Heb jij de sleutels naar jezelf?

Een filosofisch doordenkertje…

Want, ken jij jezelf wel zo goed als je denkt? Tot vorig jaar kon ik zeker zeggen: ‘nee, dat denk ik niet’. De afgelopen jaren heb ik een lange weg naar mijzelf afgelegd en heel wat sleutels geprobeerd die niet pasten. De ene uitdaging volgde op de andere en uiteindelijk zag ik wat ik moest doen en welke sleutel dat deurtje naar mijn ziel ontsloot. Overigens, dat deurtje moest ik eerst ook nog zien te vinden. Al met al geen makkelijke, maar wel een mooie route.

Jezelf vinden

Ik twijfelde altijd enorm aan mijzelf, liet het doel in mijn leven door anderen bepalen en probeerde vooral om die anderen tevreden te stellen, én te houden. Natuurlijk werkte dat niet. Maar inmiddels durf ik wel te stellen dat ik mijn eigen route en doelen aardig gevonden heb.

Dat was niet makkelijk… Als je bepaalde dingen in je leven wilt veranderen, dan zul je eerst die dingen onder ogen moeten zien. En soms kun je enorm schrikken van wat je ontdekt en wat er allemaal bij je hoort.

Zoektocht naar jezelf

Maar de zoektocht was de vondst zeker waard en dat heeft mijn leven echt verrijkt. Ik leerde wie en welke omgeving mij inspireert, stimuleert en motiveert en ook dat ik daarin mijn eigen beslissingen mag nemen. Ik leerde ook dat de mening van een ander zeker niet de mijne hoeft te zijn. En, heel belangrijk, ik leerde dat ik mijzelf mag respecteren, óók, sterker nog, meestal zelfs voorál, wanneer een ander dat niet doet. Ik leerde dat er mensen zijn die bij mij passen en mensen zijn die niet in mijn leven horen. Geen probleem, de wereld is echt groot genoeg.

Daarbij heb ik geleerd dat ik mag vertrouwen op ‘het leven’ an sich. Want welke dingen er ook gebeurden, als ik achteraf terugkeek dan zag ik dat het klopte. Dat vertrouwen maakt dat ik nu wat makkelijker mijn schouders kan ophalen om hoe de zaken lopen en veel rustiger in het leven kan staan.

Zo kwam het dat er ineens deuren open gingen die anders waarschijnlijk gesloten zouden zijn gebleven. Ik ontdek nu dat ik nog veel meer leuk vind, en ook meer kán, dan ik ooit had bedacht. Daarnaast leer ik heel veel mooie mensen kennen, die ik nooit had leren kennen als ik op mijn eigen, vertrouwde, maar veel te smalle, richeltje was blijven lopen.

Onontgonnen gebied

Er is tegelijk nog veel te leren, te ontdekken en vooral veel onontgonnen gebied met ruimte voor nieuwe groei en ontwikkelingen. En ook herstel. Want op dit moment is mijn energie niet zoals ik zou willen en dat maakt dat ik vaak verstek moet laten gaan. Voor de buitenwereld, maar soms ook voor mijn gezin en voor mijzelf.

Altijd ‘aan staan’ dat lukt een gewoon mens niet, en mij dus ook niet. Die grenzen zijn bij mij snel bereikt, wat er voor zorgt dat we toch wel het een en ander moeten ondervangen als zaken anders lopen. Maar ook daar leren we weer van.

De zoektocht naar mijzelf zal de rest van mijn leven zeker doorgaan. En telkens zal ik weer iets nieuws ontdekken. Dingen die ik opmerkelijk vind, waar ik trots op ben. Maar ook dingen die ik echt niet echt leuk vind aan mijzelf, maar waar ik ook weer een uitdaging in kan vinden om dat in een positief resultaat te vormen. Zoals ik het afgelopen jaar heb gedaan en waardoor mijn zwakke punten juist een kracht konden zijn.

Ik heb mijn sleutels gevonden en daarmee een deel van mijzelf ontsloten. Dat is zo prachtig. En dát gun ik iedereen.

De Gans

sleutels

 


Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.


Wie is De Gans?

21 thoughts on “Heb jij de sleutels naar jezelf?

 1. Sleutelfiguren

  velen zijn op zoek naar de sleutel die past op het geluk
  een slot
  van het lot
  de speurtocht breekt vaak de mooiste regenbogen stuk

  Pas in het graf loopt de zoektocht af, Marije. 🙂
  Lenjef

  Ik kan onder ‘Lenjef’ Blijkbaar niet meer reageren, Vreemd.

  1. Dank je wel lieve Lenjef. Je reacties komen door maar als je hem post komt er vaak geen melding van. Ik moet ze eerst goedkeuren voordat ze verschijnen onder de post. Heb het zelf ook gemerkt bij een aantal bloggers. Vervelend.
   Maar inderdaad, het duurt een leven lang. En daarna? Dat weten we dan pas…
   Goed weekend en dank je voor je mooie reactie.

 2. Weet je, mijn ervaring is dat je elke keer toch ook weer nieuwe sleutels aan die bos ontdekt.
  Van de week werd ik persoonlijk er met een geconfronteerd, die ik niet leuk vond, maar waar het wel goed van is dat ik daar het slot bij vindt…….. een nieuwe zoektocht, met een nieuwe mogelijkheid om onbekende wegen te gaan ontdekken…….

 3. Had je me die vraag meer dan 14 maanden geleden gesteld dan had ik ‘nee’ gezegd… maar nu , tja ik heb ze en zal ze niet meer verliezen 😉
  xxxx

 4. Mooi Marije, ik ben nig zoekende momenteel naar de sleutel maar ik heb er vertrouwen in. Jouw blog helpt mij ook ik herken het telkens weer. Dankjewel, denk ook een beetje aan jezelf. Liefs Hennie

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.