Gans kritisch: een politieke beschouwing, met een filmpje

politieke beschouwing

Een politieke beschouwing

met een filmpje

Lang geleden was ik lid van een politieke partij. Een partij die jarenlang mijn cultuurminnende, vrijheidslievende ouders en hun vrienden in vurige discussies trok. De discussies deden mijn belangstelling voor de wereld om mij heen ontwaken.

Ik werd lid van dezelfde partij en stortte mij jarenlang enthousiast in commissies en bestuurstaken.

Ik wilde een wereld waarin iedereen vrije keuzes kan maken

Vrij om van iemand te houden, of dat nu een man of vrouw is. Ik wilde vrijheid van Godsdienst en levensbeschouwing. Ik wilde vrije keuze betreffende ons eigen bestaan, over welke medische behandeling we kunnen kiezen, of juist laten. Vrijheid om te leven, maar ook vrijheid om te sterven als er geen leven meer overblijft. Ik wilde vrij samenleven in harmonie met anderen, met de natuur en cultuur. Een Mooi Leven leven.

Tijdens mijn lidmaatschap merkte ik dat, hoewel de partij op papier dezelfde ideeën had als ik, de route om deze te realiseren nogal grillig bleek.

Zeteljacht

Gesprekken tussen mij en mijn partijgenoten gingen na een tijd niet meer over onze idealen, maar over het benodigde aantal zetels om de plannen uit te voeren. En toen dat aantal zetels niet meer haalbaar bleek, ging het over lijstverbindingen met andere partijen, die over bepaalde zaken fundamenteel verschilden van hoe ik over dingen dacht.

Met vele aanpassingen, en niet zelden opoffering, van de ooit zo mooi beschreven standpunten, kon dan ergens een matig meedoen gevonden worden. Deze ontwikkeling vond ik zorgwekkend en dat sprak ik ook uit. Maar echt gehoord voelde ik me niet.

Verwende prinsesjes!

Toen ‘mijn’ partij ploeterende moeders uit begon te maken voor ‘verwende prinsesjes’ brak bij mij van binnen iets.

Als overbelaste moeder, met burn-out verschijnselen vanwege het voortdurend balanceren tussen de kille eisen van mijn werk, de sociale druk om regelmatig acte de présence te geven, het moederschap en mijn kapotte lijf wat maar niet wilde herstellen na de bevalling, voelde ik me eerder Assepoester dan een prinses. En ik was zeker niet de enige.

Ik zette alle standpunten van de partij en de mogelijke gevolgen ervan op een rijtje en concludeerde dat in geval van een coalitie met de grotere partijen, enorme groepen burgers tussen wal en schip zouden belanden. De zorg, de woningmarkt, ons sociale stelsel, onze kinderen, het klimaat, zelfs onze grondrechten kwamen met deze plannen op de helling te staan. Mijn moreel kompas draaide overuren in het rood.

politieke

Liberalisme als fundament voor kapitalisme

Gedesillusioneerd zocht ik contact met de partij en deelde mijn zorgen, maar ik kreeg er geen reactie op. Uiteindelijk beëindigde ik mijn lidmaatschap. Na een paar dagen viel een standaardbrief met de bevestiging van opzegging op de mat. En dat was het.

In 2017 dook de partij daadwerkelijk in een coalitie met de VVD, de partij die ook op papier het woord vrijheid had staan, maar waarvan ik betwijfel of ze überhaupt wel eens over de betekenis ervan hebben nagedacht.

Onder het mom van ‘verantwoordelijkheid nemen’ werden kolossale hervormingsambities gepresenteerd.

Liberalisme bleek een fundament voor vergaand kapitalisme, waarbij vrijheid slechts bereikbaar bleek voor een selecte groep steenrijke individuen. Een groot deel van de bevolking bleef met lege handen achter.

Inmiddels kijken we terug op maatschappelijk zware jaren, waarin het kabinet Rutte er in is geslaagd om over de ruggen van talloze Nederlanders zo veel mogelijk geld te laten rouleren in onze economie, terwijl intussen een groeiend wantrouwen richting de burgers werd vertoond. Talloze bestuurlijke blunders door onmenselijk beleid maakten dat het kabinet van crisis naar crisis struikelde, bestuurders hun hachje probeerden te redden en er van daadwerkelijk regeren niets meer overbleef.

One size fits all

‘Verantwoordelijkheid nemen’ bleek voor onze politiek een voorwendsel om ons sociale stelsel met de grond gelijk te maken, de aarde te vervuilen met economische expansie en tegelijkertijd zo veel mogelijk centen binnen te harken voor de volgende verkiezingscampagne. De burger en zijn rechten speelden in dit alles niet langer mee.

Onze samenleving is meegesleurd in een niets ontziende ‘one size fits all’ kapitalistische karikatuur waaronder het menselijk fundament volledig is weggeslagen. En ik schaam mij diep dat ik met mijn naïeve idealen en geloof in democratische systemen heb geholpen om deze verrotte economische dictatuur op te tuigen. Er ligt nog maar één weg open: onze leiders moeten zo snel mogelijk uit hun functie worden ontheven.

Filmpje

Om te onderstrepen hoe ernstig de situatie eigenlijk is, heb ik een aantal drama’s van 11 jaar liberaal bestuur uit de kranten geknipt en in een filmpje geplakt.

Het filmpje wil ik graag met jullie delen. Nu alles op een rijtje staat en ik de opsomming der titels zie, weet ik dat ik mijn onderbuik volledig kan vertrouwen.

Het beleid is onmenselijk geworden.

Ik had liever geen gelijk gehad.

De Gans

Bekijk mijn filmpje hier:


De Gans is Gans kritisch, realistisch en praat niet klakkeloos met anderen mee. Mijn mening baseer ik op wat ik diep van binnen voel, voorzien van gefactcheckt, internationaal nieuws, niet overgoten met een saus van links, rechts, zwart of wit.
Meer lezen, bekijken of iets anders? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
& &
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.
Doe niet zomaar iets omdat een ander vindt dat je dat moet doen. Volg je ♥

Wie is die Gans?

16 Replies to “Gans kritisch: een politieke beschouwing, met een filmpje”

 1. Samantha schreef:

  Je beschrijft perfect waarom ik nooit in de politiek zou kunnen. Idealen zat, passie ook, maar ik zou dat spelletje niet mee kunnen spelen. En dat moet eigenlijk wel als je voet aan de grond wilt krijgen. Maar zoveel mensen verliezen zichzelf in dat proces. Opeens komen macht en aanzien binnen handbereik en dan moet je je idealen wel loslaten om die andere zaken vast te kunnen grijpen…

  Je filmpje kwam binnen. Ik snap nog steeds niet hoe het kan dat er nooit iets verandert in dit land, ook niet na zoveel schandalen en moties van wantrouwen en afkeuring.
  Vlieg met Samantha mee naar… Wekelijkse Opsteker • Accepteer Het Goddelijke In JezelfMy Profile

  • Marije De Gans schreef:

   Als je idealen hebt is de politiek niet de juiste plaats. Dat is mijn ervaring. Mijn idealen kan ik beter inzetten dan mijn krachten te laten wegvloeien in de idioterie van onze bestuurscultuur. Het was een leerzame, maar ontnuchterend periode.
   Ik begrijp ook niet waarom het maar zo blijft aanmodderen. En uitzicht op veel betere zaken is er niet. Helaas. Daarom moeten we het zelf maar mooier maken en zo veel mogelijk vergeten van wat er over onze hoofden heen allemaal gezegd en geregeld wordt.
   Lieve groet,

 2. Jeanne schreef:

  Wat heb je dat filmpje goed in elkaar gezet! Zo komt de boodschap nog weer eens beter binnen! We hopen op betere tijden!

 3. picpholio schreef:

  Hopelijk brengt jouw boodschap voldoende aarde aan de dijk.
  Waar ik zeker van ben, is dat er veel ongenoegen is in de meeste Europese landen…..

 4. Karel schreef:

  dat heb je weer goed onder woorden gebracht

 5. Rob Alberts schreef:

  Mijn eerste keer stemde ik op een van de voorlopers van GroenLinks en tot de laatste verkiezingen was ik een actief lid van GroenLinks.
  Nu ben ik lid en stemmer van de Partij voor de Dieren.

  10 Jaar kabinetten en nu een te lang demissionair kabinet Rutte heeft de teloorgang van Nederland gebracht.

  Volwassen mensen moeten met elkaar blijven praten en samenwerken. Maar zelfs dat lukt onze politieke leiders niet meer.

  Opsluiten in een hutje op de hei! En pas terug komen als er een nieuw kabinet is gevormd.

  En dat kabinet moet alle fouten, vergissingen en schandalen van de afgelopen 10 jaar verhelpen en oplossen.
  PS: helder en overtuigend blog!
  Bezorgde groet,

  • Marije De Gans schreef:

   Dank je Rob! Onze politieke leiders verdienen het woord leider niet meer. Ik schaam me zo! Ik hoop dat het tij te keren is en we weer terug kunnen gaan naar een respectvolle, sociale samenleving. Dit is wel heel bar. Warme groet,

 6. Kerst schreef:

  Top filmpje super mooi gedaan maar zolang de VVD de grootste partij is veranderd er niks en zijn de meeste Nederrlanders het met zijn politieke ideen eens

 7. Kerst schreef:

  Hoi Marije ik Ben het helemaal Met je eens maar zolang men nog masaal op onze vriend Rutte stemt veranderd er helemaal niets dus een groot deel van de nederlanders vind het prima hoe het nu gaat een lieve groet Kerst

  • Marije De Gans schreef:

   Wat ik nooit begrijp is dat mensen roepen dat het zo slecht is, en dan vervolgens precies op diegene stemmen die het veroorzaakt heeft. Zo verandert er inderdaad nooit wat. Lieve groet, x

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

Lees nu:

Vrij

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: