Gans Kritisch: Constitution

constitiution

Gans Kritisch: Constitution

De laatste maanden heb ik het gevoel dat we internationaal in een gigantische kramp zijn beland, die al maanden telkens opnieuw geprolongeerd wordt. We hebben er, naar eigen levenservaring en dito opvattingen ook allemaal een mening over.

WHO

Omdat het mij voorkomt dat we niet meer precies weten hoe de basiswaarden, waar onze internationale visie op gezond leven op is gestoeld, precies in elkaar zitten, heb ik ze op de website van de World Health Organization de Constitution eens bekeken. De definities van deze constitutie zouden de basis vormen van de besluiten die genomen worden ter bevordering van ons aller gezondheid.

Deze constitutie wil ik graag met jullie delen. Ik heb de tekst 1 op 1 gekopieerd vanuit deze bron van de WHO, op 12 april 2021. Dezelfde tekst heb ik gekopieerd en in dit log onder mijn tekst geplakt.

Conclusies

Gecombineerd met mijn eigen ervaringen het afgelopen jaar en informatie uit talrijke, zeer gevarieerde bronnen, heb ik persoonlijk mijn conclusies getrokken. Deze conclusies zal ik in mijn eigen leven en omgeving vormgeven, zonder anderen daarmee te negeren, in gevaar te brengen of te belasten. Ik noem ze hier ook niet omdat ik niet de behoefte heb in één van de talloze debatten te belanden die tegenwoordig het internet lijken te domineren. Die discussie vind ik niet zinvol meer.

Jullie mogen dit stuk dan ook opvatten als een oproep. Ik laat daarin eenieder vrij om dat te kiezen wat voor diegene zelf en voor zijn of haar omgeving het beste lijkt. Want immers, wij zijn allen verschillend. Wij hebben verschillende idealen, verschillende levens en verschillende lichamen. Daarin past het niet om dezelfde mening of handelswijze aan iedereen afzonderlijk op te dringen.

Dan nu mijn oproep

Loop niet klakkeloos met een meute mee. Laat je niet meevoeren door geluiden van boosheid, dogma’s, of angst. Of door andermans idealen of wereldbeeld. Vorm je eigen mening, zoals deze bij jou hoort.

Kijk en zie. Onderzoek, lees en luister. Informeer jezelf grondig en verenig je weten samen met je voelen voordat je je conclusies trekt. Stel de ruimte en liefde voor elkaar centraal en zet het welzijn van onze kinderen voorop. Zij zijn de toekomst. Een toekomst waarvan wij geen deel meer zullen uitmaken, maar zij wel. Wij zijn de ouders. Wij zijn de opa’s en oma’s. Of overgrootouders. Wij maken nu hun wereld voor later.

Laat dat een mooie, liefdevolle en leefbare wereld zijn.

Constitution:

 

WHO remains firmly committed to the principles set out in the preamble to the Constitution

 • Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.
 • The enjoyment of the highest attainable standard of health is one of the fundamental rights of every human being without distinction of race, religion, political belief, economic or social condition.
 • The health of all peoples is fundamental to the attainment of peace and security and is dependent on the fullest co-operation of individuals and States.
 • The achievement of any State in the promotion and protection of health is of value to all.
 • Unequal development in different countries in the promotion of health and control of diseases, especially communicable disease, is a common danger.
 • Healthy development of the child is of basic importance; the ability to live harmoniously in a changing total environment is essential to such development.
 • The extension to all peoples of the benefits of medical, psychological and related knowledge is essential to the fullest attainment of health.
 • Informed opinion and active co-operation on the part of the public are of the utmost importance in the improvement of the health of the people.
 • Governments have a responsibility for the health of their peoples which can be fulfilled only by the provision of adequate health and social measures.

Constitution of the World Health Organization

The Constitution was adopted by the International Health Conference held in New York from 19 June to 22 July 1946, signed on 22 July 1946 by the representatives of 61 States and entered into force on 7 April 1948. Later amendments are incorporated into this text.

Ik wens jullie veel wijsheid en liefde toe.

De Gans

constitiution


Meer van De Gans? Kijk dan ook eens op mijn social mediaprofielen:
 & 
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.

Wie is die Gans?

21 Replies to “Gans Kritisch: Constitution”

 1. rebbeltje schreef:

  Kan alleen kijken in wat er in onze omgeving is en moet zeggen dat ik trots ben op de kinderen en kleinkinderen dat ze er zo goed mee omgaan. Ondanks alle scheefgroei aan informatie.
  Groetjes

  • Marije De Gans schreef:

   Kinderen staan vaak nog in puur contact met zichzelf. Gelukkig. Ik zie het bij onze zoon ook echt. Ik weet niet hoe ik het had gedaan als ik in hun schoenen stond. Lieve groet,

 2. Stien Braber schreef:

  Dag Marije,
  Ik heb geen kinderen, ben dus geen ouder of grootouder. Ook ik probeer met gevoel en verstand mijn eigen afwegingen te maken. Wij raken als samenleving wel steeds meer gepolariseerd, dat vind ik zorgelijk. Vorige week demonstranten hier in de straat die met een roeptoeter dingen schreeuwen over fakenews. Straks een persconferentie van een premier met zwaar geheugenverlies. Tja, het is allemaal niet eenvoudig.
  lieve groet,
  Stien
  Vlieg met Stien Braber mee naar… Arboretum Belmonte, WageningenMy Profile

  • Marije De Gans schreef:

   Het is inderdaad niet eenvoudig. Nu zou ik ook niet graag in de premier zijn schoenen staan, om heel eerlijk te zijn. Wat hij ook beslist, er is een groep fel tegen. Maar zoals het nu gaat vind ik wel heel panisch en polariserend. Ik leef net als jij met eigen afwegingen. Lieve groet,

 3. Matroos Beek schreef:

  Heel mooi Marije. Ik ben ook bang voor onze kinderen en kleinkinderen… De maatschappij laat zich van zijn minst fraaie kant zien tijdens corona. De maatregelen en wijzigende regels zijn onnavolgbaar. Ik hoop dat het gezonde verstand mag zegevieren. Maar waar zit het? Hoe is het zover kunnen komen? Bezorgde groet ❤️

  • Marije De Gans schreef:

   Ik weet ook niet waar het zit. Er is zo veel angst op dit moment. Terwijl we nog altijd in de meest veilige situatie verkeren. Een rijk land, weinig gevaren, geen oorlog, niets. En dan komt er een virus wat qua mortaliteit bij lange na geen ebola is en alles gaat op slot. We zijn niets meer gewend vrees ik…. Ik maak me heel veel zorgen. Lieve groet,

   • Matroos Beek schreef:

    Naar mijn gevoel komt door corona de problematiek van onze maatschappij nu sterk tot uiting… Een verwende, slappe generatie. Hoe durven ze dit vergelijken met een oorlog waarbij je huis en haard moet verlaten, honger en kou lijdt…

    • Marije De Gans schreef:

     Ik denk dat het vergelijken sowieso niet iets is wat we moeten doen. Dat gebeurt al veel te veel, ook op andere vlakken. Dat brengt alleen maar verschillen naar voren, waarover dan weer leuk zwartwit gedebatteerd kan worden. Ik kan me voorstellen dat mensen die nu hun volledige inkomen verliezen door de maatregelen zwaar getroffen zijn en hun huis en zelfgespaard pensioen moeten opeten niet meer weten hoe ze rond moeten komen. Ik hoor er verhalen over die niet mis zijn. Maar voor de meesten van ons geldt dat zeker niet. Ik kan me ook voorstellen dat er meer zijn zoals ik, die eigenlijk niet zo heel veel merken, behalve het gemis aan cultuur en sportclub en beseffen hoe verwend wij altijd waren. Het is voor ieder van ons zo anders. Een pandemie is niet te vergelijken met een oorlog. En we zijn zo verkeerd bezig geweest de afgelopen eeuw, de aarde kan niet veel mens meer aan. Een omslag op heel veel vlakken is hard nodig. Als ik in de tuin zit hoor ik de bomen fluisteren. En dan buig ik nederig mijn hoofd. Ik schaam me voor mijn generatie…

 4. Mirjam Kakelbont schreef:

  Je kritische woorden (ook al zijn ze niet uitgewerkt) vind ik alleen maar prettig.
  Alles en iedereen lijkt maar wat aan te rommelen. Er is geen overzicht. Tegenstrijdige informatie.
  Je bent of een wappie of een meeloper, terwijl er volgens mij een kritische middenweg is.
  Mijn dochter daarentegen maakt zich nergens zorgen om. Dag mag, ze is pas 25. Ik houd echter mijn hart vast…
  Lieve groet.

  • Marije De Gans schreef:

   Die kritische middenweg wordt tegenwoordig ook al weggezet als wappie. Ik blijf maar in het midden. En vooral lekker buiten. Fijn dat je dochter zo vrij zijn kan. Onze zoon ook. Gelukkig maar!
   Lieve groet, x

 5. picpholio schreef:

  Het laatste woord zal hierover zeker nog niet gezegd en geschreven zijn. Wat ik wel weet is de manier hoe ik er mee om ga en hoe ik het mij, ondanks beperkingen en regels, toch nog aangenaam kan maken. Deze situatie is voor niemand leuk, zo ver is zeker, maar probeer er gewoon het beste van te maken. We zitten allemaal in dezelfde boot en we willen met zijn allen terug veilig aan wal geraken, toch ?

  • Marije De Gans schreef:

   Wat ik in mijn stukje ook al schrijf is, dat het voor iedereen anders is hoe hij of zij er mee om kan gaan. Ik hoor zo vaak ‘mij lukt het wel’, maar ik hoor ook van mensen en kinderen waarbij het echt niet meer lukt. We zitten allemaal in dezelfde boot, maar de een is zeeziek en de ander geniet van het uitzicht. Elkaar begrijpen is hier een ding wat ik vaak mis zie gaan, beide kanten op. Dat jij er mee om kunt gaan, en het je ondanks de beperkingen en regels lukt, zegt helemaal niets over hoe het met een ander gaat. Dat stukje wil ik met mijn stukje juist graag loslaten. Mij lukt het ook, in heb genoeg in mijn leven om elke dag weer mooi vorm te geven. Maar dat zegt helemaal niets over een ander, of over een kind wat niet naar school kan gaan, of een student die het op zijn kamertje van 2 bij 2 even niet meer ziet zitten na een jaar beeldschermcollege en gemiste stages.
   Als we onze eigen beleving los kunnen laten, dan kunnen we elkaar de hand beter reiken.

 6. Karel schreef:

  ik denk dat na het lezen van het schrijven van de who
  wij hier in NL hebben heel wat minder te klagen nog dan elders op deze planeet
  maar zo het nu gaat in o.a de politiek is het niet vreemd dat ook wij ons laten horen
  toch zie ik het ” nog ” niet te somber in en hoop dat ik het niet mis heb

  positive groet

  • Marije De Gans schreef:

   Ik hoop ook dat je het niet mis hebt. Ik ben het met je eens dat we in een mooi land wonen. Ik zie wel dat het niet mooi blijft als men deze richting blijft volgen. Maar er is genoeg beweging een mooiere kant op.

 7. shivatje schreef:

  Helemaal met je laatste zinnen eens.
  Totaal een deze mooie tekst niets aan toe te voegen.

  • Marije De Gans schreef:

   Soms slaat de schrik me om het hart als ik aan de wereld van onze kinderen denk…

   • shivatje schreef:

    Dat kan ik best begrijpen. Omdat ze al heel wat van hun mooie jaren het op een andere manier beleven.
    En vaak ook in angst.

    Aum Shanthi
    Vlieg met shivatje mee naar… ONTDEKKENMy Profile

    • Marije De Gans schreef:

     Wij laten onze zoon gelukkig niet in angst sidderen. Is ook niet nodig, hij heeft het virus bovendien al gehad en daar eigenlijk niks van gemerkt. Hij weet dat gezond leven veiliger is dan jezelf opsluiten en wachten. Toch maak ik mij zorgen om de kinderen die nu een grotere afstand krijgen tot elkaar, tot school en gezondheid. Dat stemt mij erg triest. Ik hoop dat de wijsheid en nuchterheid snel terugkeert in ons land.

 8. Kerst schreef:

  Hey Marije prachtig verwoord maar er zit totaal geen struktuur Meer in de sameleving en vooral in de politiek men doet maar wat sluit me er maar zo veel mogelijk van af wat in de eigen bubbel blijven hangen Sannie druk Aan het werk in het ziekenhuis en ik wat op het landgoed mooie maandag gewenst en maar weer tot horens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Lees nu:

zo

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: