Gans Kritisch: stemadvies

stemadvies

Stemadvies

Er moet mij deze week iets van het hart.

In Nederland gaan wij weer naar de stembus. Onze stem uitbrengen op degene die we het meest in staat achten om dat wat wij verstandig vinden in Den Haag voor elkaar te gaan boksen.

Nu is het zo dat we al sinds jaar en dag een soort neo-liberale constructie hebben zitten daar in het westen. En deze constructie heeft het de afgelopen decennia nodig gevonden om:

♦ In tijden van crisis onze studenten op te zadelen met een volledige lening om hun studie te kunnen voltooien. Ook het onderwijs daaraan vooraf bleef niet buiten schot: vele bezuinigingen zorgden voor overbelaste leraren en ronduit armoede in zowel het basis- als het voortgezet onderwijs.

♦ De jeugdzorg bij de gemeenten over de schuttingen te gooien zodat sommige kinderen hun halve jeugd op een wachtlijst balanceren wanneer ze dringend hulp nodig hebben (1) en de gemeenten niet weten hoe ze de eindjes aan elkaar moeten knopen.

♦ De huren vrij te geven, maar zonder voldoende huizen bij te bouwen, zodat de meeste huren de koopprijzen van huizen ver te boven gingen. Uiteraard kunnen veel burgers in de Hollandse middenmoot geen hypotheek krijgen en betalen ze noodgedwongen een fors groter deel van hun inkomen aan woonlasten dan wanneer ze een huis hadden mogen kopen.

♦ Groninger gas op te pompen en de Groningers in de kou laten staan in hun ineenstortende huizen. Nog altijd wachten vele Groningers op een oplossing, die waarschijnlijk nooit komen gaat….

♦ Zo’n 26.000 onschuldige gezinnen bij de Belastingdienst discrimineren en in een financiële afgrond laten duikelen met als doel een handjevol gevallen van misbruik te voorkomen. Dat heet met een mooi woord ‘Toeslagenaffaire’. Als ze met deze mensen net zo omgaan als met de Groningers dan zijn deze gezinnen voor de rest van hun leven straatarm en buitengesloten. Daarbij gaf de staat ze ook nog eens geen toestemming voor rechtsbijstand als ze een besluit aan wilden vechten (2).

♦ Arbeidsongeschikten te herkeuren naar nieuwe definities, om ze vervolgens zodanig te korten dat ze onder het bestaansminimum terechtkwamen. Vooral jongeren. Ja, ook als ze met een universitaire graad gewoon een baan hadden. We houden de drempel naar een fatsoenlijk salaris voor gehandicapten lekker hoog. Kom daar nog maar eens overheen als je met een spierziekte in een rolstoel zit (3).

Daarnaast stimuleerden ze economische groei:

♦ Zo veel mogelijk exporteren en weer importeren. Bijvoorbeeld vlees. Of het Janssen vaccin, dat hier in Leiden geproduceerd wordt, vervolgens per vliegtuig (duurzaamheid????) naar de VS wordt gevlogen om daar in flesjes te worden gepompt, om daarna weer terug te worden getransporteerd om in onze armen te verdwijnen. Dat er in Oss, op een uurtje rijden van de productielocatie een bedrijf zit wat zit te springen om deze klus over te nemen, wordt maar even genegeerd. Hoe onlogisch willen we het maken?? (4)

♦ Natuurlijk gaat er ook geen geld naar ‘de gewone man’. Een CEO incasseert een vette bonus vanwege de winst, er komt een schip belastingvoordeel voor zijn multinational, maar de werknemer die het ware werk doet, graait in zijn portemonnee tevergeefs naar het omgekeerde laatste dubbeltje.

En dan:

♦ Zo veel mogelijk dieren opeenstapelen in megastallen, zodat we nog meer kunnen verdienen aan het verkopen van dat vee. De plofkip ploft nog elke week in de schappen van de supermarkt. Dat dit ten koste gaat van iedere vorm van dierenwelzijn moge duidelijk wezen (5). Vergeet daarbij vooral de zoönosen, zoals Covid-19, niet.

♦ Onderbetaalde banen creëren in arbeidsomstandigheden waar wij Nederlanders van gruwen, maar waar Polen wel raad mee weten. Die, hier naartoe gekomen, onderdak krijgen in schuren waar wij ons vee nog niet in willen stallen. De schandalen die daaruit voortkomen liggen allemaal nog ergens onder een tapijt te rotten, wachtend op een kabinet dat ergens in de toekomst hierover zal gaan struikelen (6).

♦ Energietransitie. Volgens mij is dat vooral een campagnewoord. Niemand weet namelijk hoe energie, massaler dan massaal nodig in onze techno-maatschappij, op te wekken zonder dat er een oerwoud naar de knoppen gaat of er ergens een kerncentrale bij moet komen.

 

stemadvies

Tenslotte kwam Corona:

Ik heb vernomen dat dit virus een gemeen dingetje kan zijn waar sommigen heel ziek van worden. Tegelijk ben ik er van overtuigd dat het overgrote deel van ons dit virus kan verslaan. Ja, óók met restklachten. Ik ben hard, maar ziekte hoort gewoon bij het leven. Niet leuk. Maar een heel leven leven zonder ziekte is een illusie. Degenen die daar nu pas achter komen hebben geboft.

Wij, moegewerkt, slecht gevoed met de plofkip en de verborgen suikers in bijna alles wat er in de schappen van de Appie ligt, verkeren niet allemaal in een uitstekende conditie.

Maar in plaats van een gezonde, preventieve insteek, kiest onze overheid nu voor een verlammende isolatie, die voor velen van ons precies de omgekeerde uitwerking heeft (7).

Ondanks mijn gebrekkige vertrouwen in de overheid, ben ik toch verbaasd over sommige besluiten:

Waarom moesten zwembaden volledig dicht? Waarom met een groepje buiten sporten zo intens demotiveren? Waarom ALLE terrassen dicht zodat iedereen dicht opeengepakt schuifelend bij een koffietentje staat te wachten op de koffie, in plaats van rustig buiten zittend op een vaste plek met 1 persoon die iedereen lopend bedient? Waarom de parken leeg en terug naar huis, in plaats van gezond buiten zijn met zijn allen? En waarom al die winkels dicht? Waarom de snoepwinkel open, want ‘essentieel’ en de fotowinkel dicht? Hebben we geen foto nodig voor het legitimatiebewijs dat sinds jaar en dag verplicht is?

En dan die mondkapjes: ja, de FFP maskers die hier nauwelijks verkrijgbaar zijn kunnen helpen. Maar het nut van onze huisgemaakte knutsels is nooit bewezen en daarom werden ze aanvankelijk ook niet geadviseerd. Toch zijn we ineens, sinds vorig najaar, verplicht ze te dragen. Ik kwam pas buiten op een uitgestorven plattelandsweggetje een dame zielsalleen wandelend gemuilkorfd tegen. Terwijl er een gemeen longvirus heerst motiveren we elkaar om lekker de gezonde buitenlucht tegen te houden met zo’n bekvod. Eigenlijk gewoon idioot. (8)

Waarom alle kinderen willen testen? Zo’n enorme staaf in de neus vind ik al vervelend. Laat staan dat we onze kinderen moeten forceren dit telkens weer te ondergaan. En de onzekerheid van weer onderbroken onderwijs op school. Het is allang duidelijk dat kinderen significant minder ziek worden en ook minder overdragen (9). In Enter in Overijssel was afgelopen week paniek wegens een uitbraak op school. Maar geen enkel kind was ziek.

En dan de GGD. Wie positief test moet een contactonderzoek doen. Al onze gegevens, die ik ook te pas en te onpas heb moeten invullen, huppekee in een database. ‘Heel veilig’, aldus onze schoolmeester Huge de Jonge.
Maar ook daar ging het mis: massale verkoop van persoonsgegevens door criminelen met kwade intenties na onze verplichte registratie…. (10).

Tot slot nog die huiveringwekkende avondklok. Volgens Rutte voorkomt deze 10% van de besmettingen. Maar waar staan die procenten dan? Ik zie alleen maar een stijging sinds de invoering ervan. Dus laat mij dat bewijs dan maar eens zien! (11). Trouwens, ik heb een kind dat vroeg naar bed moet. Om 21.00 ben ik echt wel thuis, daar heb ik niet zo’n idiote tutregel voor nodig. Of is ie vooral voor tieners? Die vinden echt wel wegen om elkaar te ontmoeten hoor.

Draagvlak is een issue. En daar struikelt het beleid. En de maatregelen dus ook. Onnodig getest, te veel, te tegenstrijdig en soms bewezen nutteloos.

Angst

De logica vond ik de laatste jaren al totaal afwezig, maar op dit moment begrijp ik het pas: we worden geregeerd door angst. Angst om ziek te worden. Angst voor misbruik door deze en gene. Maar ook angst voor armoede. En zelfs angst voor geld. Dat we daarmee precies de huidige situatie in stand houden dat realiseren we ons niet.

Boven alle angsten die ons regeren zit 1 basisangst: de angst voor verandering.

Niets is zo eng als het loslaten van vertrouwde gewoontes en patronen, ook als ze heel erg destructief zijn.

En destructief, dat zijn we. We hebben maar 1 aarde. We kunnen haar maar 1x vernachelen, en daar zijn we heel goed mee op weg.
Hele nare ziektes (daarbij is Covid-19 een lieverdje!), klimaatproblemen, energieproblemen, voedseltekorten en nog veel meer staat onze kinderen te wachten als we nu geen verstandige keuzes maken.

En één van die keuzes kunnen we deze week beïnvloeden.

Deze keuze mag ik voor jullie niet bepalen. Maar als wij blijven kiezen voor partijen die de afgelopen decennia een puinhoop hebben gemaakt van onze levens en de aarde, dan verandert er nooit wat. En dat geldt niet alleen voor Nederland. Ik zie dat als een mondiaal verhaal.

De aarde houdt zich niet aan landsgrenzen. Die hebben wij mensen bedacht.

Laten we nu bedenken hoe we weer verstandig met de aarde en met elkaar om kunnen gaan.

Het roer moet om!

Daarom sluit ik af met een advies: kies op een jongere, kleinere partij. Een met een ander geluid en energie om te vechten voor ons en de toekomst. Bijvoorbeeld BIJ1, Volt, Splinter, Code Oranje, JA21, PvdD of al die andere jongere mogelijkheden in onze democratie. Ergens moeten we beginnen. En dat begin kunnen we nu maken. Hier in Nederland.

Alles is beter dan dat wat er nu al jaren zit.

De Gans

Toegevoegde noot na de verkiezingen:  daar de regeringspartijen voor een groot deel rijkelijk zijn beloond door vele kiezers in ons land, begrijp ik niet waar de massale onmin en kritiek op het beleid van afgelopen jaren vandaan komen. Voor iedereen die op deze partijen heeft gestemd: dan ook niet meer zeuren.

stemadvies

Referenties:
1: Fundament jeugdzorgstelsel ontbreekt vijf jaar na transitie nog steeds (dossier Defence for Children)
2: Overheid weigerde slachtoffers van toeslangenschandaal jarenlang gratis rechtsbijstand (de Volkskrant)
3: Zorgen bij Wajongers: ondanks belofte er toch op achteruit, NOS
4: Nederlandse capaciteit voor vullen van vaccinflesjes onbenut, experts bezorgd, NOS
5: Aantal megastallen neemt steeds verder toe, AD
6. Slapen in lekkende tenten: zo worden arbeidsmigranten behandeld
7: Overzicht algemene coronaregels op Rijksoverheid.nl
8: NOS: Hoe iets ‘wat geen bescherming biedt’ toch landelijk geadviseerd werd
9: Onderzoek gezinnen en jongeren op RIVM.nl
10: Datalek bij de GGD, DAS juridische informatie
11: Corona, maatregelen en effecten, Siepols weblog (een berekening samengesteld uit cijfers van Rijksoverheid).

Meer van De Gans? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
&
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.

Wie is die Gans?

28 Replies to “Gans Kritisch: stemadvies”

 1. Rob Alberts schreef:

  Voordat ik jouw stemadvies heb gelezen heb ik er al naar gehandeld.

  Ik ben het volledig met jouw blogpost eens!

  Democratische groet,

 2. Vlinder schreef:

  Over het algemeen mee eens, maar ik kan niemand bedenken die in staat is om ons land zo te leiden dan de man die het nu doet. Eerst uit deze crisis komen en dan over vier jaar maar eens bedenken wie het land mag veranderen, als dat nodig is. Ik moet geen populistische schreeuwlelijk of een timide ex-activist aan het roer. Ik ben het niet altijd eens met het beleid, maar onze Rutte mag afmaken wat hij begonnen is. Het is kiezen uit het minst erge (vind ik).

  • Marije De Gans schreef:

   Ik kan me je gedachten wel voorstellen. Ik vind Rutte an sich geen kwaad man en als president vond ik hem lange tijd wat kleurloos, maar wel oké. Zeker na Balkenende was hij een prettig nieuw gezicht. Maar doordat hij er nu al jaren zit heeft hij, naar wat ik zelf heb geconcludeerd, wel nogal een tunnelvisie gekregen. Daarnaast ben ik vreselijk anti-VVD, maar dat is echt een persoonlijke mening 🙂 Als mensen na de afgelopen debacles nog steeds vinden dat de zittende leider(s) verder mogen regeren dan moeten ze ook niet gaan zeuren als ze last krijgen van de pijnpunten van dit beleid. En zoals mijn 1650 woorden al aangeven: dat zijn er niet weinig. En dan heb ik er bewust nog een aantal niet in meegenomen om de tekst nog enigszins behapbaar te laten 😉 Nee op dit punt zijn we het inderdaad niet eens 🙂

  • Marije De Gans schreef:

   Wat ik trouwens wel als nuance erbij moet vermelden is dat ik telkens als ik Rutte zie denk ‘wat ben jij toch een aardige vent’. En ga er maar aan staan in een land als dit met zo’n crisis. Ja, op dat punt begrijp ik je gedachten dat hij ‘de minst slechte’ is heel goed! 😀

 3. Karel schreef:

  ha die Marije
  ja Ede is bij jullie zeker wel bekend , zag wat reacties elders uit het land die hem ook wel konden
  ik dus niet , kwam het tegen in m’n archiefje en vond deze mooi passen bij de huidige tijd

  rustige middag groet

 4. rebbeltje schreef:

  Hier wordt het een kleine partij en zeker een vrouw die lager op de lijst staat.
  Maar twijfel nog steeds…komt goed
  Groetjes

 5. Matroos schreef:

  Mijn stem gebruik ik om iemand of de partij ergens voor te belonen die voor een belangrijke blijvende verandering heeft gezorgd.Bv een Kamerlid dat ergens haar of zijn tanden ergens in vast heeft gezet,met gedrevenheid en volharding.Dus niet voor eigen gewin en die euro’s met enkel zitten en commentaar spuwen op strijkt.Het hoeft ook niet perse de partij te zijn die (meestal)mijn voorkeur heeft.

 6. Mirjam Kakelbont schreef:

  Het geld dat ze bespaarden met het afschaffen van de studiebeurs zou zogenaamd in de verbetering van het onderwijs worden gestoken….
  Als kiezer heb ik het idee dat na de verkiezingen mijn stem er niet meer toe doet.
  Ik had ruzie met de stemwijzer. Kwam uit bij partijen waar ik niet op wilde stemmen. Heb het over een andere boeg gegooid en stemmemtracker.nl bezocht.
  Natuurlijk moet het roer om! Drastisch zelfs. Dit tempo van leven valt niet vol te houden. Noch voor mens, noch dier, noch de Aarde.
  Drie miljoen mensen stemmen niet. Stel je voor dat die wel gingen stemmen…dan zou Rutte zomaar voorgoed uit dat torentje blijven. Helaas bestaan sprookjes niet.
  Stemmen op een splinterpartij zie ik niet als oplossing. Het is beter ons te bundelen en een vuist te maken; dus een partij die in de TK zit. En zoals altijd op een vrouw (-:

  • Marije De Gans schreef:

   Stel je voor inderdaad….wat zou dat een verbetering worden. Ik ga dit jaar ook voor de vrouw. Hoop dat er een omslag komt. En als het nu niet is, dan de volgende keer…..

 7. shivatje schreef:

  Wat is een goede keuze dat ze na het stemmen toch het nodige doen om als nog als grootste partij eruit te komen.
  Dat zien we hier ook in Belgie

  Aum Shanthi

 8. Karel schreef:

  goh ik ben in 1x weer helemaal bij met het nieuws
  ik ben al lang geleden gestopt met alles wat over dit virus werd en wordt verteld
  kijk 1 x per dag het nieuws om 20:00 uur en vind dat voldoende
  stemmen ! op wie ?
  ik sla dit x over

  • Marije De Gans schreef:

   Hahaha! Gelijk heb je! Ik probeer minder te lezen, maar tegelijk vind ik het ook wel weer boeiend. Een wankele balans die meestal doorschiet naar nieuws lezen en me opwinden over alle vals- en kortzichtigheid. Het journaal kijk ik ook niet meer, ik houd niet van horror. Lezend kan ik me tenminste nog iets afsluiten voor de beelden.
   Ik heb lang getwijfeld over mijn stem. Wilde tot voor kort blanco stemmen. Maar ik denk dat ik tot de minderheid van de mensen behoort die zich heel grondig verdiept in alle partijen, de programma’s en het gedrag van de mensen die erbij horen. Daarom vind ik dat ik mijn geluid toch maar weer op het stembiljet moet kleuren.

  • Kerst schreef:

   Hey Marije een heel verhaal prima ben het helemaal Met je eens hopen dat er een ander persoon in het torendje komt Ben er wel een beetje klaar mee een Hele lieve groet Kerst

 9. Matroos Beek schreef:

  Helaas mag ik niet kiezen omdat ik de Belgische nationaliteit heb. Toch jammer als inwoner en belastingbetaler. Of ik moet overwegen om Nederlander te worden… In ieder geval verdiep ik mij dus niet in wie ik moet kiezen. Manlief help ik dan weer wel bij zijn keuze.
  Lieve groet x

 10. Ximaar schreef:

  Wat een vaag verhaal. En dan bedoel ik natuurlijk het gekozen lettertype of beter de afwezigheid van contrast. Heb je je blog al eens bij een ander op het scherm bekeken? Raad dat sterk aan. Met ctrl-A valt het wel te lezen, maar ik vermoed dat velen daar de moeite niet voor doen.

  Inhoudelijk denk ik niet dat versplintering de oplossing is. Beter is het om 1 partij er uit de pikken en die zoveel zetels te geven dat ze in de regering komen. Krittiek vanuit de oppositie is nogal vrijblijvend en wordt vaak aan de kant geschoven.

  Zelf kies ik wel een partij die in de 2e kamer al jaren in de oppositie zit. Lokaal en provinciaal zitten ze wel in heel veel gemeenteraden. Moet landelijk ook wel een keer lukken.

  • Marije De Gans schreef:

   Dank voor je tip! Ik ben al een tijd aan het stoeien met het contrast. Het was de laatste tijd beter, maar ik zie nu dat de opsomming weer anders staat. Wordt aan gewerkt. Ik snap je gedachte omtrent de versplintering, maar ik ben het niet met je eens om 1 partij veel zetels te geven. Dan krijgen we na verloop van tijd toch weer een tunnelvisie. Een beetje gelijk aan de situatie die we nu hebben met het grote bolwerk van oude partijen. We zullen zien hoe het gaat lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

Lees nu:

Vrij

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: