Genderneutraal??? Jij bent de enige die jij kan zijn.

Genderneutraal

Genderneutraal???

Jij bent de enige die jij kan zijn.

De laatste weken vliegen de genderneutraliteitsgezinde berichten mij om de ogen, binnen en buiten Nederland. Een genderneutrale indeling van de speelgoedwinkel, een genderneutraal aanbod, genderneutrale poppen, genderneutrale kleertjes.

We raken de weg een beetje kwijt in onze luxueuze samenleving geloof ik.

Even voor de goede orde: ik ben een voorvechter van gelijke rechten voor de mens. Ongeacht sekse, liefde voor de een of de ander, type, kleur, afkomst, grootte, of een mij nog totaal onbekend menselijk voorkomen. Maakt niet uit, je zou ultiem vrij moeten zijn in het leven van je leven, zolang je daarmee niemand kwaad doet. Ik ben ook voorvechter van elkaar de ruimte geven om te zijn wie we zijn. Niemand mag een ander vertellen waarin hij moet geloven, van wie hij mag houden en hoe hij onder de gordel moet zijn. Dat is voor ieder een eigen gevoel. En van elkaars gevoelens blijf je af.  Wie jij bent dat heb je alleen zelf te bepalen. Zonder tussenkomst van een ander.

Maar nu dan…

Ik krijg steeds meer de neiging om me te verontschuldigen dat ik

 1. Vrouw ben
 2. Echt vrouw wíl zijn
 3. Geleerd heb dat er belangrijker zaken zijn dan keihard carrière maken
 4. Graag mooi ondergoed draag en daar graag veel keuze in heb
 5. Soms een jurk draag. Of een rok.
 6. Exclusieve bloemenparfums superlekker vind
 7. Houd van intelligente mannen
 8. Graag mijn huisje gezellig maak

 

Dat neemt niet weg dat ik

 1. Houd van autorijden (bij voorkeur keihard de Mont Ventoux op en af met daarbij zo min mogelijk gebruik van remmen). In een Citroën met veerbollen het liefst. A la France, ja.
 2. Houd van bomenklimmen (ik zie meteen of een boom klimwaardig is of niet)
 3. Tijdens mijn studietijd menig man onder tafel dronk (nu niet meer)
 4. Graag broeken draag
 5. Liever met mannen klets dan met vrouwen
 6. Vroeger mijn poppen afwisselde met autootjes en racespelletjes op de crossfiets van mijn broertje door sloten zodat ik onder de modder zat
 7. Het liefst met jongetjes speelde omdat dat avontuurlijker was
 8. Graag met mijn Lief een eloquente krachtmeting aan ga om te kijken wie van ons zijn stellingen het beste kan onderbouwen

Sorry mevrouw, deze lingerielijn is niet voor vrouwen

Met al die genderhysterie voel ik echter steeds meer een cultuur opkomen van op alle, maar dan ook echt op álle slakken zout deponeren. Veel zout op weinig slak, dat ook nog. Saillant detail: die slakken zijn pas echt meesters in genderneutraliteit, dus ik zou daar bepaald niet te veel zout op leggen…

Maar, zonder gekheid, waar stopt dit? Moeten we straks aan genderneutraal ondergoed gaan geloven? Zodat er in de winkel teksten komen als: ‘sorry mevrouw, maar deze zachte, kanten lingerielijn is niet voor vrouwen’. Of, nóg enger: moeten we met z’n allen genderneutraal gaan seksen?

Dat laatste zou in elk geval dé oplossing kunnen zijn voor de overbevolking van de mens op aarde. Of geldt de genderneutraliteit toch maar tot voor de slaapkamerdeur? Waarachter we ons, tot nader order, nog vrij mogen voelen om ons als de man of vrouw die we voelen dat we zijn, te gedragen.

Maar ik wil toch de heren en dames, of moet ik zeggen dames en heren, of ‘mensen in Den Haag’, enfin, ‘zij’ die ons regeren, dringend vragen zich bezig te houden met zaken die er werkelijk toe doen.

We zijn gewoon onszelf

Er is verschil tussen mensen. Er is verschil tussen jongens en meisjes, tussen meisjes en meisjes, jongens en jongens. Geef het een naam om mijn part, maar houd op met die intens gefrustreerde betutteling bij doodnormale zaken waarbij we stervensnerveus worden wanneer we ergens even geen etiketje op kunnen plakken. Denken we nu echt dat onze gemeenschap, en dan vooral ons kroost, baat bij dit soort paternalisme heeft?

Laten we 1 ding afspreken met mekaar: we zijn wie we zijn en we laten elkaar in elkaars waarde. We respecteren elkaar en we zijn fatsoenlijk tegen elkaar. We zijn gewoon onszelf.

Punt.

Ok?

De Gans

Genderneutraal

 

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:
 

Wie is De Gans?

26 Replies to “Genderneutraal??? Jij bent de enige die jij kan zijn.”

 1. Ingrid Kretzer schreef:

  Helemaal mee eens….. wordt ontzettend moe van zulke onderwerpen…

 2. Mirjam Kakelbont schreef:

  Als we allemaal onszelf blijven, is er niets aan de hand!
  Je hebt de spijker keihard op z’n kop geslagen. Met je woorden (-:
  Vrouwelijke groet, haha.

 3. Een stuk naar mijn hart! Je hebt het goed verwoord!

 4. schrijfsels schreef:

  Ja, eens. Die betutteling, vreselijk.

 5. Rietepietz schreef:

  Oeps reactie verdwenen en niet opgelet of je modereert, nou ja morgen overdoen als ik zelf iets fout gedaan heb.

 6. Kerst schreef:

  Hey Marije ja een heel mooi stuk geschreven we worden te veel betutteld door de politiek en de sameleving gewoon ons zelf blijven en elkaar respecteren maar weer een lieve groet Kerst

 7. Hennie schreef:

  Oh Marije, ik erger mij ook aan die betutteling, ik word er niet goed van. Ik heb het idee dat iedereen ineens anders moet zijn. Den Haag moet zich daar niet mee bezig houden er zijn belangrijker dingen om je druk over te maken toch. In mijn naaste omgeving is een jongeman ineens een vrouw geworden , sorry het mag maar ik kan die andere naam niet uitspreken, het klopt voor mij niet. Gelukkig heb ik hem nog niet persoonlijk ontmoet , zal een keer gebeuren maar ik vind het moeilijk. De wereld draait een beetje door . Laten we gewoon onszelf blijven , ik ga er niet in mee. Liefs Hennie

  • Marije De Gans schreef:

   Als we allemaal onszelf zouden mogen zijn dan zou het leven een stuk makkelijker worden. Ik vroeg mijn zoon of hij het leuk vindt om met meisjesspeelgoed te spelen: NEE. Meer woorden maakte hij er, als man, niet aan vuil. En reken maar dat er genoeg mogelijkheden waren om te spelen met poppen en ander meidenspul. Hij taalt er niet naar. Straks wordt hem nog een complex aangepraat omdat hij graag als jongetje speelt. Het draaft aan alle kanten door. Ik ga er ook niet in mee. Liefs en fijne avond xx

 8. Jane schreef:

  Hmm vraag me af, gakje, wat jou getriggert heeft. Hella Hase heeft vroeger eens een lezing gegeven over andragonie. Zeer verhelderend. Mijn vader heeft mij leren klussen, wat ik die als n vent, en mn moeder was super vrouwelijk, wat ik ook kan zijn als het zo uitkomt.
  Ik run n kleine ponystal dus mest, zaag, timmer en doe alles wat McClouds daughter zo populair maakt. Ik geniet van mezelf en wens respect voor wie ik ben en wat ik kan. Benaming daarvoor hoeft van mij niet. Die komen inderdaad vanuit mensen die labels nodig hebben om met iemand om te gaan.
  Goed stukje GAK gak

 9. M e l o d y schreef:

  En deze VROUW houdt van die VROUW die dit schreef…

  Wat een thema… kijk eens bij rietepietz en bij mij… alle drie hetzelfde onderwerp maar toch heel verschillend beschreven

 10. Marion schreef:

  Ben het volledig met je eens!

 11. Matroos Beek schreef:

  Applaus! Dat heb je schitterend verwoord. Niets aan toe te voegen.
  Lieve groet X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

BLOG

polarisatiefilter

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: