Gans Kritisch: Gezond Verstand

Gezond verstand

Tijdens één van mijn spaarzame nieuwsberichtmomenten vond ik een vooruitblik op mogelijke kabinetsbesluiten om de opmars van corona te stagneren. Omdat de media doorgaans best aardig weten in te schatten welke besluiten er genomen zullen worden, heb ik de berichten maar even voor waarheid aangenomen.

En ik ben weer eens verbaasd

In het kader van gezond blijven lijkt het er op dat onze regeringsleiders het een wijs idee vinden om buitenactiviteiten te ontmoedigen en ons massaal de sportschool in te drijven.

Want in de sportschool krijgen we allemaal een gezonde geest in een gezond lichaam, zo lijkt de overtuiging.

Echter, ik ben van het buitenleven, van het erop uit, van frisse lucht en lekker bewegen in de natuur. Mijn diverse pogingen tot sportschoolactiviteiten beloonden mij in het verleden met een intense vermoeidheid en depressie. Mij krijg je daar niet meer naar binnen!

Onze huidige omgang met corona tekent in mijn ogen slechts de kloof tussen ons hedendaagse leven en de natuur.

Mét de natuur

Samenwerken met natuur is uit den boze, zo lijkt de gedachte achter alle besluiten. De natuur is immers vooral tegen ons? Het is een vijand die we moeten bedwingen en waartegen we ons met alle mogelijke middelen moeten beschermen.

Let wel, ik heb aanzienlijk minder medische kennis dan een arts. Maar volgens mij heb ik wel een redelijk nuchter gezond verstand. Afstand van de natuur en ons binnen opsluiten is in de geschiedenis nog nooit een goed idee gebleken.

Polderen en goede keuzes maken

De Nederlandse polderpolitiek beleeft dit jaar een bijna orgastisch hoogtepunt met al die verschillende overlegorganen en daar uit volgende theoretische besluiten, waarover wij als plebs in den lande natuurlijk weer onze mening willen geven. Maar met al deze discussies blijft polderen met de natuur nog altijd een ver van ons bed show. Terwijl we het daar toch echt van moeten hebben. In die natuur is een fris lichaam en een stabiele geest tussen elke plant te vinden. Daarom lieve mensen, laten we naar buiten gaan. Lekker bewegen. Frisse lucht inademen. En even ons gezond verstand van zolder halen.

Ik snak naar een wereld waarin we effectief gezonde keuzes kunnen maken, onze weerstand daadwerkelijk op peil houden en elkaar kunnen beschermen waar dat nodig is.

Maar ik wacht nu terneergeslagen af terwijl mijn draagvlak bij elk besluit een klein stukje verder afbrokkelt.

De Gans

Gezond verstand


Meepraten? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
 & 
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.

Marije De Gans

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Woorden bij Beeld:

Gezond verstand

Gans beknopt: quotes

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: