Gans de dag vandaag

Orde op zaken

Het nieuwe jaar is alweer ruim een week oud. De afgelopen maanden is er veel gebeurd in de levens van mensen die ons dierbaar zijn en dat gaf weer reden tot nadenken.

Voor de blog moet ik wat zaken op orde stellen. Door de drukte van het afgelopen jaar is mijn gezondheid er niet op vooruit gegaan. Pas op de plaats blijkt weer eens nodig. Daarom ga ik De Gans wat eenvoudiger beheren. Minder blogs, meer korte posts hier en op Instagram.

Dit is mijn persoonlijke blog

Met enige regelmaat krijg ik samenwerkingsvoorstellen van commerciële aard. Ik ga hier echter nooit op in (zie mijn pagina ‘(‘Samenwerkingen’) ¹.

Mooi Leven, by De Gans is mijn persoonlijke (hobby)blog, die er met name op gericht is om mijn zoektocht naar een zinvolle invulling van het leven met een beperking en arbeidshandicap te delen. Nadat ik werd afgekeurd merkte ik dat de ruimte om persoonlijk te groeien niet verdwijnt als je door ziekte minder kunt ondernemen. Juist vanuit beperkingen vind je een nieuwe ontwikkeling.

Therapeutisch

Het op deze wijze bloggen werkt voor mij therapeutisch. Tegelijk bied ik hiermee lotgenoten graag een liefdevol, doch kritisch steuntje in de rug. Natuurlijk nodig ik iedereen van harte uit om zich aan te sluiten.
Ook mag iedereen mij berichten sturen. Echter, ik kan niet altijd (of direct) reageren. Dit is niet uit onwil, maar uit onmacht. Mijn energiebalans staat centraal in alles wat ik doe en lang niet alles wat ik wil, dat lukt.

Soms vallen mij de persoonlijke verhalen van enkelen ook best zwaar. Voor mij is het dan erg moeilijk om er diep op in te gaan. Op dit vlak ben ik zeker geen voorstander van het geven van advies. Al zien sommigen mij als doorgewinterd ervaringsdeskundige, ik ben zeker geen therapeut of hulpverlener². Aan bepaalde vormen van contact zit voor mij een grens en in sommige gevallen voel ik mij genoodzaakt om afstand te houden. Ik vraag ieders respect hiervoor.

Kritisch

Mijn zoektocht heeft ook duidelijk een kritisch, maatschappelijk aspect. Het louter oog hebben voor financiële belangen of economische vooruitgang van onze huidige maatschappij maakt mij bezorgd voor de toekomst. Ik wil een wereld waarin we de mens en onze mooie aarde weer centraal stellen. Ik ben er van overtuigd dat echte rijkdom een innerlijke staat van zijn is, welke maar weinig te maken heeft met geld of bezit.

In onze maatschappij is geld een noodzaak, dat realiseer ik mij terdege. Maar de macht die de mens tegenwoordig toe meent te moeten kennen aan geld vind ik zorgwekkend worden. Wij mensen maken ons afhankelijk van geld, terwijl het ooit een eenvoudig ruilmiddel was. Als onze aarde straks leeggeroofd is, als van de mens een groots offer geëist wordt om de mensheid in stand te kunnen houden, heeft niemand nog iets aan een cent uit deze tijd… In die zin zie ik feitelijk dat onze generaties misschien zelfs wel verslaafd zijn aan geld.

Ook vanuit deze levensvisie heb ik met mijn site geen enkel winstoogmerk. Ik ben niet uit op meer volgers of meer groei.

gans

Onze wereld

Onze huidige wereld is vol van boze taal en nare woorden. Naar elkaar, op straat, op internet, en zelfs naar, maar ook zeker ván wereldleiders. Terwijl ik eigenlijk van onze leiders een persoonlijk voorbeeld zou willen zien hoe je respectvol met elkaar en met de aarde om kunt gaan.

Helaas is momenteel vooral het tegendeel het geval. Van ruziënde karikaturale stripfiguren van diverse staten tot partijleden uit eigen land die denken middeleeuwse denkbeelden weer nieuw leven in te moeten blazen: niets is onze huidige leiders vreemd. Ik vind het vooral een revival van de kleutertijd en zie dat liever niet bij mensen die bij indiensttreding de verantwoordelijkheid voor miljoenen inwoners hebben geaccepteerd. Gans forse kritiek van mij op het huidig politieke speelterrein dus.

Regelzucht uit wantrouwen

Tegelijk zie ik vanuit overheden een toename aan verstikkende regels op allerlei vlakken. Regels die slechts uitgaan van wantrouwen, het slechte in de mens, die beperkingen opleggen en ons als mensheid soms bijna verlammen. Regels die risico’s uit ‘moeten’ bannen, terwijl het leven juist één groot risico is!

Ondanks veelbelovende woorden van politieke partijen komen er alleen maar meer regels en wetten. Vaak volledig vanuit een negatieve oorsprong, zoals angst, of een diep wantrouwen naar de burger, welke het onmogelijk gemaakt moet worden om ‘misbruik te maken van het systeem’.
Naar de bedragen die worden ingezet voor administratie van al die regeltjes en bijkomende procedures durf ik niet te gissen. De paarse krokodil van 15 jaar geleden is inmiddels een log, diep purple monster geworden dat vele goedwillende burgers bijna verplettert onder die respectloze regelzucht. Ik vind dat dat heel anders moet kunnen! En dat promoot ik hier dan ook.

Samen naar een Mooi Leven

Dat mooie leven, bereiken we natuurlijk alleen maar samen. Daarom is mijn blog openbaar en nodig ik iedereen uit om te delen en de wereld mooier te maken. Ik zie mijzelf niet als wereldverbeteraar. Daar heb ik de energie en capaciteiten niet voor. Maar ik ben er wel van overtuigd dat ik bepaalde mensen met mijn teksten en plaatjes kan raken en daarmee een klein beginnetje kan maken naar een mooiere toekomst, waarin ieder mens mee mag tellen. Een toekomst waarin we allemaal in vertrouwen en liefde samen mogen leven. Ik werp een steen in het water en hoop dat velen mij gaan volgen.

Wil je bijdragen, of meer weten over mijn vorm van samenwerken of artikelen op mijn blog gebruiken voor maatschappelijke doeleinden? Klik dan op de link onder aan dit artikel¹ om te lezen wat ik dan voor je kan betekenen.

De Gans

 1. Naar ‘Samenwerkingen’
 2. Naar ‘Disclaimer’

Mooi Leven, by De Gans gakt ook op Instagram, vliegt over Facebook, en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans lanceert heel soms een berichtje op Twitter.


Wie is De Gans?

15 thoughts on “Gans de dag vandaag

 1. Soms is het nodig om het weer eens duidelijk op schrift te stellen ………. voor andere, maar ook voor je zelf om je grenzen weer eens heel bewust te markeren ………
  Mooie . duidelijke blog.

 2. Marije weet je eigenlijk ben je wel een zeer goede hulp voor anderen. Al weet je dat zelf misschien niet. Want jouw teksten zijn het leven waar ook anderen onder lijden. Daar kunnen anderen zich aan optrekken.
  Je hoeft niet altijd te schrijven vellen papier vol. Soms zijn enkele zinnen al voldoende om het van je af te schrijven en het te delen. Deze die reageren voelen altijd met je mee.
  Wat is een mooie wereld een mooier leven?
  Dat begint in eerste instantie bij jezelf zoals je schrijft. Anderen geven vaak zoveel mooie woorden maar de wereld of het leven wordt er niet beter op.
  Juist als je gaat inzien dat jezelf iets kan veranderen dan pas gaat er een poort open om het leven een beter gevoel te geven. Dat straal je uit de kan je delen. En deze die dan willen kunnen dit ook voor zichzelf gaan doen.
  Geniet van je weekend

  Instagram heb ik niet al ook fb niet. Ik hou het liever gewoon rustig bij een blog. 🙂

  Aum Shanthi

 3. Ja weer zo’n mooi blog van jou! En inderdaad, de grenzen moet je zelf stellen.
  Een betere en mooiere wereld begint ook nog eens bij jezelf en ik doe hier graag aan mee.

 4. Sinds kort volg ik jou op Instagram. Vol bewondering kijk ik dan naar jouw foto’s.
  Wij hebben eenzelfde idee van mooi.

  Ook zoals wij naar een ideale mooie wereld willen kijken.

  Ik hoop nog veel blogposts van jou te kunnen lezen.
  En dat je op jouw tempo schrijft en blogt vind ik alleen maar goed.

  Vriendelijke groet,

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.