Gans kritisch: open brief aan mijnheer Grapperhaus

Open brief aan mijnheer Grapperhaus

 

Geachte mijnheer Grapperhaus,

Wat doet u nu? De parken puilen uit van mensen, snakkend naar een streep zonlicht en frisse lucht, na maandenlang veelal geïsoleerd binnen zijn.

Buiten schijnt de zon. Het is 16 graden. Mensen genieten. Het is lente!

Maar de parken moeten leeg, de terrassen gesloten en boven de wegen plaatst u de oproep ‘blijf thuis’.

Ik lees dat u oproept tot handhaving en daarbij insinueert dat de mensen in de overvolle parken niet solidair zijn. Maar bent ú solidair met de mensen in het land?

Ik vraag me ernstig af wat u denkt te bereiken met het uitspreken van dreigementen over boetes of zelfs sluiten van zaken als terrassen in maart toch open gaan.

Begrijpt u, en uw medebestuurders met u, wat er in ons land eigenlijk gebeurt? Heeft iemand u afgelopen jaar maandenlang gedwongen uw inkomen bijna volledig in te leveren? Heeft u daarna geworsteld met alternatieve manieren om brood op de plank te krijgen?

Heeft u jonge kinderen die, hoewel kerngezond, dreigen te worden verstoten van school omdat er mogelijk een klasgenoot positief getest wordt en ze dagenlang thuis worden opgesloten? Bij elke positieve test in hun klas opnieuw? Heeft u oudere kinderen die tegen de muren opvliegen omdat ze niet met hun vrienden samen ergens buiten kunnen ‘chillen’, elementair voor een gezonde ontwikkeling?

Bent u solidair met de talloze ondernemers in ons land?

U en uw medebestuurders hebben meermalen beloofd de ondernemers tegemoet te komen. Ik hoor in mijn omgeving echter vooral geluiden van 0% vergoeding, omdat de staat vele beperkende regels voor die beloofde vergoeding hanteert. En áls er een vergoeding komt, is deze totaal niet toereikend.

Ik hoor van inkomensgaten en dreigende faillissementen. Talloze bedrijven en levens liggen overhoop. En niet omdat de mensen zo ziek zijn geworden van Covid-19. Wel omdat ze door de maatregelen tegen de ziekte geen leven meer hebben.

Om de maatregelen, waar u en de uwen zo heilig in geloven, succesvol te laten zijn, heeft u draagvlak nodig. Draagvlak onder de bevolking. Want die bevolking moet die regels immers naleven. U kunt vanaf het Haagse pluche nog zoveel maatregelen dicteren, zonder naleving worden ze domweg nutteloos.

Heeft u enig benul van draagvlak creëren? En ook hoe dit te behouden?

Ik vraag u dringend om zowel de maatregelen, de handhaving ervan, als ook de menselijke maat in dit alles te heroverwegen.

Want zonder draagvlak onder de bevolking zal straks geen enkele maatregel meer nuttig blijken.

Ik wens u en uw medebestuurders heel veel wijsheid toe.

Vriendelijke groet,

 

Marije De Gans

 

Grapperhaus

Foto: familiefoto van de laarsjes van onze kinderen, drogend na een hele middag buiten spelen.

Meer van De Gans? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
 & 
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.

Wie is die Gans?

11 Replies to “Gans kritisch: open brief aan mijnheer Grapperhaus”

 1. Marina Dierickx schreef:

  Je hebt helemaal gelijk, ook hier drie kids (23,18,16) die heel erg afzien van alles wat niet meer kan, die heel veel tijd van hun jong leven verloren zien gaan.

  • Marije De Gans schreef:

   Ik ben trots op onze jeugd. Ik hoor weinig klagen, al merk ik uit verhalen dat het echt niet makkelijk is. Ik hoop zo dat het snel weer wat beter wordt en ze er op uit kunnen trekken. Lekker met elkaar. Gisteren kregen wij een brief dat er sportlessen in de buitenlucht georganiseerd worden voor de schooljeugd. Meteen zoonlief ingeschreven! Hij straalde toen ik het hem vertelde, want zijn gewone wekelijkse sportmiddag is nog steeds in lockdown. Ik hoop dat alles niet meer teruggedraaid gaat worden, dat zou ik een heel slecht plan vinden (zacht uitgedrukt…).

 2. Mirjam Kakelbont schreef:

  Het kabinet heeft lang geleden zijn geloofwaardigheid verloren. Ministers die de fout ingaan en gewoon blijven zitten. Tegenstrijdige adviezen. Het vaccinatiebeleid dat zo langzaam is als een dikke drol door een trechter…
  Ik ben het volmondig met je eens!

  • Marije De Gans schreef:

   Die dikke drol houden we er in!
   Ik begrijp ook niet hoe onze minister-president zich weer als boegbeeld van zijn teloorgegane VolkVrijheidDemocratie (die naam heeft ook niks meer te maken met de bedenksels der partij) heeft opgeworpen. Is het stadium lang belegen al tijden gepasseerd. Na de afgelopen drama’s in het Haagse lijkt het mij hard tijd voor nieuw bloed.

 3. shivatje schreef:

  Een dikke virtuele knuffel

  Aum Shanthi

 4. Karel schreef:

  daar is geen spelt tussen te krijgen 🙁

 5. Kerst schreef:

  Hey Marije prachtig verwoord en geschreven ik vind het kabinet totaal niet Meer geloofwaardig alles maar afsluiten hoe moet je de economie weer open gooien alles gaat naar de bliksum dat we ons naar de richtlijnen houden moetenprima maar ze hebben totaal geen begrip voor hoe het Met de ondernemers gaat te triest voor woorden een Hele lieve groet en hopen op een lichtpuntje Aan de horizon groetjes Kerst

 6. Joke Veening schreef:

  Lieve Marije, als het mócht zou ik je een knuffel geven, gewoon omdat ik het roerend met je eens ben. Ik hoop van harte dat de politieke bestuurders zich eindelijk eens achter de oren gaan krabben en beseffen en zich inleven in wat er nu eigenlijk gebeurt. Je hebt het weer wonderwel verwoord!

  • Marije De Gans schreef:

   Lieve Joke, het feit dat we moeten noemen dat we elkaar niet mogen knuffelen is té erg voor woorden. Ik denk dat de politieke bestuurders in een fuik zitten waar ze niet zonder gezichtsverlies uit kunnen komen. En dat willen ze natuurlijk wel voorkomen, helemaal vlak voor de verkiezingen. Er gebeurt niets. Ongelofelijk dat we met zijn allen in deze situatie lijken te rollen en dat een deel van de bevolking het nog laat gebeuren ook. Ik denk niet in complotten of andere mysteries, maar mijn innerlijk ethisch kompas geeft al maanden felle alarmsignalen. Dank voor je compliment. Lieve groet x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Lees nu:

zo

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: