Gans gedacht …

Gans gedacht

De laatste tijd ben ik wat stil geweest. Van buiten. Van binnen allerminst. In mijn hoofd is het nooit stil. Maar ik vind niet dat al mijn gedachten telkens maar weer uitgesproken of opgeschreven moeten worden.

Daarbij, het publieke debat bevalt me niet meer zo tegenwoordig.

Er lijkt voor velen nog maar 1 gespreksonderwerp te gelden en daarin worden de meeste kleuren, en vooral die van nuance, niet langer gewaardeerd. Daarbij vult een groot gedeelte van de mensheid gevoelens en daden voor een ander in. Karikaturale kampen worden openlijk genoemd en daarin wordt iemand die zich genuanceerd uitdrukt, op welke wijze dan ook, tot veroordeeld. ‘Wappie’’ vind ik daar een grof en ezelachtig voorbeeld van.

De hele manier van leven van onze westerse maatschappij wordt op de korrel genomen door moeder natuur. Op hele milde wijze. Zo zie ik dat. Want ze had ons makkelijk kunnen kwellen met allerhande andere, veel dodelijker signalen. En aan ons menselijke antwoord naar haar, voel ik dat er een heleboel op dit moment niet goed gaat. Zacht uitgedrukt. Want zo grof als wij deze eeuwen met de aarde en elkaar omgaan, daar lusten de honden geen brood van.

Buiten dat we een, nu nog zachte, wenk krijgen om onze leefgewoonten, onze ongekende expansiedrift en onze ziekelijk verwende ego’s nu eens grondig onder de loep te nemen, begrijp ik daarachter een forse aansporing om meer te denken aan de aarde. Aan elkaar. Aan de dieren, de bomen en elke plant.

Maar, gemuilkorfd begeeft het volk zich dociel door de straten.

De adem doorgaans niet verhinderd door een virus, maar door een smoezelige lap vol uitgeademde koolstofdioxide. Terwijl het elkaar vanachter dat vochtige vod hoogmoedig veroordeelt om elke beweging van het rechte padje af.

Van een eenheid, zo die er nog was, is steeds minder sprake. Het ‘wij en hullie’ is tijdens mijn halve eeuw op deez aard nog nooit zo ongenuanceerd zwartwit opgetekend. En door de eenzijdige communicatie van de overheid, waar telkens opnieuw dezelfde hoofden via een beeldscherm dezelfde zinnen declameren, aangevuld met een soortement van censuur door hen die alles weten van 1 onderwerp, maar niets van de bewegingen en het incasseringsvermogen van mens en maatschappij, polariseert de wereld tot een hilarische karikatuur van de consumptiemaatschappij.

Terwijl ik deze maanden soms ongemakkelijk heen en weer schuif op mijn stoel, omdat mijn, vermoedelijk door hongerige kinderhanden geweven, tijdens lockdown online gekochte consumptiemaatschappij-ondergoed, telkens scheef trekt over mijn billen, terwijl de overheid mij met allerhande propaganda via ontelbare kanalen probeert te bewegen mij telkens opnieuw te laten testen en te laten prikken met een niet vooraf gemelde stof, hoewel ik me de laatste jaren door te veel ervaring op dat gebied zo veel mogelijk probeer te distantiëren van overbodige medische processen

breekt in mijn ziel de zon door:

Het leven is mooi. En leven doen we door te leven, te doen, te ervaren en niet bang te zijn. Het leven omvat ziekte, gezondheid, weggaan en thuiskomen. Het leven is kostbaar en nimmer altijd leuk. En het leven is van ons allemaal. Van de bomen, van de vogels en de bijen. Van de bloemen in mijn tuin en van de kleine vleermuis op mijn zolder.

Ik ontvang de wenk.

En hoor de bomen fluisteren. De bijen zoemen een bloemendans en de vogels fluiten een nieuw lied.

Wie daar een mening over heeft, begrijpt het leven niet.

De Gans

 

gans gedacht

 

Meer van De Gans? Kijk ook eens op mijn social mediaprofielen:
 & 
De Gans doet deze zomer mee aan het Schierste Ploatje Oldambt. Meer weten? Kijk dan snel op de website van Marketing Oldambt!
Meer fotografie en Woorden bij Beeld van mij vind je in mijn Portfolio.

Wie is die Gans?

17 Replies to “Gans gedacht …”

 1. shivatje schreef:

  Het leven is voor velen onbegrijpbaar al is het nog zo mooi als je vanuit jezelf leeft.
  Dat zet je weer mooi neer Marije

  Aum Shanthi

 2. picpholio schreef:

  ik begrijp je gevoel helemaal, om die reden voel ik me dan ook des te gelukkiger wanneer ik ergens in mijn uppie door een natuurgebied dwaal en geen levende ziel (van menselijke aard) tegen kom.

 3. Moontje schreef:

  Mooi, én waar. Volgende week zijn wij met verlof, mijn man maakt plannen om er eens uit te zijn.
  Voor mij hoeft het niet zo, overal waar je naartoe wilt, al is het in de vrije natuur en niet dichtbij anderen én met eigen vervoer, ben je verplicht om eerst wéér een test te ondergaan. Weeral, ondanks de twee inentingen met God weet welk spul, die ik liet zetten wegens werkzaam in de zorg. Ik dacht nú zal het wel ok zijn, niét dus. En ik heb het gigantisch gehad met al dat gedoe.

  • Marije De Gans schreef:

   Ik zou hem in jouw geval ook hebben gezet. De afweging is voor iedereen weer anders he. Ik kijk nu nog even de kat uit de boom. De natuur is gelukkig altijd nog zonder gedoe en leeft gewoon verder. Lieve groet,

 4. Mooi geschreven. Het leven is inderdaad mooi!
  Vlieg met Zo simpel is dan geluk mee naar… Doktersassistent of vaccinatielijn?My Profile

 5. Matroos Beek schreef:

  Mooie mijmeringen Marije

 6. Kerst schreef:

  Hey lieve Marije prachtig verhaal en verwoord wij merken door deze lockdown en pandemi dat we steeds Meer op ons zelf zijn aangewezen begin er al volledig Aan te wennen ook dankzij onze grote tuin het ga jullie goed blijf gezond een lieve groet Kerst en Sannie

 7. Karel schreef:

  wie of wat is wappie ?
  ik vind dit een goed schrijven , en zo ben ik ook weer wat op de hoogte van wat er zich afspeelt
  want dat hele gedoe volg ik van een wat ver liggende zijlijn
  ben vaak thuis en gelukkig ook vaak in de natuur
  de fluisterende bomen zijn zoveel mooier dan het nieuws

  geniet het leven

  • Marije De Gans schreef:

   Een wappie kan iedereen zijn, maar wordt nu vooral gebruikt voor iedereen die zich openlijk afvraagt waarvoor een mondkapje goed is, of dat de maatregelen zoals al een half jaar opgelegd, wel allemaal bijdragen aan een goede gezondheid en minder besmettingen, of iemand die zich hardop afvraagt of het vaccin in zijn of haar specifieke situatie wel een meerwaarde heeft. Noem maar op
   Ik geniet ook intens van al dat natuurgefluister. Warme groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

Lees nu:

powervrouwen

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: