met van die prachtige punten vind ik schitterend, maar ik houd ook wel van die nieuwe, stevige houten, stoere exemplaren.

Het hek als metafoor.

Ik vind in een hek ook een metafoor voor bepaalde dingen in het leven. Een hek sluit af. Het kan iets wat gevaarlijk is van je af houden. Het kan ook juist iets beschermen. Het is maar net aan welke kant je staat… Het houdt in elk geval aan beide kanten even iets op.

Een hek dwingt je hoe dan ook om even stil te staan. Het blokkeert een soepele doorgang, en roept vragen op, forceert misschien daardoor besluiten…. Ga je verder? Is doorgaan op dezelfde weg jouw energie nog waard? Kan het hek goed open, en ook weer dicht? Hoe hoog is het? En wat bevindt zich erachter? Is het de moeite waard? Wat voor opties geven andere wegen, zonder hek? Zijn dat misschien betere keuzes of juist niet?

Ik zie een hek nooit als een einde, als een onmogelijkheid. Ik zie een hek juist als een mogelijkheid om iets te veranderen, meer te kunnen zien of zelfs een radicale ommezwaai te maken.

 

Hek
Een hekje wat geen obstakel is

Je eigen richting kiezen.

Een hek kan open….en weer dicht. Je kunt er voor kiezen om eroverheen te klimmen. En in sommige gevallen vraag ik me af waar het hek eigenlijk voor is. In sommige gevallen is het slechts een beletsel op een plek waar het niet nodig is. Soms zie je het wel, maar zie je niet hoe simpel je er doodgewoon omheen kunt komen. Pas, tijdens een wandeling zag ik het hekje hierboven. Parmantig aan de kant van een weg…. Met aan alle kanten ruimte om er rustig omheen te lopen, zodat het er wel was, maar niets verhinderde.

Als je over een hek bent geklauterd heb je een obstakel overwonnen. Je bent als het ware even verder gekomen. Wat moeite doen om ergens te geraken is niet gek. Maar ervoor kiezen om het hek te laten zijn zoals het voorkomt: een obstakel voor jou, laat je misschien wel weer en heel andere richting in slaan. Een richting die je zonder dat hek nooit genomen zou hebben.

Een hek hoeft geen obstakel te zijn. Een hek kun je op meerdere manieren inzetten op je pad, net zoals alle obstakels in je leven dat doen. En daar kun je prachtig gebruik van maken.

De Gans

 

Hek
Mijn favoriete type hekje van mooi, oud smeedijzer

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

 

22 Replies to “Hoe een hek mij aan het denken zet”

 1. karinhaarblog schreef:

  Mooi vertelt , eigenlijk zie ik het ook zo dank je voor het herinneren.

 2. Esther Cuyvers schreef:

  oh een onderwerp om over te blijven filosoferen, goeie blog Marije, ik heb ook iets met hekken…

 3. Maria de Ridder schreef:

  Op dit moment staat er aan de zijkant van ons huis een hek. dat hek sluit de bouwplaats van onze nieuwe buren af. Gelukkig is het tijdelijk en hopen we over een paar maanden onze nieuwe buren te verwelkomen. Oeff wat is het een lelijk hek.

 4. shivatje schreef:

  Het bekijken van een hek is als het ware naar je grens kijken als we het even anders bekijken en zoals je ook aanhaalt in je tekst.
  Ook is het een keuze die je moet maken, hou je het hek geslopen of zet je het op een kier of helemaal open. Die keuze maak jezelf of soms laat je die maken en is het aan jezelf om alsnog het hek te sluiten. Het kan ook een vorm van veiligheid aan laten voelen.
  Een hek moet je bekijken aanvoelen. En als het zo iets heeft van mee die punten kunnen me pijn doen zoek dan een andere weg.

  Marije je beschrijft het weer zo mooi het hek.
  Want waar komen we het niet tegen en het is zelfs zo, als je er even bij stil staat dat een hek veel met ons leven te maken kan hebben.

  Als ik met mensen meditatief ga wandelen en we komen zoiets tegen. Vraag ik altijd wat voel je nu als je voor het hek staat, als je zo open doet en als we erdoor heen gaan?

  Aum Shanthi

 5. afwaswater schreef:

  Mooi. In gedachten en foto’s. Het tweede hek (al vermoed ik dat men er nog mee bezig is ?) vind ik helemaal bijzonder. Ik voel toch de neiging dit hek open te maken 🙂 .lieve groetjes, Hanneke

  • Marije De Gans schreef:

   Die neiging had ik ook ☺ Het gekke is dat er aan beide kanten van dat dijkje ook hekjes staan, om een natuurgebied met Konikpaarden te beschermen. Dat maakt het nog onduidelijker waar het voor is. We zullen het binnenkort wel weten Lieve groetjes terug, x

 6. wakkersgedichten schreef:

  https://wakkersgedichten.wordpress.com/2017/10/01/keerpunten/

  Dit maakte ik er eens van…
  Droeg het ook voor
  op een podium op het werk
  Foto enntekst er bij
  op de beamer

 7. matroos schreef:

  Een hek is ook thuiskomen of het ‘ beschermd’ tegen indringers,ook niet onbelanrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: