Gans Kritisch: gezond verstand

Gezond verstand

Gezond Verstand

Extra vitamine D, wel of niet? De discussie wordt vooral publiek gevoerd en iedereen heeft, ook hier weer, een mening over.

Maar is het niet een doodgewone kwestie van gezond verstand?

Gezond leven, lekker naar buiten, goed eten, genoeg bewegen, leuke dingen doen en voldoende rust is goed voor onze weerstand.

Die weerstand hebben we nodig bij ziekten. Zoals Covid-19. Hart- en vaatziekten. Kanker. Bacteriën. Griep. Andere virussen (ja, ze bestáán nog en wachten vol kracht tot wij elkaar weer zullen ontmoeten na een bijna steriel thuisbestaan).

Wanneer de autoriteiten willen blijven zoeken naar doorslaggevend bewijs en terughoudend blijven met adviezen, wil dat niet zeggen dat wij zelf niet in staat zijn ons gezond verstand te volgen. Nog daargelaten wat we als maatschappij als ‘bewijs’ willen bestempelen natuurlijk.

Adviseer nu gewoon eens een gezond leefpatroon aan iedereen. En stuur de mensen lekker naar buiten. Daar is plaats genoeg. En heel veel vitamine D. Simpel toch?

De Gans
gezond verstand
Reden voor dit schrijven: dit artikel op de NOS en dit artikel in Medisch Contact.

Gans geëxposeerd: bekijk nu mijn expositie Winterwerken in de Galerie van De Gans
Nog niet genoeg van De Gans? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
 & 
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.

Wie is die Gans?

25 Replies to “Gans Kritisch: gezond verstand”

 1. Mrs. T. schreef:

  Ik slik sinds iets meer dan een jaar vitamine D. Had gehoord dat het bij vrouwen van 50 erg aangeraden werd. Vandaar.

  • Marije De Gans schreef:

   Ja dat is nóg een reden om het te slikken 🙂 Ik slik het nu sinds 4 jaar en heb echt het idee dat ik me stukken opgewekter en fitter voel in de winters. In de zomer slik ik niet elke dag bij omdat ik dan de hele dag lekker buiten ben. Maar misschien ga ik dat dit jaar ook wel doen. Dan ben ik ook 50 😀

 2. Vitamine D is hier in Nederland sowieso verstandig om te slikken in de donkere maanden. 🙂

 3. Mirjam Kakelbont schreef:

  Dagelijks buiten een wandeling maken en gezonde voeding is belangrijkste. Eventueel supplementen slikken om je weerstand te verhogen. Iedereen kan zelf die stap zetten…
  Lieve groet.

  • Marije De Gans schreef:

   Dat lijkt mij dus ook 🙂 Ik lees ook ervaringen van flinke tekorten, dan is het ook handig om via de dokter wat extra begeleiding te krijgen. Een tekort heb je maar zo, als ik de verhalen lees.
   Lieve groet, fijne avond, x

 4. Enerziek schreef:

  Dag Marije. Goed stukje alweer en leuke (korte) discussie eronder.

  Het klopt dat je in een flat de muren op kruipt. Goddank hebben wij een klein balkonnetje waar we kunnen zitten en waar ik me kan uitleven met buiten- en binnenplanten maar dat is niet iedereen gegund. Leef maar eens in een flatgebouw zonder deze voorziening 🙁 Hier in België hebben we af en toe versoeplingen van de covid-regels gehad met alle gevolgen. Ik begrijp dat het in Nederland de eerste echte lockdown is. We mogen buiten voor niet-essentiële dingen maar de parken stromen ook snel vol en er blijven lockdownfeestjes voorkomen en de bus is meestal te vol, waardoor we nog lang niet aan vrijheid toe zijn. Werken en shoppen, dat mag, maar familie en vrienden zien niet… Genoeg gezeurd.

  Vitamine D: twee jaar terug had ik een ernstig tekort, dat bleek toen ik bloed liet prikken omdat ik niet wist wat er gaande was. Een normale waarde zit tussen 20 en 100, ik had 5. Symptomen: geen kracht, niets kunnen verdragen, lage bloeddruk, amper kunnen concentreren, ijl gevoel, neerslachtig, … In het februarizonnetje kikkerde ik meteen op toen ik een half uurtje buiten ging lunchen (ik had toen werk). Dus “enkel in de zomer is het zonlicht krachtig genoeg” vind ik onzin.
  Ben dan een supplementenkuur beginnen volgen op doktersadvies, zo eentje van 3x 25.000 eenheden per week. Onderhoudsdosis in wintermaanden is 1000 eenheden per dag om niet te laag te zitten. Mijn recente bloedonderzoek gaf een waarde van 21 dus netjes op de ondergrens door dagelijks supplement te nemen en ondanks dat ik veel buiten kom.

  Wat vooral speelt is dat chronische stress vitamine D (en magnesium, en omega 3) VREET. Maar echt VREET. Dus ik zit er niet mee in om die 3 pilletjes te nemen. Dat doe ik nu een maand of twee-drie onder professionele begeleiding, en mijn hoofd en emotionele huishouding beginnen op te klaren. Ook door aanpassing voeding (veel minder koolhydraten, intermittant vasten (12u na het avondmaal niks meer eten zorgt voor rust aan je organen en immuunsysteem). Vele drupjes vullen de emmer! Zal er eens een blogberichtje aan wijden één dezer.

  • Marije De Gans schreef:

   Het is niet makkelijk nee. Vorig jaar hadden we ook een lockdown. Eigenlijk vond ik die toen strenger dan nu, al hebben we pas sinds januari een avondklok. We blijven een beetje tussen de maatregelen hangen, waardoor de naleving steeds moeilijker wordt. Ik begrijp de mensen goed, ook de feestjes. Verstandig? Nee, maar wel begrijpelijk, zeker voor de jeugd, die nauwelijks klachten krijgt bij een besmetting. Ik vind het erg onverstandig om mensen naar huis te sturen terwijl het voorjaar lonkt. Juist binnen is het aantal besmettingen zo hoog. Ik snap niet dat ze daar niet beter naar kijken. Juist door de maatregelen kruipen mensen in huizen dicht op elkaar. Dan vind ik het logisch dat de besmettingen niet hard dalen.
   Een echt vitaminetekort is natuurlijk ook anders dan verstandig leven en daardoor genoeg binnen krijgen. Ik moet ook extra bijnemen, vooral b. Maar ben het daardoor al jaren gewend om supplementen te nemen, dus die D is geen probleem. Wel heel fijn dat het bij jou zo goed helpt.
   Stress is een sloper, op alle vlakken. Ik hoop dat je je snel nog beter voelt.

   • enerziek schreef:

    Ja, de maatregelen zijn soms zo … tenenkrullend dom?

    Hoe merk je gebrek aan B? Dat gaat m’n superwoman ook eens meegeven, zei ze.

    Hoe gaat het met jou intussen? Hier komt het wel goed, ergste is achter de rug (durf ik heel voorzichtig te hopen 😉 )

    • Marije De Gans schreef:

     Bloedonderzoek na HELLP, al weer jaren geleden. Daaruit bleek dat ik wat afwijkingen heb waardoor met name B niet voldoende wordt opgenomen. Met mij gaat het nu wel aardig. Ik zou weer wat meer willen zwemmen, ook zoiets van ‘maatregelen’. En overprikkeling blijft een dingetje, zeker wanneer iedereen thuis is. We gaan rustig verder.
     Sterkte, liefs x

     • Enerziek schreef:

      Voor jou ook veel sterkte!

      Op 16 maart (ik dacht rond 19u) is er een online bijeenkomst voor mensen in onze situatie: we zoeken naar manieren om onszelf te begrenzen tegen overprikkeling. Via http://www.bosdroom.com kun je een contactformulier of mailtje invullen om je in te schrijven. Staat ook op facebook maar ik dacht dat je dat buitengegooid had 🙂 Zeg maar dat je het van mij hebt (Eline) als je interesse hebt. We gaan ervaringen en tips uitwisselen. Of je kan me mailen, is makkelijker. Maar hoeft zeker niet.

      • Marije De Gans schreef:

       Wat lief. Voor mij is het helaas te vermoeiend via het beeldscherm dus ik moet het even voorbij laten gaan. Vind het wel heel fijn dat je aan me denkt! Ik kruip vanaf vandaag weer een stukje meer in mijn coconnetje. Kom er weer uit als ik de behoefte daaraan voel 😉 Liefs xx

 5. Matroos Beek schreef:

  Als ik iets geleerd heb tijdens deze coronacrisis, dan is het wel het feit dat we ver van het gezond verstand zijn afgedreven… Zovelen zijn toch echt het noorden kwijt. Mezelf inluis somtijds… vooral door alle tegenstrijdige berichten. Lieve groet x

  • Marije De Gans schreef:

   Heel herkenbaar. Soms moet ik me echt van alle informatiestromen afsluiten om mijzelf weer te horen. Lieve groet, x

   • Marina Dierickx schreef:

    Uiteraard een heel goed advies, maar toch is dit soms niet genoeg zo merkte ik vorig jaar. Ik was moe, lamlendig, overal pijn, dus ging ik voor een bloedcontrole. Ondanks het feit dat ik heel veel buiten kom, wandel en fiets in de natuur, gezond eet, veel groentjes, fruit ed, had ik een zeer ernstig vitamine d tekort. Het zat echt nog een stuk lager dan het minimum. Sindsdien moet ik wekelijks d cure nemen, de meeste mensen nemen maandelijks zo’n ampul, bij mij moet het wekelijks. Het ligt dus niet altijd aan gezond leven, maar ook stress slorpt vitamine d volgens de dokter, en daar heb ik wel een beetje teveel aan… en ook de problematiek van spastische darmen…Sinds ik vit d bijneem voel ik me stukken beter, en komt het ook mijn weerstand ten goede. Ik had er echt geen idee van dat een tekort aan een vitamine zo’ n impact kon hebben op je lijf en goedvoelen.

 6. shivatje schreef:

  Helemaal eens met je schrijven.
  Buiten komen en gezonde voeding doet al heel veel.

  Aum Shanthi

  • Marije De Gans schreef:

   Precies wat nu steeds minder vanzelfsprekend wordt. Ik las dat schoolkinderen onwel waren geworden tijdens de gymles omdat hun conditie zo achteruit is gegaan. Ik maak me ernstig zorgen… Fijne avond!

   • shivatje schreef:

    Maar komt dat ook niet een beetje door de ouders.
    De jeugd kent nog maar een ding gsm tv laptop. Buiten komen nee want de ouders blijven liever ook binnen.
    Dan nog niets gezegd van de voeding als men thuis zit hele dagen

    Fijne avond

    Aum Shanthi

    • Marije De Gans schreef:

     De ouders moeten ook werken. Ik merk zelf aan mijn Lief dat het al een jaar thuis achter de computer zitten wel op begint te breken. Gelukkig hebben wij thuis genoeg ruimte om buiten te spelen, maar ik kan me wel voorstellen dat dit een worsteling wordt als je zonder tuin met je gezin in de stad zit. En hier worden de parken ook leeggeveegd als het druk is en moeten de mensen naar huis. Dan blijft er weinig over voor sommigen. Ik kan alleen maar hopen dat de scholen nu open blijven en het volledige sporten ook weer snel begint. Hier wordt gelukkig al veel geregeld, daar ben ik erg blij mee! Mooie dag!

     • shivatje schreef:

      Net als hier. Als het te druk wordt of er is samenscholing krijg je een boete.
      Oke maar dan kan je nog altijd een dagelijkse wandeling maken vind ik. Dat zie je hier goed. Rond 17u zie je mensen gewoon een wandeling maken even de benen strekken.
      De meeste scholen zijn hier wel open.
      Sporten en dergelijke mag hier ook nog niet en wil je gaan zwemmen is het allemaal op afspraak.

      Aum Shanthi

      • Marije De Gans schreef:

       Zwemmen mag hier ook niet. Mijn Lief mist het erg. We maken wel elke dag een wandeling langs het water of door de bossen. Heerlijk!

       • shivatje schreef:

        Ik maak ook iedere dag een wandeling. Juist een dag niet dat ik op het werk werk.
        Thuis werk is echt niet goed voor je lichaam. Zeker als je van bed naar bureau naar bed gaat.
        Niets voor mij want ik heb mijn beweging en meditatie en yoga

        Fijne avond

        Aum Shanthi

 7. Kerst schreef:

  Hey Marije een goed advies ja Ben de hele dag buiten snoeien Genoeg te doen op het ogenblik fris daar kan je je wel op kleden radio mee en genieten we zijn in julli allemaal ingeent volgens de jonge we zullen zien fijne dag nog hoi hoi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

Lees nu:

de boodschappen

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: