Gans Kritisch: PowerVrouwen

powervrouwen

PowerVrouwen

Ik denk dat ik geen vrouw ken die nooit door een man op een manier is benaderd die zij niet prettig vond.

Sterker nog, het lijkt soms wel alsof het fenomeen ‘man’ van mening is dat wij dames snakkend naar hun attentie door het leven kruipen. En natuurlijk gretig in gaan op ieder seksueel getint aanbod, uit pure man-afhankelijke wanhoop.

En oh ja, ons ‘nee’ betekent meestal ‘ja’, natuurlijk

Ik heb jarenlang geleefd in een wereld die overwegend bestond uit mannen. En ook daar kwamen soms bepaalde aanbiedingen voorbij, ongeacht de huwelijkse staat van de man in kwestie. Of de mijne.

Meestal schoof ik het met een knipoog terzijde. Maar af en toe werd het echt heel akelig. Overigens betreft dit maar een heel, heel klein deel van de mannen die ik heb ontmoet.

Laat ik me even heel duidelijk uitspreken: seksueel geweld kán níet. Nee is nee. En een vrouw moet niet leren nee te zeggen, een man moet zich gewoon gedragen.

Er zijn grenzen. Zowel de grenzen van algemeen fatsoen als ook de grenzen van het individu. Die respecteer je. Doe je dat niet, dan zit je fout. Punt.

Grenzen

Dat neemt niet weg dat ik het persoonlijk tot voor kort moeilijk heb gevonden om mijn grenzen duidelijk aan te geven. Ik raak mensen soms snel aan, en dat werd wel eens als uitnodiging gezien. Waardoor ik af en toe in een situatie belandde die ik noch voorzien, noch gewenst had.

En ik weet ook hoe vrouwen soms onduidelijk zijn in uiting van misnoegen en grenzen. Soms gaan sommigen onder ons mee in iets wat we eigenlijk vreselijk vinden. Alles in ons schreeuwt dan ‘nee!!!’. Maar zeggen we het ook? Of proberen we naderhand een grens aan te geven, die inmiddels ruimschoots overschreden en nauwelijks terug te draaien is? Dat maakt ons niet fout, of grensoverschrijdend gedrag goed, maar het houdt wel een patroon in stand natuurlijk.

Signalen

Veel van ons vrouwen laten ‘merken’ en geven ‘signalen’. Wij spreken niet uit, wij veranderen slechts onze intonatie in de dagelijkse communicatie, aangevuld met een bijzonder getimed strategisch zwijgen. Of we gaan personen vermijden. Vervolgens verwachten wij van de (meestal) man een exacte reactie X of Y, én dat hij precies begrijpt wat het punt van onmin is.

Dat deze wijze van communiceren voor bijna alle mannen een volslagen mysterie is, kunnen we ze niet aanrekenen.

Maar dat wij zo zijn, maakt niet dat mannen maar alles met ons uit mogen halen. Voor ons allemaal gelden toch wel de normen van respect en fatsoen. Degene die de grens overschrijdt, is verantwoordelijk. Niet degene wiens grens overschreden wordt.

Als de heren nu gewoon eens vragen of ze ons een compliment mogen geven of aan kunnen raken, en wij daarop duidelijk zeggen ‘ja’ of, ‘nee’, waaraan gehoor wordt gegeven, dan zijn we al een heel eind verder. Nee is Nee. Zonder represailles op de werkvloer, in een wedstrijd of ergens anders.

 

powervrouwen

Nee. Is. Nee.

Het is een punt waar wij met zijn allen, als maatschappelijk collectief, nog veel te leren hebben.

We moeten in deze publieke discussie wel oppassen dat we niet in een sfeer terechtkomen waar mannen geen stap meer richting een vrouw durven zetten omdat ze mogelijk publiekelijk aangeklaagd en door volledig onbekenden veroordeeld kunnen worden. We hoeven het niet door te drijven naar ‘The Bitches versus the Pathetic Men’.

We moeten toe naar echte gelijkwaardigheid

We hebben de afgelopen eeuw in een maatschappij geleefd waarin de sociaalmaatschappelijke rol van vrouwen radicaal veranderd is. Terwijl de rol van mannen in die tijd vrijwel gelijk is gebleven. En een hoop wetgeving ook. Als we dat niet gaan aanpakken, dan blijft dat een terugkerend knelpunt. Met alle gevolgen van dien op het gebied van verantwoordelijkheden, vage grenzen, daders en slachtoffers.

Vrouwen zijn geen gebruiksartikelen om je eigen ego en macht op te poetsen. We moeten stoppen met oude patronen van mannen in de dicterende hork-modus en vrouwen in de slachtofferrol die eigenmachtig glazen plafonds moeten doorbreken.

Vrouwen verdienen nogal een respect. Van de hele maatschappij.

Want wij vrouwen hebben een oerkracht in ons waarvoor iedere man diep zou moeten buigen: wij kunnen mensen baren. En de kracht die dat mogelijk maakt, zit in ons allemaal. Elke man is uit een vrouw geboren. Niet andersom.

Laat dat even bezinken

Laten we elkaar de ruimte geven en boven alles, respecteren. En er voor oppassen dat we verzanden in een sociodigitale rechtsspraak waarin niemand de kans heeft zich te verweren. En waar we de slachtoffers dwingen om slachtoffer te blijven. Dan verandert er nooit iets.

Kwestie van fatsoen. En gelijkwaardigheid. Maar dan echt.

De Gans

powervrouwen

Doe niet zomaar iets omdat een ander vindt dat je dat moet doen. Volg je ♥

De Gans is Gans kritisch, realistisch en praat niet klakkeloos met anderen mee. Mijn mening baseer ik op wat ik diep van binnen voel, voorzien van gefactcheckt, internationaal nieuws, niet overgoten met een saus van links, rechts, zwart of wit.
Meer lezen, bekijken of iets anders? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
 & 
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.
Wie is die Gans?

13 Replies to “Gans Kritisch: PowerVrouwen”

 1. Moontje schreef:

  Mooooi! En juist.

 2. Samantha schreef:

  Mooi gezegd weer, Marije. Alleen omdat we elkaar niet altijd even goed begrijpen, betekent niet dat alles zomaar oké is.
  Vlieg met Samantha mee naar… Van Fileparkeren Naar Gedachten Parkeren • Over Denken En OverdenkenMy Profile

 3. Matroos Beek schreef:

  Helemaal mee eens Marije. Dat heb je weer schitterend verwoord!

 4. shivatje schreef:

  Powervrouwen men vind ze nog weinig

  Aum Shanthi

 5. Anuscka schreef:

  Mooi Marije! Krachtig geschreven, powervrouw… Liefs! XX

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

Lees nu:

Vrij

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: