Groningen is sidderend mooi

Rhapsody van Groningen.

Vandaag deel ik deze officiële Rhapsody van Groningen. En ik doe er een drietal foto’s bij. Deze foto’s heb ik eind december genomen. Gisteren zag ik dat de boerderij er nog stond. De vraag is hoe lang nog. En deze vraag geldt voor vele prachtige oude gebouwen in ons mooie noord Nederlandse land.

Aardbevingen.

De afgelopen weken was het weer goed mis: trillingen, klappen en vooral heel veel angst. Bij de volwassen, maar ook bij onze kinderen…

 

Scheur in de Enne Jansheerd in Maarhuizen bij Winsum

 

aardbevingen
De gestutte zijgevel van de hoeve

Gestut, maar niet gesteund.

In de omgeving waar onze familie woont, en eeuwen lang al heeft gewoond, zijn de gestutte huizen een bekend beeld. Onze zoon vindt het normaal en vraagt wanneer ons huis gaat scheuren. Dat doet het nu nog niet, waar wij wonen is het nu nog safe. Maar hoe lang?

De huizen, slechts op enkele minuten afstand rijden van ons, zijn op meerder plekken gestut. Maar de mensen die er in wonen worden niet gesteund.

Nuchtere Groningers.

‘En waarom gaan jullie hier dan weer wonen?’ … hoor ik mensen zich afvragen. Het antwoord is simpel: wij zijn hier thuis. Mijn Lief is in Groningen geboren en getogen, ikzelf ben sinds de jaren 70 vanuit Drenthe hier ook opgegroeid. Beiden hebben we gestudeerd in de Stad, en genoten we van het nuchtere en hartelijke leven hier. Wij horen hier. Onze familie woont hier, onze vrienden wonen hier. Wij zijn hier thuis. We houden van dit prachtige land. Wij houden van de mensen, van de grond, de natuur en van de boeiende historie hier.

Geen gedoe, geen gezeur maar kop dr veur. Zo gaat dat hier. Daarom heeft het ook zo lang geduurd voordat er heftig gedemonstreerd werd. Eerst zelf oplossen, niet meteen klagen en mopperen. Maar als je portemonnee leeg raakt dan houdt het wel een keer op… Als je kind niet durft te gaan slapen houdt het ook een keer op. En als je gezondheid er ernstig onder gaat lijden dan stopt het ook…

En toch lijkt het maar alsof het tot niemand buiten het noorden wil doordringen wat er hier gebeurt.

Dus verplaats ik gewoon de situatie even naar een ander deel van het land.

Voor het idee. Dat men begrijpt wat zich hier afspeelt….

Is het in de Randstad mogelijk dat een groot deel van de huizen daar instort en dat de bewoners daar geen cent voor krijgen? Dat er zo nu en dan een minister verschijnt die glimlachend begrip toont en vervolgens de gashendel net zo hard weer laat opendraaien zonder dat er een oplossing komt? Dat er telkens opnieuw een protocol beloofd wordt, maar mensen jaar in jaar uit van het kastje naar de muur worden gestuurd? Terwijl ze hun bedrijf ten gronde zien gaan? Terwijl ze telkens wéér een taxateur moeten ontvangen die wéér een ander kaartje aan de schade hangt? En die dan ook nog klaagt over spinnenwebben aan zijn schoenen omdat we niet elke maand onze kelders poetsen? Kelders, waar bovendien inmiddels een stinkende laag water in staat vanwege alle scheuren in vloeren en de muren? En dat je jezelf van ellende steeds ziek meldt op het werk omdat dit alles je gezondheid schaadt…

Ik denk het niet. Ik denk dat in de Randstad heel andere maatregelen getroffen zouden zijn. En dat niet de huizen boven de slapende mensen in tweeën scheurden en dat men elders in den lande verontwaardigd zou zijn wanneer de bevolking van die plaats het na jaren uitschreeuwt van wanhoop.

Dat zou in de Randstad ondenkbaar zijn, toch?

Hier gebeurt het al jaren.

En het wordt tijd dat dat stopt. Daarom deel ik deze Rhapsody:

 

 

En ik hoop dat jullie verder delen. En dat iedereen in Nederland, en graag ook daarbuiten, zich realiseert dat het niet langer meer kan wat zich hier afspeelt.

Help je mee?

De Gans

Meer lezen over de aardbevingen in Groningen.

Alle foto’s in deze log zijn copyright byDeGans. Voor meer informatie verwijs ik naar de disclaimer op dit blog.


Niets meer missen van De Gans? Schrijf je dan in bij ‘Vlieg mee’ op dit blog en like mijn pagina’s op Instagram en Facebook. Zo geniet je optimaal van alle schrijfsels en belevenissen van De Gans.

De Gans gakt incidenteel op Pinterest en vliegt heel soms over Twitter.

 

21 thoughts on “Groningen is sidderend mooi

 1. On de randstad heerst ook een stut probleem. Anders dan aardbeving, dat wel.
  Aan deze kant van het land heerst paalrot en knoeit de overheid met de waterstanden. Dat levert verzakkingstoestanden op. Vreemd genoeg is ook daarvoor geen compensatie….

  1. Bizar is het toch Ik heb vandaag wel net het nieuws gekregen dat er een akkoord is over een protocol. Ik hoop dat men ook voor de paalrot een oplossing vindt. Zonde…

   1. Net gekeken naar de documentaire de stille beving. Ik heb er geen woorden voor. Een bedrijf dat schade veroorzaakt en er met zijn neus bovenop zit op zich in negatieve zin met de schade te bemoeien. Schande.

    1. De staat verwacht nu een enorme claim van de NAM wegens mislopen van inkomsten omdat de gaswinning wordt teruggeschroefd. Dat vind ik een verbijsterend onmenselijk signaal van zo’n bedrijf. De stille beving is realiteit voor heel veel huishoudens hier. Ik ben benieuwd hoe het nu verder gaat.

 2. Eeen onmetelijk groot schandaal, dat is het….

  Ik hoorde van de week op tv het volgende:
  a) tja als je daar een huis koopt …. hoe dom ben je dan?
  b) waar zeurt men over….de mensen bij schiphol, die hebben problemen

  echt hee…. levenservaring voor 1000 levens maar ik ben kennelijk nog ook enorm naïef dat ik niet begrijp waarom zulk achterlijk top-randdebiel volk zendtjid krijgt…. hoezo nieuwsprogramma’s etc zijn objectief?

  Men heeft in westen met succes de komst van windmolens bestreden …60km uit de kust in de Noordzee… nee joh waarom ons uitzicht verpesten als we nog steeds volop van die domme groningers kunnen profiteren grmblllll

  1. Ik heb hier niets aan toe te voegen. Gelukkig blijven lieden die dergelijke opmerkingen over hun lippen krijgen ver uit de buurt van hier. Net sprak ik iemand die vanuit de Randstad terug naar hier is verhuisd. Wij horen hier thuis. De ruimte, de rust, de mensen en niet te vergeten….de mentaliteit. Nu de rest van het land nog bewust maken dat Nederland ietsje groter is dan zij denken

 3. Er zijn in de loop der jaren, honderden miljarden aan opbrengst van het gas, de schatkist ingestroomd, laten ze dan nu maar gul iets voor terug doen.

  1. In elk geval de schade vergoeden en de veiligheid vergroten…….. Ik vind het intens verdrietig. Dank je wel Edward.

 4. De rapsodie is goed zeg. Maar dat is ook alles wat er goed aan is. Wat een slappe hap daar in Den Haag zeg. Ze doen gewoon niets alleen maar geld verdienen aan dat gas en laten het de gedupeerden zelf maar uitzoeken.

 5. Volgens de premier Rutte ligt er nog geen schadeprotocol voor Groningen vanwege de langdurige kabinetsformatie. Het zou er nu binnen ’n maand moeten liggen anders begint ook de verantwoordelijk minister Wiebes te ‘rillen’ met ’n amplitude van 4 op de Schaal van Richter…

   1. Marije, we moeten ons als Nederlanders diep schamen voor de manier we omgaan met deze ernstige crisessituatie in Groningen. Hopelijk wordt nu op zeer korte termijn doortastend opgetreden door de gaskranen nog verder dicht te draaien en de getroffenen schadeloos te stellen.

 6. Ik wist niet dat Nederland zo getroffen kan worden door bepaalde natuurrampen als trillingen.
  Dat het zo erg is dat huizen gestut moeten worden.
  Maar ja soms ga je terug naar je roets ongeachte wat er ook kan gebeuren.

  Aum Shanthi

  1. Het kan eigenlijk ook niet maar doordat er al jaren gas gewonnen wordt in onze regio reageert de aarde daar natuurlijk op, want de balans is weg. Ik hoop dat er snel een oplossing komt.
   Het is goed om weer hier te zijn…. Dank je wel.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.