‘Hebben’… Decemberboodschap van De Gans

Hebben

Misschien vergis ik me, maar eigenlijk vind ik ‘de mens’ op dit moment ongelofelijk hebberig. Ik kan natuurlijk alleen spreken over het nu, en niet over het verleden. Maar naar wat ik nu zie, vind ik ‘ons’ hebberig.

Zo veel te koop

Er is zo veel te koop. Zo ontzettend veel. We hebben winkels en websites vol spullen van twijfelachtige kwaliteit en dito afkomst. Decoraties voor in huis, meubelen, kinderspeelgoed, kleding….

Die kleding, dat is ook een ding. Pas bekeek ik een uitzending over de kwaliteit daarvan, die de afgelopen decennia achteruit is gehold. En inderdaad, ik vind bijna geen t-shirt meer wat lekker stevig is, en geen sok meer die niet voelt als glibberig goedkoop plastic onder mijn voet. Zelfs de degelijke exemplaren die ik bij de bio-winkel vind, blijven niet lang mooi. En volgens de betreffende docu, is er inmiddels weinig tot geen kwaliteitsverschil tussen de duurdere en de goedkopere merken. De kwaliteit is gewoon over de hele linie slechter geworden. En we moeten dus vaker vervangen. En nog meer kopen.

Ik houd daar niet van.

Deprimerend…

Als ik deze maand door de winkels loop dan word ik wat gedeprimeerd. Zo veel prullaria, voor zo veel geld! En veel dingen zijn bijna direct na aankoop alweer afgeschreven. Of de kwaliteit is om te huilen, en in een ander geval zien we als de zon in januari weer doorbreekt de werkelijke lelijkheid pas goed. Waar moeten we heen met al die troep? Op tv roepen we massaal oh en ah bij het zien van bijna gelamineerde oceanen en zeedieren vol met plastic. We huilen op Social Media dat het echt anders moet, waarna we naar de Action rennen om het zoveelste prul te vervangen.

Wat een bende… Wil ik deze wereld, deze mentaliteit aan mijn kind doorgeven? Echt niet!

Waarom willen we zo veel?

Waarom ook telkens weer iets anders? Soms zie ik mensen om de paar jaar hun hele interieur vervangen, inclusief tv’s en decoraties… Hele nieuwe garderobes en nieuwe luxe producten om mee te smeren te poederen en te poedelen.

Let wel…. Ik wil echt niet mijn levensstijl aan anderen opleggen. Ik ben, vergeleken met anderen, best alternatief. Weinig tv, -en een ouwetje bovendien, want een scherm is voor mij een scherm- en een huis met vooral ‘natuurlijke, duurzame materialen’, omdat ik niet van nep of plastic houd. Ik kies mijn verzorgingsproducten bewust en betaal liever 1x wat veel, dan 4x een beetje. Maar ik begrijp echt wel dat niet iedereen daarvoor in de rij staat.  Ieder zijn eigen keuzes.

Maar ik wil jullie wel graag aan het denken zetten. Word je blijvend gelukkig van die kerstman met de plastic baard of een goedkoop afgewerkt hertje van spaanplaat? Of wil je je hang naar veiligheid, comfort en gezelligheid kortstondig bevredigen? Dat genoegen kun je jezelf op veel mooiere manieren geven en dan is het resultaat vaak ook nog fundamenteler.

Ga eens samen koken of oude kerstliedjes zingen. Kijken welke je nog kent. Of snuffel eens op zolder naar een oud lint. Bind dit om wat takken die je van een conifeer hebt geknipt, waarna je het geheel met een lampje ophangt in een donkere hoek van de hal. Maak je leven mooi door oud weer hip te maken, of iets wat je al heel lang niet hebt gebruikt weer van stal te halen en wat aan te passen aan je smaak van nu. En maak daarbij eens echt wat meer tijd voor elkaar.

Oproep

Hierbij doe ik ook een oproep aan diegenen die aan het roer staan van een organisatie of die op andere manieren invloed, of een grotere vinger inde pap hebben dan ik met mijn bescheiden blog. Kan het weer wat duurzamer alstublieft? Meer kwaliteit en minder rotzooi?

Ik meen werkelijk dat ik na het publiceren van dit artikel zo mogelijk nog meer afstand neem van de rommel en goedkoopte van nu. En dat ik iedereen oproep om weer wat meer voor echt, puur en duurzaam te gaan. In liefde en aandacht voor elkaar en voor de aarde.

Want dáár worden we pas echt beter van. En dat geeft mij mijn ultieme kerstgevoel.

Tot zover mijn decemberboodschap.

De Gans

Hebben

Kopfoto: oude schaal uit de kringloopwinkel met oude kerstballen en takjes uit de tuin. De schaal staat altijd op tafel en ik pas hem aan aan de seizoenen. 


Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

35 thoughts on “‘Hebben’… Decemberboodschap van De Gans

 1. Weet je, hoe meer mensen hebben, hoe meer ze willen hebben. Een kennis van mij doet op dit moment vrijwilligerswerk op Java in een kindertehuis ……. zij houd voor bekende een reisverslag bij op internet ….. zij voelt het daar aan de lijve ……….. de mensen daar zijn allemaal arm, hebben niets, maar ze heeft daar nog geen boos gezicht of agressie gezien. In het kinderhuis is niets, zelfs geen pleisters. Zij heeft pleisters gekocht voor een paar kinderen met lelijke wondjes, en weet je, daar zijn ze blij mee ………… ze hebben daar niets, en zijn al blij met het leven!!!
  Ik ben blij dat ik nog niet echt in staat ben om winkels af te lopen, want dat scheelt voor mij ergernis ……… wanneer zullen we nu eens in gaan zien met z’n allen dat wij het goed hebben, zonder al die troep.

  1. Exact dat…. Ik denk eerder dat we het niet goed hebben door al die troep, dat we er zielsongelukkig van worden, maar doordat er te veel troep is, zien we de werkelijke waarde niet meer…

  1. Feitelijk heb je alleen kleding nodig die bedekt wat er bedekt ‘moet worden’ en die comfortabel en warm of koel genoeg is. En genoeg om te verschonen als er wat op landt. Ik denk dat er weinig mensen zijn die zo’n beperkte kastinhoud hebben 😀

 2. Als ik al iets koop, dan is het vrijwel altijd in een kringloopwinkel. Mijn kleding, alle kerstversieringen en kerstcadeaus, materiaal om kerstkaarten of andere kaarten te maken, legpuzzels, van alles. Ik heb ook een mooie spreuk van Loesje aan de binnenkant van de buitendeur geplakt, die zie ik altijd als ik naar buiten ga:

  Koopkracht, de kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt.

  Ik ben het verder weer helemaal met je verhaal eens Marije! Fijne dagen alvast!

  1. Wat een leuke spreuk! Loesje is zo helder en herkenbaar. Mooi. De kringloop…. Ja die is ook bij ons hofleverancier 🙂
   Liefs en ook heel mooie dagen!

 3. Het zijn grotendeels de jongere generaties die opgegroeid zijn met “makkelijk kopen”. Mijn generatie, groeide op kort na de oorlog en leerde zuinig zijn. Nou heb ik makkelijk praten want ik geef niet zo veel om frutsels ui die luxe interieur winkels en ik hoef ook niet ieder jaar een andere kleur in de kerstboom. Maar zeker, vergeleken bij vroeger heb ik toch wel meer spullen in huis al worden spullen niet vervangen voor ze kapot zijn.
  Ik kan ook nog best kleding vinden die redelijk van kwaliteit is maar ja, sokken lenen zich inderdaad niet meer om gestopt te worden, gelukkig draag ik zelden sokken. 😉

  1. Dat klopt, al ben ik opgevoed in zuinigheid. Maar de economie is nu ook gericht op kopen… Een radio repareren is een zeldzaamheid… Men keek mij ooit aan alsof ik gek was toen ik iemand zocht die dat kon. Ik draag veel sokken. Stoppen kan ik ook

 4. “Echt” kerstspul is er niet eens meer. Handgeblazen ballen, kerstklokken of gespoten engeltjes. Het is allemaal plastic, kitsch in de hoop dat je dit jaar een gele boom neemt en volgend jaar een blauwe.
  Toen ik jong was vond ik het nog wel leuk, een themakleur, maar de afgelopen tien jaar erger ik me groen en geel.
  Ik zit er zelfs over te denken om geen boom meer neer te zetten. Flauwekul, we helpen immers alleen de energieleverancier. Daarnaast heb ik uberhaupt een verschrikkelijke hekel aan kerst.

 5. Amen lieverd!

  Afgezien van de ogenschijnlijk oneinde hebzucht is er ook nog eens de (vind ik althans…) schokkende constatering dat ‘wij’ ook volgaarne bereid lijken te zijn ieder jaar de kerstversiering niet alleen te vervangen maar ook nog eens die 3-dubbel-over-de-kop-prijzen er voor neer te leggen…. Hoezo ‘scoren’ bij de opruiming na kerst… de winkelier krijgt met 70% korting alsnog de prijs die men oorspronkelijk wilde en waaruit de winstvoorspellingen zijn opgebouwd

  Ik koop gelukkig al jaren zo goed als niets meer voor de kersttijd… meestal maar 1 of 2 dingetjes om aan te vullen wat er kapot is gegaan…. en ja wat ik wel elk jaar koop zijn batterijen… daar moest een andere oplossing voor komen maar ik ben neit slim genoeg om iets te vrzinnen

 6. ik heb er een goede vraag voor bedacht, als ik er zin in heb dan vraag ik me al af – heb ik dit wel nodig – en ik ga nog even wachten daarmee – en dan kan het zelfs zijn dat ik het gewoon laat staan, ook al is het van kwaliteit ok.

  ik herken heel veel van wat je schrijft, ik doe zelfs mijn goede kleren niet meer weg, ook al is het nu niet meer ‘in’ in doe ze niet weg, want de kwaliteit is er nog.

  mijn zwakke punt is wel de – speelgoedwinkel – hmmm, al koop ik daar ook geen prullen en denken we samen- ik en de zoon – goed na wat we er ook later mee kunnen doen…

  het begint bij mij al vanaf Halloween dan krijg ik er de kriebels al van…

  en hier een echte kerstboom en de vogeltjes die mijn moeder voor ons heeft gemaakt 18 jaar geleden!

  en soms doe ik iets extra doen met appelsientjes en kruidnagel voor de kleur en de geur – aha misschien een ideetje voor dit jaar nog…

 7. Wat je nodig hebt daar wordt je gelukkig van.
  En als je het dan nog eens bewust doet dan krijg je nog een gelukkig gevoel erbij.

  Aum Shanthi

 8. Mooie boodschap, van harte onderschreven (natuurlijk). Ik vind het heel moeilijk om voor dit soort dingen de juiste woorden te vinden; om mensen die nog wel in de ‘meer-meer-hebben-hebben’ modus zitten de ogen te openen zonder ze te kwetsen. Hier, volgers onderling, zitten volgens mij best wel op dezelfde lijn, maar als ik dit soort onderwerpen soms op FB aan de orde stel, of reageer bij iemand als ze alwéér een nieuwe (plastic) jas hebben gekocht…. dan krijg ik zoveel negativiteit over me heen… daar zit ik dan ook weer niet op te wachten. Moeilijk hoor, om mensen op andere gedachten te brengen. Maar we houden vol. Samen zij we sterk!

  1. Toevallig zag ik direct na het verschijnen van dit logje mijn en volgers omlaag gaan Ik heb het zo voorzichtig mogelijk proberen te brengen… Ergens moeten we beginnen hè. En waar de één afhaakt, raakt een ander juist betrokken… Dank je wel xx

    1. Bijzonder he. We zijn vanmiddag op een kerstmarktje geweest in Bourtange. De sfeer was prachtig, maar we hebben niks kerstachtigs gekocht. Niet nodig… Het voelt ook niet fijn om te kopen op dit moment.
     Als iemand zich daar aan stoort dan zijn mijn schrijfsels wellicht ook niet zo aan diegene besteed 😉
     Je reacties waren allemaal in de spambox beland. Dat zag ik nu pas. Gek he.
     Liefs,

     1. Ik beland bij veel medebloggers in de spambox. Geen idee waarom, maar wel vervelend… Fijn he, als je niks nodig hebt, dat je dan gewoon ook niks koopt, niks HOEFT te kopen, maar gewoon geniet van de sfeer… Ik heb mede naar aanleiding van jouw blog, maar ook omdat ik een mooie Engelse tekst tegenkwam, een soort kerstboodschap gemaakt. Met mijn statistieken kan ik niet zoveel als jij, maar de reacties zijn fijn… en ik weet waarom een aantal mensen NIET reageert. Helemaal prima.

      1. Zo is dat. Ik ben benieuwd naar de boodschap. Zal straks ook even weer een poging doen om bij te lezen bij je. Kan tegenwoordig niet meer via de telefoon reageren. Moet nog iets updaten denk ik, heb een nieuwe telefoon en dat is altijd gedoe in het begin 😉 (je kunt te veel met die krengen, ook al zoiets… 😉

       Liefs xxx

 9. Ik ga zo min mogelijk winkelen. Als ik ga winkelen, houd ik mij aan mijn boodschappenlijstje. Ik wil niet verleid worden door allerlei troep die ik niet nodig heb. Ik wil niet hebberig zijn, laat staan inhalig. Het is inderdaad zo tegenstrijdig. Iedereen wil het anders, maar ondertussen lopen ze met z’n allen constant te winkelen. Laat ons daar eens mee stoppen. Minder is meer. Lieve groet X

 10. In het weekend naar de kerstmarkt geweest en erg of niet ik vind het zo kicherig allemaal…
  Niet een mooie boom gezien…oh wat ben ik blij met de mijne…een echte 😉
  Met ons trouwcadeau 3 glazen gegoten ballen…waar er nog 1 van heel is… 🙁
  Na 42 jaar valt mee hè…maar ben daar verder mee gegaan en in de loop der jaren is er een heel unieke boom ontstaan…glas, mat glas en zwarte ballen met de namen van de kleinkinderen erop…
  Hier en daar een beetje zilver…maar dat wordt steeds minder.
  Ieder jaar komen de dozen weer van zolder om de decembermaand in een sfeervolle kamer door te brengen.
  Zo heb ik op een lichtjestak na alles laten liggen voor wat het is…vond het gewoon ook niet mooi.

  Groetjes

  1. Wat lijkt mij jouw boom mooi <3 Heel herkenbaar wat je zegt over de kerstmarkt. Ik wil er ook nog heen, maar het valt telkens weer zo tegen. Wens je alvast hele liefde- en sfeervolle dagen toe!

 11. Ik heb mijn man thuis deze kerstperiode. Mijn kinderen hebben hun papa.
  De laatste 2 jaren zat hij in die mooie periode in China. Wij hebben genoeg. <3

 12. Je hebt helemaal gelijk. De mens is materialistisch geworden. Ik betrap mijzelf er soms ook op dat ik iets wil hebben. Gelukkig denk ik daarna of ik het nodig heb. Dankjewel weer voor deze wijze raad. Liefs Hennie

  1. Wij merkten thuis de laatste jaren vooral irritatie… Slechte spullen en dingen die je even snel koopt, maar waar je echt niets aan hebt. Zo zonde vind ik dat. Dank je wel xx

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.