Geef jezelf ook wat

Onverwacht bezoek.

Ik schenk iets te drinken in voor mijn gasten, staand aan het aanrecht in de keuken. Ik pak de glazen, waarin de frisdrank helder flonkert, op om ze naar de kamer te brengen, maar blijf plotsklaps als bevroren staan. Kijkend naar de drankjes in mijn handen realiseer ik mij ineens dat ik voor mijzelf niets ingeschonken heb. Ineens dringt de waarheid tot mij door: ik ben het zo gewend, ik laaf meestal anderen, maar niet mijzelf.

De korte vraag welke ik mijzelf toen stelde was ‘hoe lang doe ik dit eigenlijk al zo?’ Hoe lang geef ik anderen zaken die ik mijzelf niet geef? Niet gun zelfs, af en toe! Hoe lang al is het vanzelfsprekend eerst te geven, totdat alles op is wanneer ik aan de beurt ben?

Dus ik schonk mijzelf een glas in. Het viel me zwaar om het vol te gieten. Het was nog niet mogelijk om te drinken voordat mijn visite de glazen leeggedronken had. Dat behoeft denk ik nog flink wat oefening.

Maar ik deel dit met jullie als voorbeeld. Want wat geef jij aan anderen terwijl je het jezelf niet gunt? Sta hier eens bewust bij stil en denk er eens over na. En als het moeilijk is, bekijk jezelf dan eens met andere ogen. Als een ander. En gun jezelf ook eens wat.

De Gans

Bron foto’s: Pixabay

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

16 thoughts on “Geef jezelf ook wat

 1. herkenbaar…. dit zit in velen van ons …gelukkig !!

  De bewustwording dat het ook anders kan…. het niet zo negatief aankijken tegen het egoïstisch zijn…. kostte me ooit veel tijd en energie nadat ik bij een familie-opstelling onderuit ging….
  Al ‘geef’ ik mezelf dan wel meer dan voorheen… de gunfactor is ook groter….. toch gaan anderen nog steeds voor bij mij…. De verbetering zit ‘m daarin dat ik niet meer iedere ander bedien ten koste van mezelf… en niet meer iedereen die gunst bewezen wordt 😉 Alle goede dingen komen langzaam toch 😉

 2. Mooi onderwerp Marije… ik denk dat er heel veel mensen zijn zoals jij. Die altijd maar geven en geven… en er niet bij stilstaan dat je pas eigenlijk écht kunt geven als je (ook/ eerst) goed voor jezelf zorgt! Sinds dit een aantal jaar geleden tot mij is doorgedrongen, heb ik er geen moeite meer mee ook goed voor mezelf te zorgen, om zo ‘gevoed’ en wel met anderen te kunnen delen…

 3. Inderdaad.. ik heb daar ook nog niet bij stil gestaan. Altijd alles voor anderen doen en nooit iets voor mezelf.
  Als er iets niet voldoende was.. dan gaf ik dit altijd eerst aan de kinderen en mijn man of visite.. en zelf had ik dan niks 🙁

 4. ik heb ooit eens een visualisatie/meditatie gedaan waarin ik mezelf voorstelde als mijn beste vriendin. Toen kon ik zien hoe hard ik voor mezelf was, de taal die ik mezelf toesprak, zou ik nooit of te nimmer tegen mijn beste vriendin spreken, dus waarom wel tegen mezelf? We zijn zo gewend onszelf te zien vol tekortkomingen, als een mens dat nog niet af is, daar komt veel hartzeer van…

  1. Soms is het verbazingwekkend hoeveel je van anderen verdraagt en vergeeft wat jij jezelf allemaal niet toestaat. Accepteer dat je, net als een mens tekortkomingen hebt. Dat maakt het zo veel makkelijker

 5. Jee, dat is wel heel diep, zo zit ik niet in elkaar, als ik visite krijg vraag ik wat ze willen, koffie, thee of water, en dan schenk ik ook voor mijzelf in, tegelijk of als laatste omdat mijn koffie beker nog in de woonkamer staat, maar het komt tegelijk op tafel en dat geldt voor alles eigenlijk. Ik gun iedereen alles, zo ook mijzelf, zeker in dit opzicht, en misschien wel meer, want soms is het zo dat mijn dochter komt, ik heb wat lekkers staan en dan zeg ik nee, maar dan alleen omdat ik er geen trek in heb, of omdat ik er al van gesnoept heb, of dat nu fruit is, ze is gek op mandarijnen of iets anders. 😉

  Als er meer mensen zijn zoals jij, dan ja… dan is het een hele diepe vraag.

  X

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.