Herfst en voorjaar

Herfst.

Ik zal heel eerlijk zijn. Deze maanden hebben het, voor mij. In oktober worden de bomen prachtig van kleur. Rood, bruin, geel, met nog wat groen. Langzaam, maar onomkeerbaar sterft van alles af. Eekhoorntjes begraven nootjes in onze tuin, vogels trekken naar warmer streken.

Het weer is grillig, laat zich van al zijn verschillende kanten zien. Warmere periodes en dagen vol van kou, regen, wind en zonneschijn gaan in rap tempo in elkander over. De ene dag geniet je van je kop koffie in de zon, de andere dag voelt echt al ‘winters’. Paddenstoelen piepen boven de zachte aarde uit en de geur in de lucht is bijna kruidig. Bladeren knisperen onder je voeten, zeker tegen het einde van de maand als de bomen bijna leeggevallen zijn.

Voorjaar.

April en mei hebben voor mij diezelfde sfeer. Wisselvallig, koel vaak nog, de kans op nachtvorst is dikwijls nog niet verkeken. Natte dagen, en warmere momenten dat je het buiten al echt zomers vindt. Maar zo heel droog en heet, dat is het dikwijls nog niet. Het kan buiten echt ontzettend lekker zijn. Zeker na een paar kille, natte dagen, waardoor het natte gras kietelt aan je voeten en je de opluchting voelt dat ze nog bestaat, die zon.

De bloemen komen uit, de rozen beginnen te geuren, tulpen staan in bloei en overal komt het frisse groen volop in beweging. De laatste knoppen in de bomen barsten open, de zonnestralen strelen het frisse, groene blad.

De veerkracht van de natuur wordt in deze maanden zo heel duidelijk. Ze geven voor mij zo helder de intensiteit van het leven weer. In kleur, in geur en in de warmte van de wind.

Oktober, april en mei. Dan leef ik echt.

De Gans ♥

grape-hyacinth-1347930_1920


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

9 thoughts on “Herfst en voorjaar

 1. Ik ben op en top een herfstpersoon. Het seizoen waar ik me het beste voel. Die mooie, warme kleuren.. terug de gezelligheid in huis.. kaarsjes.. herfstdecoratie..

 2. Ik ben ook een echt herfstmens, maar geniet verder ook gewoon van wat elke dag me brengt…. Zelfs na het fietsen in regen en kou (in juli… ) kijk ik uit naar een warm huis, en indien echt nodig: een warm bad….

  1. Die zomerregen op je neus, zalig!! Ook als hij hard, nat en koud is, zodat je thuis je kletsnatte hoofd in een droge handdoek kunt wikkelen en, oh zalig, droge sokken aantrekken kunt! Ja…. In de herfst kun je dat nog aanvullen met een haardvuurtje. Zalig.

 3. De herfst is mijn favoriete seizoen. Ik geniet nu nog van de zomer, maar kijk toch al een beetje uit naar de nazomer. Dat het een mooie mag worden…

  1. Het mijne ook! Ik vind het heerlijk, die prachtige kleuren en die geuren. Verheug me er nu al op. En dan op zo’n prachtige dag waarop de zon schijnt lekker met een warm vest aan de bossen in, met je voeten door de gevallen bladeren lopen. Dat gevoel…. Ook al is het nu zomer, en ook heerlijk om buiten te zijn (de heide staat zo mooi in bloei!), de herfst heeft het echt voor mij.

 4. Bij deze mooie tekst en foto doet het mij weer denken bij het lezen, dat wij mensen meer eens halt moeten houden….
  en afstand nemen….
  om stil te staan bij al dat gratis moois, en genietend bekijken hoe uitmuntend prachtig de natuur kan zijn.
  hartelijke groeten,

  1. Ja hè. Dit heb ik vorige week geschreven, toen het maar bleef regenen. Toen had ik een echt ‘herfstgevoel’. Nu nog even genieten van de zon!

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.