Gans Kritisch: gezondheidszorgen

Gezondheidszorgen

Gans Kritisch: gezondheidszorgen

Vanmorgen zag ik in de krant dat de meeste mensen versoepelingen willen om meer te kunnen sporten. We weten allemaal dat op dit moment talloze sporten voor volwassenen niet beoefend kunnen worden.

Onze overheid communiceert andere doelen:

Thuisblijven
Afstand houden
Mondkapjes
Handen stukwassen
Zo min mogelijk sociale ontmoetingen
Testen
Vaccineren

Op het gebied van echt gezond leven blijft het helaas bijzonder stil.

Ik wil hier niet ingaan op het sociologische vraagstuk of het wel mogelijk is om een kudde van miljoenen personen ruim een jaar lang bijna volledig van elkaar te isoleren, zonder duidelijk zicht op wanneer dit eindigt. En ik wil het ook niet hebben over vaccins.

Want waar ik me vooral zorgen over maak…

staat eigenlijk beschreven in dit artikel van het Parool¹. De groep met het grootste risico heeft inmiddels grotendeels minstens 1 prik gekregen. De mensen die nu op IC belanden blijken jonger dan voorheen. Tegelijk geeft het artikel aan dat de gemiddelde IC-patiënt nu een hoger BMI heeft dan een jaar geleden. Te weten, van 29,3 toen naar 30,4 nu.

En dat bedoel ik dus.

Het lijkt alsof we dit jaar steeds passiever worden. Gelaten wachten miljoenen Nederlanders op de bank de volgende persconferentie af, waarin de zoveelste verlenging van de maatregelen aangekondigd wordt. Enkele lichte versoepelingen daargelaten om, ik vermoed, de maatschappelijke druk iets van de ketel te halen.

Is het niet onvoorstelbaar dat wij tijdens de lockdown met zijn allen totaal geen initiatief hebben genomen om sport en beweging beter te faciliteren? Is het nu werkelijk onmogelijk om in parken, op leegstaande sportvelden, in weilanden om mijn part, de nu talrijk ongebruikte partytenten vol trainingsmogelijkheden op te tuigen? Haal er een paar wanden uit en, huppekee, per gemeente een coronaproof trainingsfaciliteit!

Als dit voor massaal testen en vaccineren kan, waarom dan niet voor sport?

Wat zou er gebeurd zijn wanneer we die BMI onder de 30 hadden weten te houden? Waarom heeft de overheid ons niet overstelpt met de volgende adviezen:

Ga naar buiten!
Bewegen!
Gezonde voeding, vitamines, mineralen!
Met iemand afspreken? Doe dat buiten!
Risicogroep? Haal een prik!

Gezondheidszorg…

Hoe veel van die patiënten, die nu de IC bevolken, hadden we met deze adviezen, gecombineerd met maatregelen die voor eenieder vol te houden waren (met meer aandacht voor jongeren!), op deze manier kunnen voorkomen?

Het feit dat ik, en veel van mijn vrienden, het afgelopen jaar uitstekend in staat ben gebleken om mijn lichamelijke conditie op peil te houden, houdt niet in dat alle Nederlanders dit zelf goed kunnen oppakken. Diverse artikelen in de media² en onderzoeksresultaten op de website van Ipsos³ onderbouwen dit.

Laten we de coronacrisis gebruiken als een wake-up call. Gezondheidszorg zou om gezondheid mogen gaan. Of niet dan?

De Gans

 

gezondheidszorgen

Artikelen die ik heb gelezen rond het schrijven van deze tekst:
1: artikel in het Parool
2: artikel NOS, gedragsonderzoek RIVM, artikel ED, artikel Nature Reviews Endocrinology en dit artikel van de Maastricht University
3. een onderzoekspublicatie van Ipsos
Ander interessant leesvoer: dit artikel van Pfizer of dit artikel van Trouw en dit artikel van TNO.

Meer van De Gans? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
 & 
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.

Wie is die Gans?

 

13 Replies to “Gans Kritisch: gezondheidszorgen”

 1. Mijn sportschool biedt buitenlessen aan, zo fijn! Maar het lijkt mij zeker goed wanneer de sportscholen e.d. weer gewoon open gaan.

 2. Matroos Beek schreef:

  Er wordt te weinig aan preventie gedaan. Het belang van gezonde voeding en beweging is essentieel. Beter voorkomen dan genezen. Helemaal mee eens. ❤️

 3. Sabine Verburg schreef:

  helemaal mee eens! Zelf heb ik deze week de 2de prik gehad en ben daar ook best blij mee, maar vind dat de aandacht veel te veel op vaccinatie ligt en niet op gezonde leefstijl. OPEN DE SPORTSCHOLEN< STIMULEER BEWEGEN (en niet met de e-bike) Maak groente fruit goedkoper (geen btw bv) en ongezond eten duurder enz.

  • Marije De Gans schreef:

   Precies wat ik bedoel. We kunnen van alles nemen ter preventie, maar als we ongezond blijven leven dan houden we ziekte echt niet buitenshuis… ben het helemaal met je eens over de prijzen van groenten en fruit!

 4. Karel schreef:

  ja Marije , ik kan hier geen speld tussen krijgen
  ik miste ook m’n uitjes en wandelingen wat verder weg in ons mooie land
  maar bleef op m’n gewicht , is zo ie zo te zwaar hoor 🙂
  ja als men tenten kan plaatsen voor de priklocaties zou dat ook voor sport of zo kunnen
  heb niet alles gevolgd , mag en wil me niet druk en of kwaad maken , wil nooit meer hyperventileren

  houd vol en blijf gezond

 5. shivatje schreef:

  Gezond denken en leven dan hou je met jezelf en anderen rekening.
  Klaar en duidelijk je tekst

  Aum Shanthi

 6. Kerst schreef:

  Hey Marije mooi verwoord ik dacht dat het advies van de overheid was blijf binnen ga er niet op uit vermijd drukte blijf zo veel mogelijk thuis lekker veel onnodige boetes uitdelen de parken zo veel mogelijk ontruimen buiten sporten ontmoedigen nu zit het gros met klachten en overgewicht de reguliere zorg licht helemaal op de kop Met zeer grote gevolgen hopen dat we op een keer weer naar normaal Kunnen een lieve groet kerst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Lees nu:

powervrouwen

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: