Gans kritisch: een nieuw elan

elan

Een nieuw elan

‘Op het moment dat je als minister een parlementslid de rug toekeert wanneer diegene spreekt,
keer je de rug toe naar alle Nederlanders die voor hem gekozen hebben’

De Gans

Democratie

Forum voor Democratie…. Niet mijn favoriete partij. Niet mijn type bestuurders. Maar wél gekozen door veel mensen. Ook door mensen die ik ken, en respecteer.
Bij verkiezingen is er ruime keuze in ons land. En ik ben blij met zoveel variatie in de kamers en gemeenten.

In een democratie regeert het volk. Dat volk kiest een vertegenwoordiger die ofwel deel uitmaakt van de regering, ofwel in de kamer de besluiten van de regering controleert en, indien nodig, corrigeert. Daar zijn heel duidelijke regels voor. En tegenwoordig gaat er nogal eens iets mis met die regels, daar in Den Haag.

Op het moment dat ministers de rug toekeren aan één der gekozen volksvertegenwoordigers, keren ze een belangrijk deel van de bevolking de rug toe, namelijk iedereen die op die vertegenwoordiger heeft gestemd.

Op het moment dat een minister één of meerdere volksvertegenwoordigers niet, of onvolledig, informeert over besluiten, blijft hij in gebreke en kan de volksvertegenwoordiger zijn werk niet doen.

Een nieuw elan …

Op dit moment zijn bovenstaande zaken schering en inslag bij ons landsbestuur. Het beloofde ‘nieuwe elan’ lijkt vooral de persoonlijke ambities van nieuwe bewindslieden te onderstrepen, maar niet de noden van de burger. Respect hoeft de Nederlandse bevolking al helemaal niet te verwachten van dit recyclekabinet. Dat is ook deze week weer gebleken bij de achteloze berichtgeving over het verdubbelen van de gaswinning in het Groninger veld. Tegen alle afspraken in. Zoals gebruikelijk, helaas.

Dat onze ministers telkens opnieuw verbaasd reageren op gebrek aan respect, of op boze burgers die vurig voor hun deur verschijnen, verbaast mij op mijn beurt dan ook zeer. Hoe kunnen ze anders verwachten bij deze houding naar de Nederlandse bevolking?

Wij burgers zijn gewoon een spiegel. En een spiegel reflecteert. En dan doet deze spiegel dat nog best vriendelijk…als ik naar ons kabinet en hun gedrag kijk.

Tijd voor een menselijk elan! En voor respect, van alle kanten.

De Gans

Doe niet zomaar iets omdat een ander vindt dat je dat moet doen. Volg je ♥

De Gans is Gans kritisch, realistisch en praat niet klakkeloos met anderen mee. Mijn mening baseer ik op wat ik diep van binnen voel, voorzien van gefactcheckt, internationaal nieuws, niet overgoten met een saus van links, rechts, zwart of wit.
Meer lezen, bekijken of iets anders? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
 & 
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.
Wie is die Gans?

15 Replies to “Gans kritisch: een nieuw elan”

 1. Sandra de Koning schreef:

  Ben het zo met je eens Marije, fijn dat wij in deze gelijkgestemd zijn.
  Het helpt mij te weten dat in een tijd dat ik niet anders kan dan
  mijn hart volgen en voelen wat ik voel ❤

 2. Anuscka schreef:

  Duitsers zijn blijkbaar belangrijker dan Groningers… we hebben hier ook heel boos zitten zijn toen we de berichten lazen. Onvoorstelbaar!

  • Marije De Gans schreef:

   Intussen is het geheel weer tot een nieuwe climax gekomen, gisteren. Ik ben sprakeloos over de wijze waarop onze politiek over de burgers heen loopt. Nee, walst, met grof geweld! Tijdens het aantreden van het kabinet stonden wij massaal in de rij om een druppel op de gloeiende plaat te bemachtigen om onze huizen te verbeteren. En toen was de pot weer leeg…. Nu maar afwachten waar ze nú weer mee komen. Veel goeds kan het niet zijn. Ik ben mijn geloof in onze bestuurders definitief kwijt.

 3. Stien schreef:

  Dag Marije, allereerst alle goeds voor het nieuwe jaar!
  De polarisatie in ons land is groot. Ik vind dat eng.
  Wat ik ook griezelig vind zijn de schreeuwers, fakkelzwaaiers en koffiedrinkers die pretenderen ook namens mij (het volk) te spreken.
  Ik weet de oplossing niet,
  De slordigheid waarmee nu even over Groningen wordt besloten, is schaamteloos en belooft weinig goeds van voor ons het nieuwe kabinet.
  Er is in ons land geen ruimte meer voor de stilte en ik ben bang dat het alleen maar erger wordt.

  • Marije De Gans schreef:

   Dankjewel Stien, de beste wensen en veel gezondheid voor 2022! Ik vind het ook eng. En weet de oplossing ook niet. Maar zoals het nu gaat is het te erg. Ik neem aan dat je gisteren het nieuws ook hebt gehoord over het nieuwe hoogtepunt over de vergoedingen waar we aanspraak op mochten maken… Het houdt niet op en het is pas de tweede week van het jaar.
   Ik vrees zo met je mee…. En het kan zo mooi zijn. Liefs,

 4. shivatje schreef:

  Denk dat er overal veel mis is. Ook hier in België.

  Aum Shanthi

 5. Matroos Beek schreef:

  We leven enorm mee met Groningen. Dit kan niet.

 6. Karel schreef:

  er is veel mis daar op het Haagse pluche

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Marije De Gans

Lees nu:

Vrij

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: