Geen sorry, maar wel dankjewel

Sorry zeggen

Ik denk dat we allemaal geneigd zijn om snel ‘sorry’ te zeggen. ‘Sorry ik ben laat’, of ‘sorry, ik had geen tijd’… Heel veel sorry, ook waar het bepaald niet nodig is. Ik was er ook zo eentje, tot grote ergernis van mijn Lief, mijn vroegere baas en veel anderen in mijn omgeving. ‘Sorry’ floepte al van mijn lippen als de ander nauwelijks uitgesproken was. En bij mij lag er bijna een ‘sorry dat ik er ben’ aan ten grondslag. 

Dank je wel

Na daar fors aan gewerkt te hebben de afgelopen jaren heb ik recentelijk het roer maar eens omgegooid. Voor mij geen zomaar sorry meer. En…heel eerlijk, ik ga ook geen sorry meer zeggen wanneer ik het eigenlijk niet meen, maar ik het onaangename gevoel heb dat het wel van mij verwacht wordt. Want soms was het zelfs andersom, dan deden mensen mij veel pijn, maar voelde ik me genoodzaakt sorry te zeggen… Bijvoorbeeld, iedereen die mij echt goed kent weet wel dat als ik bijvoorbeeld serieus boos op iemand word, diegene zich wel echt zodanig heeft misdragen, dat een sorry andersom op zijn minst op zijn plaats is en dat dat dan bepaald niet ook nog uit mijn mond hoeft te komen. Mijn gevoel van eigenwaarde is inmiddels wel zodanig dat ik dat helder in kan zien.

Ik draai de zaken op dit moment zelfs nog radicaler om. Ik vervang ‘sorry’ door ‘dank je wel’. ‘Dank je wel dat je tijd hebt genomen om te wachten’. Of ‘dank je wel dat je wilde omrijden om mij thuis te brengen’. Dank je wel dat je mij het respect geeft wat ik jou ook geef. Dank je dat je bent wie jij bent.

Geestelijke verandering

Wat ik heel snel merkte is de verandering in mijn hoofd. Ik merkte dat ik met het uitspreken van ‘sorry’ mijzelf ondergeschikt maakte aan een ander. Ik plaatste mij als het ware in een slachtofferrol. En die past niet bij mij. Bij het uiten van dankbaarheid daarentegen merkte ik dat mijn hart open ging, met een lichamelijk verandering tot gevolg. Mijn hoofd omhoog, zelfwaardering. Deze wonderbaarlijke verandering had ik niet verwacht. Dat een simpele taalverandering in mijn hoofd zo’n effect kon hebben. Verfrissend vind ik het.

Dus, lieve mensen, probeer het eens. Het is zo mooi om te doen. Dankbaarheid uiten. Heel eenvoudig, maar zo verrijkend.

Dank jullie wel voor het lezen. En ik wens jullie een heel goed weekend toe.

De Gans

sorry
Dankbaarheid tonen werkt bevrijdend

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.


Wie is De Gans?

37 thoughts on “Geen sorry, maar wel dankjewel

 1. Wat een mooie omkering van het ondergeschikt maken. Want dat is precies zoals het eigenlijk is, jezelf steeds verontschuldigen voor… jezelf en dat kan niet de bedoeling zijn. Ik herken het gebruik en ga “dank je wel” ook gebruiken.
  Dank weer voor het schrijven van deze blogpost.

 2. Wat een mooi blogje! En ja, je hebt helemaal gelijk, we zouden eens vaker dank je wel moeten zeggen. Dat doet met jezelf wat maar ook met de omgeving.
  Dank je wel voor het delen.

 3. Tja zoals altijd heb je weer helemaal gelijk.

  We zijn allemaal meer en minder geconditioneerd om ‘sociaal gewenst gedrag’ te vertonen omdat dat belangrijk is… althans dat is deel van die conditionering… als soort van voorgeprogrammeerde machientjes…
  Gelukkig zijn er uitzonderingen… jij en ik bijvoorbeeld en gelukkig zijn we niet de enigen daarin.

  xxx

 4. hey, een heel andere zienswijze; ik was deze namiddag te laat op een afspraak en zei ‘sorry’; ik had inderdaad kunnen zeggen ‘dank voor het wachten’. Dank voor de tip!

 5. Een omdraaiing waar je niet zo snel aan de denkt. Ik ga er bij mezelf eens op letten hoewel ik niet echt een sorryzegger ben volgens mij. Maar vaak heb je er zelf waarschijnlijk vaak niet eens erg in. Ik zal er eens wat bewuster mee omgaan. Goed stuk.

 6. Dat vind ik wel een hele mooie, Marije! Ik ben kampioen sorry zeggen, en ik kom er steeds meer achter hoe dat zit bij mij. Ik waardeer altijd enorm hoe je schrijft over je persoonlijke levenslessen. Ik heb net zelf een blogje geschreven over een les die ik leerde, en dat zit allemaal in dezelfde lijn. Ook je vorige blogje over ‘slachtofferschap’. Dankjewel!!!

 7. Dank je wel lieve Marije (en hier was geen sorry bedoeld hoor!) voor deze o zo simpele eye-opener! Ik ben er ook zo één van gauw sorry zeggen en dat ga ik vanaf nu ook maar eens stoppen. Hoe sterk taal kan zijn: dat het inderdaad je lijf beïnvloedt… ja dus. Prachtig! Ik wens je een heel fijn weekeinde! Liefs XX

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.