Gesprek met een Narcist

Narcist

Gesprek met een narcist

Wie ooit in zijn leven samen is geweest met een narcist, kent, helaas, waarschijnlijk alle hieronder opgesomde uitspraken. Ik heb ze aangevuld met mijn denkbeeldige reactie daarop. Als je er behoefte aan hebt, zou je ze over kunnen nemen.
Denk echter niet dat je reactie iets kan veranderen aan het gedrag van zo iemand. Het beste kun je eigenlijk helemaal nergens meer op reageren. Hoe moeilijk dat soms ook voor je is.

Narcistisch gesprek

‘Ik doe dit uit liefde voor jou.’
…dan heb ik liever niet dat je me liefhebt.

‘Ik ben de enige die dit tegen jou
kan zeggen.’
…jij bent de enige die zo wreed is om zoiets te dúrven zeggen.

‘Ik heb het beste met je voor’.
…zolang je er zelf het meeste aan hebt, natuurlijk.

‘Het is moeilijk om van jou te houden.’
…dat geloof ik niet. Het is moeilijk voor jóu om van iemand te houden.

‘Jij hebt écht professionele hulp nodig’.
…na deze relatie met jou zonder twijfel. Maar om heel andere redenen dan jij wilt.

‘Jij bent zo emotioneel en overgevoelig’.
…dat valt best mee. Jij bent doodsbang voor emoties en absoluut óngevoelig.

‘Jij bent altijd zo onredelijk.’
…volgens mij moet je even in de spiegel kijken.

‘Jij kunt niet zonder mij, je kunt niet op eigen benen staan’.
…volgens mij kun jij niet zonder míj en ben je doodsbang dat ik bij je wegga.

‘Je gedraagt je altijd zo idioot, ik schaam me telkens weer dood voor jou’.
…ik schaam me juist dat ik zo lang met iemand als jíj samen ben geweest.

‘Al mijn vrienden zeggen dat jij gek bent.’
….jouw vrienden zijn duidelijk mijn vrienden niet.

‘Jij bent zo’n moeilijk mens, je maakt overal problemen van.’
…mijn enige probleem dat ben jíj!

‘Ik doe echt nooit íets fout!;
…je grootste fout is dat je ook nog echt gelooft dat je nooit iets fout doet…

‘Jij komt nooit los van mij!’
…jij komt nooit los van míj, zul je bedoelen.

Maar zeg, tot ziens hoor. Voor mij is het hoog tijd om te gaan….

Tips

 • Zie jezelf niet als slachtoffer. Er is je inderdaad iets heel onrechtvaardigs aangedaan, wat niet had mogen gebeuren. Maar jij bent sterk genoeg om afstand te nemen en weer goed voor jezelf te gaan zorgen.
 • Een narcist praat vaak in de ‘jij’ vorm, waarin hij jou verwijten maakt en je van allerlei zaken probeert te beschuldigen. Hij zal zelden of nooit praten vanuit zijn gevoel. Wat jij ook voor schuldgevoelens krijgt wanneer je hem hoort praten, besef dat dat precies zijn bedoeling is. Laat je niet meetrekken daarin.
 • Een narcist creëert bondgenoten in zijn houding tegen jou. Dit wil niet zeggen dat deze bondgenoten,
  a: het inderdaad met hem eens zijn.
  b: precies op de hoogte zijn van het hele verhaal en daardoor hun standpunt zorgvuldig hebben kunnen innemen.
 • Je bent geen egoïst als je voor jezelf kiest.
 • Elk gezond mens heeft grenzen. En die mag je stellen ook.
 • De narcist geeft zijn relatie met jou niet zo maar op. Neem afstand.
 • Houd zo veel afstand die je nodig acht. Hoe groot ook.
 • Heb medelijden met de narcist. Maar laat je niet door hem vermurwen om terug te gaan.
 • Val niet opnieuw in zijn mooie praatjes en beloften. Ze zijn altijd te mooi om waar te zijn.
 • Jij kunt zonder de narcist. Wees daar maar zeker van.
 • Zoek contact met lotgenoten
 • Vind een therapeut die ervaring heeft met narcisme.
 • Richt je eigen leven opnieuw in. Doe zo veel mogelijk dingen waar je plezier in hebt en waar je goed in bent.
 • Jij bent je eigen leven waard!

Voor alle mensen die nu voor de moeilijke beslissing staan om voor zichzelf te kiezen: veel succes. Heb vertrouwen in jezelf en in je leven.

Je kunt het!

De Gans

Blijf bij jezelf in een relatie met een Narcist

Lees ook: Ben jij slachtoffer van een narcist?
Niets meer missen? Volg De Gans ook op:

Wie is De Gans?

46 Replies to “Gesprek met een Narcist”

 1. Mirjam Kakelbont schreef:

  Mijn moeder is een narcist. Een zuivere rasechte. En ik heb zeker 50 jaar lang gedacht dat het aan mij lag. Nu weet ik beter en heb ik voor mezelf gekozen. Maar zelfs die strijd is zwaar al zal die steeds lichter gaan aanvoelen. Daar ben ik van overtuigd.
  Mijn hernieuwde inzicht heeft wel het contact met mijn broer enorm verbeterd. Wat een zegen! Het is dan ook nooit te laat om aan jezelf te werken…
  Dikke liefs

 2. Anna berg schreef:

  In het defensief gaan en proberen te redeneren zoals je met een normale volwassene doet, hebben vaak een averechts effect. Het duurde bijna 50 jaar voor ik het door had. Het probleem is dat de narcist mijn vader is, de grootvader van mijn kinderen ook. Nadat ik al meer dan 5 jaar niets meer hoorde- omdat ik gestopt ben eerste stappen te zetten – kreeg ik laatst toch weer een razende brief van hem. De reden? Ik had voor zijn 80ste verjaardag een kaart gestuurd naar zijn adres in België terwijl hij op dat moment in Frankrijk verbleef … Je wil niet weten wat ik allemaal naar mijn kop geslingerd kreeg terwijl hij zich alles mag permitteren.

  • Marije De Gans schreef:

   Brief wegleggen en verder gaan met je dag…. Lastig, maar de enige mogelijkheid 🙁 Liefs xxx

  • Stepha schreef:

   Ik was net 6 maand samen met een narcistische vrouw moet zeggen waren de ergste maanden uit mijn leven. Het is ook de eerste keer dat ik met een narciste te maken had… de eerste maand ging alles goed maar toen viel het masker af en werd het steeds erger, niets kon ik goed doen alles was mijn schuld, ook al was dat zo niet… ik begon stilaan meer en meer aan mezelf te twijfelen en denken dat ik gek was dat alles mijn schuld was.. tot ik op internet begon te zoeken en bij narcisme terrecht kwam toen begon ik toch te merken dat de schuld niet bij mij lag maar bij haar. Het is heel pijnlijk en hartverscheurend dat iemand je zo in alles kan laten geloven en dan opeens iemand anders blijkt te zijn.. ik had het deze week uitgemaakt want het kon zo nie verder hoe ze lij mentaal kapot maakte. Ik wees haar op haar fouten en gedrag ze werd kwaad defensief maar de schuld werd naar mij geschoven want alles was mijn fout.. ze is zo koel en blokkeerde mij direkt overal… dit was een knipperlicht relatie ze trekte mij aan en duwde mij erna weer weg… tot ik er deze week echt een punt achter zette en haar ontmaskerde, vandaar heeft ze mij overal geblokkeerd… het is heel moeilijk om dit begrijpen maar laat het mij niet kapot maken hoe veel pijn en verdriet dit ook nalaat

   • Marije De Gans schreef:

    Iemand er op wijzen dat deze narcistisch is heeft meestal een tegenovergesteld effect. Het beste wat je kunt doen is afstand nemen en je gevoel volgen. Niet het gevoel wat die ander jou geeft, maar je gezonde eigenwaarde. Ik ben blij dat je er relatief vroeg achter bent gekomen en je eigen weg bent gegaan. Dat heeft je denk ik heel veel narigheid bespaard. Sterkte.

 3. omabaard schreef:

  Ik hoor hier tegenwoordig vaker over. Goed dat ik nu beter begrijp waarover het gaat.
  Zelf heb ik het niet mee gemaakt, oef, het moet vreselijk zijn als je zo’n partner hebt, want wellicht zie je dit niet van bij het begin?

  • Marije De Gans schreef:

   Nee, vaak lijkt het in het begin prachtig. Ik zei ooit ‘ik heb de perfecte man ontmoet’…. Geloofde het ook echt. Maar al snel vallen de gaten en begint er een periode van immense eenzaamheid. Gelukkig ben ik ‘er uit’ en heb al jaren een geweldig lieve en heel geestelijk gezonde man. Maar dat was een lange weg, omdat je vast komt te zitten in patronen. Inmiddels herken ik narcisme meteen, het is bij mij een gevoel geworden. En dan is het afstand houden…

 4. Gelukkig heb ik hier zelf nooit mee te maken gehad. Het lijkt me erg heftig!

 5. Leonoras life schreef:

  Dankjewel jij ook!!

 6. Leonoras life schreef:

  Ik ben “blij” dat je het geschreven hebt… niet dat jij het meegemaakt hebt.. of alle andere bijzondere vrouwen die hier reageren.. maar voor mij was het een extra bevestiging… dat ik niet gek ben.. of fout.. of de dingen fout doe.. Zo vaak werden mijn woorden verdraaid.. Ik dacht werkelijk dat ik niet meer in staat was tot een liefdevolle relatie. Dat ik wel een vreselijk mens moest zijn. …En nu mag ik eindelijk weer van mijzelf houden. En jouw blog draagt er aan bij dat mij dat nog duidelijker wordt. Ik denk ook dat het lang gaat duren voor ik weer 100% mezelf kan en zal zijn.. En of ik ooit weer iemand anders kan houden.. de tijd zal het leren

  • Marije De Gans schreef:

   Ik hoop dat je er wat aan hebt, want ik weet hoe eenzaam je je kunt voelen in en tijdens het verbreken van zo’n relatie. Ik hoop dat de tijd je vooral veel goeds gaat geven. En je leert dat je inderdaad van jezelf mág houden! Veel sterkte en liefs xx

 7. Matroos Beek schreef:

  Heel nare herinneringen komen naar boven. Bah.
  Treffend beschreven.
  Lieve groet ❤️

 8. Het is lastig als je narcisten om je heen hebt, je moet er echt leren mee omgaan. In een andere situatie zou ik niet eens de moeite doen om te leren met zo iemand om gaan, maar als het om een ouder gaat, dan kun je dat beter wel doen. Ze weten niet beter, kunnen het niet veranderen en dus kan ik er alleen maar medelijden mee hebben.
  Makkelijk is het in ieder geval niet!

 9. Kerst schreef:

  Hey Marije wat een verhaal Heb er geloof ik gelukkig niet mee te maken gehad maar het lijkt mij niet best als je daar mee gekonfronteerd word het is bij ons geven en nemen en Aan dacht voor elkaar hebben en vooral samen de dingen oplossen moet het verhaal nog even een paar keer rustig doorlezen maar vast een Hele lieve groet Kerst

  • Marije De Gans schreef:

   Dan zou ik me er ook maar niet in verdiepen Kerst. De mensen die dit meegemaakt hebben, zijn jaren bezig om het te verwerken en vooral zichzelf weer in de juiste proporties te kunnen zien. Jij hebt andere dingen aan je hoofd. Heel veel liefs (en een zonnetje vanmiddag!), xx

 10. Esther Cuyvers schreef:

  love you,

  heel sterk van je wat je hier schrijft!

 11. Melodyk schreef:

  Al hoe logisch je tegenreacties ook zijn… en ja herkenbaar maar dat hoef ik je niet te vertellen…
  ze lokken alleen maar meer uit… het werkt als een soort van instandhouding van die persoons gedrag/gedachten etc

  Hier is de deur op een gegeven moment definitief dichtgedaan en al hoe zeer dat ook deed (nog steeds doet) rationeel gezien was het de enige keus die er te maken viel… Gelukkig, heb jij dat inmiddels ook beseft al is ‘gelukkig’ in deze context natuurlijk een heel naar woord.

  { { { knuffel } } } <3

  • Marije De Gans schreef:

   Wel ‘gelukkig’, omdat je in dit soort omstandigheden leert inzien (mits je er voor openstaat) dat het geluk in jezelf zit. Dat geluk er ‘is’ en niet maakbaar moet zijn. Ik voel een nieuw logje aankomen 😉
   Dikke kus xxxxxx

 12. Judy schreef:

  Vreselijk moeilijk. Het is voor mij al jaren geleden, maar het duurt lang om jezelf weer terug te vinden. Tenminste voor mij was dat zo.

 13. Leonoras life schreef:

  Zo herkenbaar… vroeg ik aan hem.. we zijn allebei thuis voor het avondeten.. waarom eten wij nooit samen.. antwoord.. omdat ik nog geen trek heb…maar je eet een kwartier na mij wel. Dat vind ik raar.. Toch? Antwoord. Dat is jou probleem.. jij vind het raar .. Ik niet.. jij maakt ook altijd problemen..
  Het is zooo duidelijk. Nu 7 weken uitelkaar. En idd hij probeerde contact te houden.. controle te houden.. Gewoon eng.. heb alles verbroken. Zelfs 30.000 Whatsapp berichten verwijderd. Maar heb alleen maar afkick verschijnselen. Vreselijk. Maar ik ga door. Vecht voor mijzelf!!

  • Marije De Gans schreef:

   Wat dapper van je! Die afkickverschijnselen verdwijnen… Dit is een heel taaie tijd, maar uiteindelijk wordt het beter. Sterkte ❤

  • Moontje schreef:

   Niet opgeven, je zit zo vast in dit web. Lees erover zoveel je kunt, zij denken echt anders over de wereld. Kennis is macht, en het maakt je sterker. Er is een leven na hen, maar eerst je identiteit terug vinden. Zelf heb ik een kanjer van een man ontmoet, een die warm en zorgzaam is. We zijn bijna drie jaar tesamen en trouwen deze week. Afscheid nemen van een narcistische partner is heel pijnlijk, je moet zoals gewoonlijk alles alleen doen. Ze zijn ziek, maar kunnen en willen niet geholpen worden. Ze kwamen niet voor niets op je pad, leer er je lessen uit en ontwikkel zelfliefde, zodat zo n mensen nooit nog kans maken. Leer hoe je moet reageren en als het even kan reageer best niét. Zij bieden zich met jouw aandacht en jij blijft leeg achter. Je bent heel wat meer waard dan dit. Druk je “geen compassie knop” maar in, hebben zij ook niet.
   Kan een boek schrijven over deze relatie, de rare gedragingen, het vreemdgaan.
   Op een dag was het genoeg geweest.
   Sterkte

 14. Moontje schreef:

  Heb voor mezelf gekozen, na 20 jaar.
  Ik leefde al grotendeels voor mezelf tijdens die twintig jaar.
  Zo n mensen kun je écht niet toelaten, geen band mee opbouwen.
  Alles draait om hen zélf, altijd.
  Al willen ze het zo graag anders laten over komen naar de buitenwereld toe.
  T is een pathologie waar je weinig aan kunt veranderen, omdat ze dit zélf niet willen.
  Spijtig, dat wel. Er komt een dag dat je eruit stapt, als je zelfliefde genoeg hebt.
  Moeilijke tijd geweest.

 15. Shivatje schreef:

  Het moeilijkste wat er is

  Aum Shanthi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

BLOG

vaderdag

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: