Gans Kritisch: geen invloed

Geen invloed

Geen invloed

De komende tijd ga ik mij zo veel mogelijk afzijdig houden van een heleboel zaken die online gedeeld worden.

Er is de afgelopen jaren veel gebeurd dat verregaande invloed op onze levens, en zelfs soms relaties, heeft gehad. En het einde is nog lang niet in zicht, integendeel.

Over heel veel dingen die zich op het wereldtoneel afspelen heb ik zo mijn gedachten. Maar ik wil niet langer meegetrokken worden in een online meningencircus over pandemieën, oorlogen of onderling geweld.

Wij tegen Zij

Ik merk steeds vaker dat discussies verzanden in een wij-versus-zij getouwtrek. Goed tegen kwaad. Zwartwit. Met daaruit volgend een benauwende ‘wie niet voor is die is tegen’ -cirkel waar niet aan te ontkomen is.

Natuurlijk heb ik mijn idealen over hoe we met elkaar omgaan en hoe ik de wereld zelf het liefste zou zien en inrichten. Maar in de wereld van nu vervagen die ideeën tot een onbereikbare utopie.

Dat een enorm deel van de wereld de taal van de nuance en diplomatie kwijt is geraakt is mij wel duidelijk.

Kapitalistisch westen

Ik was er al jaren bang voor dat de, in mijn ogen behoorlijk narcistische, westerse adoratie van individualistisch liberaalkapitalisme, samen met een vals gevoel van onschendbaarheid, ons als samenleving zou verzwakken.

Ik vind onszelf nogal naïef in dat opzicht, eerlijk gezegd.

We kunnen alles wat er de afgelopen jaren en nu in de wereld gebeurt niet los van elkaar bekijken. En onze westerse wereld kan nu ook bepaald niet bogen op een onkreukbare geschiedenis. Gebeurtenissen in de wereld hangen samen. Dit reikt voor mijn gevoel een stuk verder dan wij ons realiseren.

Geen invloed

Ik heb geen invloed op wat er zich nu in de wereld afspeelt.

Ik heb geen invloed op hoe wereldleiders die ik geen van allen gekozen heb, dichtbij of veraf, denken te moeten reageren op elkaar. En ik heb geen invloed op hoe mensen geraakt worden door oorlog, maatregelen tegen ziekte en ander onheil.

Waar ik wel invloed op heb? Op wat ik deel, met wie en hoe. Op wat ik wil meegeven aan een ander. Ik wil mijn energie niet meer besteden aan zuigende zorgen en oeverloze discussies. Over problemen waarover ik helemaal geen mening wíl hebben.

De afgelopen tijd heb ik altijd geprobeerd om de nuance te bewaren. Om mij niet mee te laten slepen in standpunt A of standpunt B, maar daartussenin mijn eigen weg te varen en mijn eigen besluiten te nemen. Dat vinden sommigen hypocriet, heb ik gemerkt.

Maar hypocrisie is de naam die anderen er aan geven. Trouw blijven aan ons eigen gevoel, ook al gaat dat in tegen wat anderen van ons verwachten, vind ik allerminst hypocriet. Het is voor mij juist een krachtige basis, van waaruit ik zelf kan leven.

Lievere wereld

Ik wil trouw blijven aan dat mooie gevoel binnen in mij, dat nog altijd gelooft in een mooiere wereld waarin we allemaal met de aarde en elkaar harmonieus samen leven. En ik wil mijzelf in de spiegel kunnen blijven aankijken en degene die ik dan zie volledig vertrouwen en respecteren.

Op die manier kan ik geen deel uit maken van de wereld die nu over ons heen komt daveren en die via talloze internetberichten mijn hart vervuilt. Dus begin ik gewoon vast met een nieuwe.

Een veel mooiere.

De Gans

geen invloed

Doe niet zomaar iets omdat een ander vindt dat je dat moet doen. Volg je ♥

De Gans is Gans kritisch, realistisch en praat niet klakkeloos met anderen mee. Mijn mening baseer ik op wat ik diep van binnen voel, voorzien van gefactcheckt, internationaal nieuws, niet overgoten met een saus van links, rechts, zwart of wit.
Meer lezen, bekijken of iets anders? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
 & 
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.
Wie is die Gans?

24 Replies to “Gans Kritisch: geen invloed”

 1. Goed van je dat je trouw blijft aan je gevoel.
  Ook ik probeer op mijn manier bij te dragen aan een mooiere wereld. Het zijn maar kleine dingen die ik kan doen, maar alle kleine beetjes helpen.
  Vlieg met Zo simpel is dan geluk mee naar… Zo simpel is dan geluk #81 | SteunMy Profile

 2. Samantha schreef:

  Mooi, Marije! Ik bouw met je mee.
  Vlieg met Samantha mee naar… Daar Wordt Aan De Deur Geschopt • Over Woede, Wraak Nemen En Emmertjes WaterMy Profile

 3. […] een schrijven van Marije kwam ik tot dit inizcht.Zo kan al snel medelijden naar mee-lijden gaan.  Dat je dan weer ziek […]

 4. Anuscka schreef:

  Goed geschreven lieve Marije, ik ben het helemaal met je eens. Alle meningen, het geduw en getrek, het haalt mij ook uit mijn centrum en dat wil ik ook niet meer.

 5. Brigitte schreef:

  Dat heb je mooi geschreven! Misselijkmakend het wel/ niet spel vooral vsn sommige nieuwszenders .En tuurlijk leef ik mee wat er nu weer gebeurt in deze tijden ik heb bv een vriendin die haar familie woont in de Oekraïne dan ga je bij haar op bezoek om er voor haar te zijn.
  Echter zijn er veel schrijnende situaties en dat kunnen ook kleinere situaties zijn waar je voor moet strijden.
  Maar ik wil leven en pak de momenten met mijn gezin en of alleen en geniet van de natuur, al het moois waar we van mogen genieten… egoïstisch? Nee totaal niet anders hou je het niet vol

 6. Vlinder schreef:

  Helemaal mee eens. Ik laat me er nog wel eens door meeslepen, maar heb in principe ook niet echt een gegronde mening wat die mening kan volgende week of volgend jaar weer anders zijn. Nu is het Rusland, morgen is het Amerika en overmorgen Oekraïne. Kan me nog goed herinneren dat de Nederlanders zich nogal negatief uitlieten met het referendum om Oekraïne toe te laten in de EU. En kijk nu. Op zich wel hartverwarmend hoe iedereen nu open staat om de vluchtelingen te helpen. Die Poetin die spoort niet en mensen noemen hem al een tweede Hitler. Ik ben er niet gerust op en heeft wel invloed op mijn gemoed. Ik weet dat ik er weinig aan kan doen, behalve geld storten op 555 en verder hoop ik dat het toch op één of andere manier ‘goed’ afloopt.

 7. Rob Alberts schreef:

  Een mooie, openhartige en vredelievende blogpost.

  Toch denk ik dat wij wel een (kleine) invloed kunnen uitoefenen op de oorlog in Ukraine.

  Met de inkoop, invoer, doorvoer en door verkoop van Russisch Aardgas zijn wij mede financiers van deze verschrikkelijke oorlog.

  Door geen aardgas meer te verbruiken zijn wij geen deelnemers meer aan deze oorlog.

  Vredelievende groet,
  Vlieg met Rob Alberts mee naar… Koornhorst en meerMy Profile

 8. shivatje schreef:

  Daar moet men trouw in blijven geloven voor jezelf.
  En alles wat men hoort ziet of leest moet men voor zichzelf kunnen filteren anders word men gewoon ziek.
  We zijn al met zoveel op de proef gesteld en altijd moeten we maar luisteren naar anderen.

  Aum Shanthi

 9. Henk van de Wal schreef:

  Dag Marije,
  ik snap het helemaal. We hebben er allemaal geen invloed op.
  We kunnen het best dicht bij onszelf blijven en daar goed doen aan de mensen rondom ons heen. Blijven groeten, belangstelling blijven tonen, een luisterend oor, een schouder om op te steunen, enz.
  Dan werken we vanuit onze mogelijkheden, op de plaats waar we zijn, aan een betere wereld. En dat is nodig….

 10. Kerst schreef:

  Super mooie woorden en geschreven lieve Marije Ben het helemaal met je eens gelukkig hebben we een grote tuin waar wij ons helemaal Kunnen terug trekken en Kunnen afzonderen hou mijn hard vast wat er allemaal nog komen gaat een Hele lieve groet van ons Kerst ‍♂️

 11. Karel schreef:

  ik blijf ook trouw aan mijn eigen gangetje , volg het nieuws maar sporadisch
  en zeker de voor of tegens niet

 12. Moontje schreef:

  Zoals vaak, begrijp ik goed wat je bedoelt.
  Ik denk er eigenlijk net zo over, fijn te lezen dat ik niet de enige ben met in sommigen hun ogen ” afwijkende” gedachten.
  Hoe een ander over mij denkt interesseert mij niet.
  Fijne avond.

 13. Jane Brommet schreef:

  Vlieg maar in de wolken Gakje geniet van je vrijheid
  Jane

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

Lees nu:

Vrij

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: