Ganselijke terugblik op 2017

2017 …

Na een roerig jaar als dat wat achter ons ligt, kan ik een terugblik eigenlijk niet vermijden. Al is het een jaar geweest wat ik niet snel hoop te moeten herhalen. Toch heeft het mij, maar ook mijn Lief en ZoonVanZeven precies gegeven wat ik bijna een jaar geleden hier schreef. Ik mag dan ook zeggen dat ik dankbaar ben als ik terugkijk naar de laatste 12 maanden.

Lessen.

Ons vermogen om zaken positief te bekijken is heel erg op de proef gesteld het afgelopen jaar. Na het overlijden van onze moeder liet het leven ons zien dat ons roer om moest en dat er heel veel mogelijkheden waren om zelf te groeien, te ontvangen en te geven.

Op het gebied van geduld, op het gebied van relaties en op het gebied van verlies. En op het gebied van vertrouwen hebben in je eigen leven en dat je zelf je keuzes moet maken. Keuzes maken is een intens persoonlijke zaak. Niemand anders mag dat voor jou doen. En niemand heeft het recht om jou te bekritiseren omdat je je hart volgt. Niemand anders beleeft jouw leven op de manier waarop jij dat doet. Je houdt vanzelfsprekend rekening met elkaar en met anderen en een oprecht gevraagd, gegeven, wijs advies daar mag je best naar luisteren. Maar de werkelijke keuze maak je echt zelf.

Het leven geeft je precies dat wat je nodig hebt, naar draagkracht. Het is aan jou om die kracht in jezelf aan te spreken en voor het juiste aan te wenden. Hoe verrot, oneerlijk en moeilijk het soms ook mag voelen.

 

2017
Stilte bij de Fraelemaborg op 24 december.

Lesson learned, thank you for showing it to me.

Een wijze quote die ik vaak langs heb zien komen.

Het leven leerde mij dit jaar echt oprecht te luisteren naar mijn eigen gevoel. Om te kiezen voor mijzelf, ook al voelt dat vaak ten onrechte zelfzuchtig. Op tijd je grenzen aangeven kan een hoop ellende voorkomen en het duidelijk zijn in al die grenzen, daar had ik het knap moeilijk mee. Ik leerde inzien wat ik in mijn eigen gedrag en patronen kon veranderen. En ik leerde dat er mensen zijn die zich heel anders voordoen dan hoe ze werkelijk zijn. Mensen kunnen je glashard proberen te belazeren terwijl jij je met je gezin samen probeert overeind te houden in een absolute rottijd. En ik laat dat soort mensen niet langer toe.

Ik ben niet voor iedereen aardig.

Ook al voel ik eigenlijk zelf wel wat er gebeurt en dat het niet in orde is, toch geef ik mensen nog te veel het voordeel van vertrouwen. Beetje naïef van mij en op dat vlak zal ik nog wel eens mijn neus stoten vrees ik. Maar nu weet ik de signalen voor mezelf wel beter te interpreteren en dat is een mooie basis om verder te gaan.

Het leven liet mij dit jaar zien wie ik werkelijk liefheb en wie er bij mij past. Ik ben niet voor iedereen meer aardig. Daar heb ik geen zin meer in. Niet iedereen op de wereld vind ik sympathiek (en dus ook andersom). Maar, wie ik in mijn leven toelaat, die vertrouw ik dan ook echt en die heb ik welgemeend lief. En het leerde mij dat elk mens oprecht met zijn hart mag kiezen voor wie hij in zijn leven wil. Dat is een kostbaar goed en ik ben daar dankbaar voor.

Je eigen kracht.

Het leven leerde ons hoe sterk wij eigenlijk zijn als mens. En dat je inderdaad soms teruggezet wordt naar je eigen ijkpunt. Je ‘punt 0’. Wij hebben daar gestaan dit jaar. Onverbrekelijk verbonden met zijn drietjes, maar wel ieder met zijn eigen verhaal en beleving van wat we meemaakten. Elkaar steunend en verder naar elkaar toe groeiend. We hebben samen de wegen achter ons gezien, met alle hobbels en kronkels. We hebben de weg die voor ons ligt bepaald en hopen met heel ons hart dat we die binnenkort mogen gaan volgen.

Het belangrijkste wat wij dit jaar zo intens hebben gevoeld, was liefde. Liefde voor elkaar, ons drietjes. Maar ook de liefde voor iedereen die om ons heen bleef staan. En voor degenen die onbevangen ineens ons leven betraden en het prachtig kleurden met hun positiviteit en liefde. Onze families en onze nabije vrienden. Wat zijn we ze dankbaar en wat houden we veel van hen!

Talenten.

Tegelijk gaf het leven ons de mogelijkheden om onze talenten verder te ontplooien. Zowel ik als ook mijn Lief en onze ZoonVanZeven. We genieten van de mogelijkheden die we hebben en proberen daar zo veel mogelijk in te groeien. Ook ik. Ook al ben ik afgekeurd, dat betekent niet dat ik moet blijven stilstaan als mens. Dus ben ik me gaan richten op allerlei opleidingen en cursussen om mezelf te ontwikkelen, ook op gebieden die ik voorheen helemaal niet als realistisch had gedacht.

Buiten de comfortzone ging mijn eigen comfortzone gewoon verder. Ik ben zo blij dat ik in een tijdperk leef waarin alle mogelijkheden geboden worden om jezelf weer verder te laten ontplooien. Zelfs als je heel veel aan gezondheid en concentratie inlevert, is er nog een wereld aan mogelijkheden die je stuk voor stuk aan kunt pakken. Dat maakt mij intens dankbaar.

Het leven zelf.

Uiteindelijk hebben we de afgelopen week mogen delen dat (onder voorbehoud van financiering) ons huisje in het zuiden is verkocht. En dat maakt ons intens blij en dankbaar! We hebben nu de mogelijkheid om de stappen die we voor ons zien ook daadwerkelijk te kunnen nemen. En daar zullen we ons voor inzetten ook!

2017 heeft zich duidelijk vormgegeven en afgesloten de laatste weken. Een ruig jaar en een hard jaar, met in december een stevige toegift die tegelijk alle kansen bood. Een leerzaam jaar. En boven alles een jaar wat ons alles heeft gegeven wat wij in ons leven nodig hebben. Wij zijn tevreden met wat wij hebben gekregen en hebben geleerd. Intens verrijkt voelen wij ons. En dat geeft ons een forse dosis vertrouwen voor 2018.

 

2017
Kerstversiering op de Fraelemaborg

2018

Veel terugkijken naar het afgelopen jaar zal ik niet doen. Ik neem de lessen mee en wij roeien verder op die onmetelijke en soms woeste zee van het leven. Telkens een beetje lichter van zorg, en telkens een beetje rijker van les.

Ik hoop dat jullie allemaal ook terug mogen kijken op een verrijkend en leerzaam jaar. En ik wens jullie voor 2018 vooral heel veel mooie lessen toe. Zodat jullie over precies 12 maanden tevreden en en voldaan mogen terugkijken op alles wat jullie dan gegeven is en alles wat je met je eigen kracht en inzet hebt bereikt. En vooral alle liefde die je hebt mogen voelen. Ik hoop dat jullie je openstellen voor dat al.

Tegelijk wil ik jullie allemaal bedanken. Elke lezer voor zich. Voor wat jullie deelden, voor wat jullie gaven en voor de lessen die wij elkaar leren mochten.

Dank jullie wel.

2018 wordt een mooi jaar. En ik wens iedereen de kracht en de moed toe om het mooi te maken en de minder mooie dingen goed te verwerken en een juiste plaats te geven.

Ik wens jullie en prettig uiteinde toe en een heel liefdevol begin.

De Gans

 

2017
Which destination will you have? Oprijlaan naar de Ennemaborgh, Midwolda

Lees ook mijn Elfje van 1 januari 2017.


Niets meer missen van De Gans? Schrijf je dan in bij ‘Vlieg mee’ op dit blog en like mijn pagina’s op Instagram en Facebook. Zo geniet je optimaal van alle schrijfsels en belevenissen van De Gans.

De Gans gakt incidenteel op Pinterest en vliegt heel soms over Twitter.

27 thoughts on “Ganselijke terugblik op 2017

 1. Mooie terugblik Marije! Wat een roerig jaar hebben jullie inderdaad achter de rug, en hoe leerzaam was dat… Het is goed om af en toe even stil te staan en om te kijken om je dat te beseffen: hoeveel meer wijzer je bent geworden, hoeveel je gegroeid bent, vooral door al die moeilijke, lastige, vervelende, verdrietige momenten… maar alles tesamen maakt dit tot wie je bent. En da’s gelukkig zoveel meer dan ‘afgekeurd’… Liefs en ik wens je een mooie bestemming dit jaar – en een prachtige wandeling op weg daarnaar toe! XX

 2. Ik hoop met jullie mee, dat jullie huis verkocht kan worden.
  Ik wens jullie ook een prachtig jaar toe vol mooie dingen xxx

 3. Het was een roerig jaar voor jou en je dierbaren. Voor 2018 wens ik je een kwartje dat alles nog meer op de plek laat vallen. En dat het zachtjes mag landen, zodat het aardt.

 4. Elk afgesloten jaar heb je weer nieuwe dingen gedaan en geleerd. Vooral dat leren, daar is niemand ooit te oud voor. Kiezen voor jezelf is zoiets. Je doet het goed zo.
  Duimen dat de verkoop van jullie huis in het Zuiden doorgang vindt. Over een paar weken weet je het zeker! Dan pas feliciteer ik en dan pas kun je weer verder.
  Ik stuur je de allerbeste wensen voor 2018 voor jou en je gezin! Geniet van elkaar en zorg goed voor jezelf!
  Liefs XXX

 5. Wat fijn dat jullie huis verkocht is, dat is mooi nieuws om het jaar mee af te sluiten.
  Bijzonder om te lezen dat dit roerige jaar jullie uiteindelijk veel positiefs gebracht heeft. Mooi hoe jullie dat kunnen ombuigen. Veel geluk voor het nieuwe jaar.

 6. Mooi geschreven en heel herkenbaar weer eens. Wij hebben net zo’n jaar achter de rug en heel eerlijk gezegd, hoop ik toch dat 2018 beter zal worden, vooral voor manlief. Hoe wijs de lessen ook zijn, de draagkracht en het accepteren hiervan lopen niet altijd gelijk op. Maar dat is een les op zich neem ik aan…
  Wat is afgekeurd toch eigenlijk een lelijk woord hè? Het dekt de lading niet en geeft meteen een negatieve lading aan iets waar je je meestal toch al niet prettig bij voelt (understatement natuurlijk ;)).
  Wij, manlief, de beestenboel en ik, wensen jullie alledrie alle goeds voor 2018. Dat het jullie moge brengen waar jullie al zo lang naar toe willen.
  Fijne jaarwisseling, xxx

  1. Jullie hebben inderdaad ook een rollercoaster achter de rug… Ik hoop dat het met de gezondheid van manlief weer de goede kant op gaat. Ik snap helemaal wat je zegt….
   Wens jullie liefde en gezondheid toe, stabiliteit en dierenliefde. Mooie jaarwisseling en liefs uit het noorden xxx

 7. Terugkijken is niet verkeerd soms zelfs leerzaam, om te weten hoe je ergens terecht gekomen bent, maar dan weer verder. Ik wens jou en je gezin al het goeds toe voor 2018

 8. Terugkijken is altijd goed, zolang je niet in je verleden blijft hangen en er enkel lering uit trekt.
  Jou, je ZoonVanZeven en je man wens ik natuurlijk alle goeds voor het nieuwe jaar. Dat het mag brengen wat je ervan hoopt. Liefs

  1. Precies. Je gaat verder, en het is zinloos om al dat ooit geleden leed dan mee te slepen. Wens jou en je lieve gezin ook alle goeds. Liefs xx

 9. Fijn dat het jaar eigenlijk aan je verwachtingen heeft voldaan. Goed om op terug te kijken ondanks het verlies van jullie Mamma.
  De allerbeste wensen met veel gezondheid en het vinden van een nieuw stulpje.

  1. Dank je wel Annemarie. Het voelt zeker positief om terug te kijken. Ook voor jullie de beste wensen en veel wandelgenot voor het komend jaar

 10. Mooie blog. Altijd goed hé, om even terug te kijken om te zien wat je meeneemt naar het nieuwe jaar.
  Wens jou en de jouwe een hele goede jaarwisseling, op naar 2018 waar we elke bladzijde weer zelf in mogen gaan kleuren.

 11. Je maakt er weer zo’n mooi blog van ,open en eerlijk met heel mooie foto’s .Ook hier een roerig jaar waarop ik liever niet teveel terug wil kijken ,maar ja we zijn mensjes en gedachten zet je niet zomaar altijd stil .Een jaar waarin ook ik keuzes gemaakt heb en vooral voor mezelf heb moeten kiezen omdat dat noodzakelijk was om door te kunnen gaan .We gaan weer een nieuw en ” schoon ” jaar tegemoet en laten we hopen dat het voor ieder van ons niet te veel struikelblokken zal gaan geven .
  Ik wens jou en degenen die je lief zijn een mooi 2018
  Liefs Elisabeth

 12. Wij leren in elk jaar dat ons gegeven is weer bij Marije. Ook heeft ieder jaar zijn ups en downs, anders zou het zo saai worden hè? Fijn dat je met vertrouwen, 2018 tegemoet zie.

 13. Afscheid genomen van een zus maar er 2 kleinkinderen bij gekregen…ondanks het afscheid toch een vruchtbaar jaar…fijne jaarwisseling

  1. Dank je wel lieve Matroos Beek. Ook voor al je mooie verhalen en commentaren. Blij dat ik je heb mogen ontmoeten dit jaar! Veel liefs, een mooi uiteinde en een fijn begin gewenst. Lieve groet <3

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.