Waar ga jij naartoe? Ga eens terug naar jezelf.

Deze log gaat over jou

Over iedereen die in iemand zit. Je eigen, diepste jij. Jezelf.
Want wanneer gaat je dat lukken? Wanneer krijg je tegenwoordig de kans om even helemaal terug te keren naar jezelf? Welnu, die kans die krijg je elke dag. Op kleine momenten komt hij naar je toe, aangeboden in signalen. Soms zie je ze nauwelijks omdat ze niet opvallen. Omdat ze zo klein zijn dat je ze niet herkent. En toch zijn ze er. Elke dag. Jou de gelegenheid biedend om je hart te volgen, te nemen wat jou leven jou aanbiedt.

Pure muziek

Ik deel een video met jullie van Eivør Pálsdóttir. Tijdens het luisteren naar dit lied voelde ik mij ontwaken. Als een bloem in de knop ontvouwde zich iets in mijn geest. Vertrouwen. ik voelde moed en ontving een spiritueel antwoord op een vraag die ik niet gesteld had, maar die inging op mijn hunkering naar veiligheid, een definitief thuis.

Eivør Pálsdóttir is een zangeres afkomstig van de Faeröer eilandengroep. Een streek op de wereld waar voor mijn gevoel de menselijke band met het spirituele nog puur is. Het komt voor mij terug in de zang van dit nummer en het zachte slaan op de dierenhuiden trommel. Zo pleeg ik zelf ook vaak te zingen. Achter de piano, met een schud ei, of terwijl ik ergens anders een ritmisch signaal aan ontlok. En geloof me, dat kan met heel veel dingen, van een omgekeerde emmer tot pak macaroni.

Waar ga jij naartoe? Ga eens terug naar jezelf.
Bron: Pixabay

Zingen is heerlijk om los te laten en weer terug te keren naar jezelf

Zingen doe je met je eigen lijf. Alles wat je voelt kun je erin verwerken. Voor mij is zingen een optimale verbinding tussen mijn ziel en mijn lichaam.

Als ik mij helemaal alleen weet dan lukt het. Dat pure, echte zingen en loslaten van alles wat mij weerhoudt van het vinden van mijzelf.

Mijn innerlijke stem brult, schreeuwt, jankt, piept, juicht en zingt zich een weg naar buiten. Frustraties verdwijnen, mijn lichaam spant om alles er letterlijk uit te gooien. Ik voel mij weer verbonden met de plek waar ik leef, met de streek waar ik nu ben. Ik voel mijzelf weer terugkeren op de plek waar zij hoort.

Dat is wat ik hierbij zie en wat ik voel en dat is waarom dit mij zo raakt:

De originele tekst in het Faeröes

Trøllabundin

Trøllabundin eri eg eri eg

Galdramaður festi meg festi meg

Trøllabundin djúpt í míni sál í míni sál

Í hjartanum logar brennandi bál brennandi bál

Trøllabundin eri eg eri eg

Galdramaður festi meg festi meg

Trøllabundin inn í hjartarót í hjartarót

Eyga mítt festist har ið galdramaður stóð

Mijn persoonlijke Nederlandse interpretatie van de tekst:

Betoverd, ben ik, ben ik

De tovenaar betoverde mij, betoverde mij

Betovering diep in mijn ziel, in mijn ziel

In mijn hart brandt aan sissend vuur, een sissend vuur

Betoverd, betoverd ben ik

Betovering tot in het diepst van mijn hart, tot in het diepst van mijn hart

Mijn ogen staren naar de plek waar hij stond, de tovenaar

Pure ontspanning

Alsof ik zelf betoverd word, zoals Eivør hier vanuit het diepst van haar hart zingt, keert bij dit lied in mijn hoofd de rust weer terug en kom ik in volmaakte harmonie met mijzelf. Ik kan loslaten wat niet bij mij hoort, ik kan laten gaan wat ik niet nodig heb. Mij op het pad van mijn leven verlossen van onnodige ballast. Die ballast maakt je reis alleen maar zwaarder. Waarom al die onzin meezeulen als het je slechts ervan weerhoudt te groeien?

Externe factoren kunnen heel dwingend zijn en je genadeloos van je pad afduwen. Jou ballast geven die niet bij jou hoort. Je neersabelen, je energie ontnemen en jou de illusie geven dat je geen eigen inbreng hebt.

Je hebt altijd een keuze

In welke situatie je ook zit, en een situatie kan knap lastig zijn, heb je altijd een keuze in je hoofd. Iets accepteren en dan loslaten, of er tegen vechten, je er aan ontworstelen. Een bepaalde situatie accepteren heeft echter niks te maken met je er passief bij neerleggen omdat je de kracht niet hebt om ertegen te vechten. Het is geen punt van zwakte. Juist niet. Het betekent wel dat je accepteert dat je aan sommige dingen niets kunt veranderen en je gevoel van vechten tegen iets wat je niet kunt winnen los mag laten. Je kunt er voor kiezen om je energie te steken in het verwerken van iets, of punten aan te passen zodat het wel past bij wie jij bent en hoe je in het leven staat.

Je kunt altijd besluiten hoe jij zelf in een situatie staat en hoe jij daar voor jezelf mee omgaat.

Vind jezelf terug

Ik hoop dat je deze zomermaanden de gelegenheid grijpt om jezelf weer te vinden. Om te ontdekken wat voor jou in jouw leven waardevol is en dat je ook daarvoor durft te kiezen. Op jouw eigen manier. Met muziek, met dansen, een wandeling, keihard motorrijden of stil mediteren in de natuur. Wat jou ook maar helpt om jezelf weer te kunnen vinden, te zien en te accepteren.

Ik hoop dat je je realiseert dat je altijd een eigen sleutel tot verandering hebt. En dat je jezelf heel goed toe mag staan om terug te komen bij jezelf. Zonder schuldgevoelens of gevoelens dat je je voor je keuzen moet verantwoorden. De enige waaraan jij uiteindelijk verantwoording af moet leggen is namelijk niemand anders dan jezelf.

De Gans

Waar ga jij naartoe? Ga eens terug naar jezelf
Hervind jezelf. Bron: Pixabay

Dank je wel aan Esther voor de inspiratie middels dit lied.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

31 thoughts on “Waar ga jij naartoe? Ga eens terug naar jezelf.

 1. Ik heb heel lang gevlucht. Ik dacht dat ik wegliep van de dingen en van de mensen. Van gevoelens, emoties en gedachten. Maar ik kwam er achter dat ik alleen maar wegliep van mezelf, Te bang om onder ogen te zien wie ik bezig was te worden. Sinds ik dat ontvlucht ben 🙂 is het leven makkelijker, draaglijker, intenser en mooier geworen. Makkelijker? Neen dat nu ook weer niet. Maar ik ben er wel achter dat als ik de hindernissen in mijn leven bleef ontlopen om er met een grote boog omheen te lopen, de reis naar het doel wel heel lasting en zwaar om dragen werd. Nu is het beter. Authentiek, zoals ik bezig ben te worden.

  1. Oh ja Jan, zo is het! Je mag wel afstand nemen van mensen en situaties die niet goed voor je zijn, maar je eigen hoofd en alles wat daarin zit, inclusief de manier om met die mensen die niet goed voor je zijn om te gaan, neem je altijd met je mee. Waardoor je toch, waar je ook gaat, telkens opnieuw in dezelfde situatie belandt. Totdat je inziet dat de sleutel tot verandering in jezelf zit en je (al dan niet met hulp van buiten) je best gaat doen om je manier van leven/denken/doen en daarmee om te gaan te veranderen. Dat is een lang proces, maar wat is het mooi om eindelijk jezelf te mogen leren kennen!

 2. Niet altijd reis ik op muziek. Soms reis ik door bossen en langs wateren, soms reis ik naar mezelf onder ons eigen afdak, op het ritme van de regen. Of gewoon thuis op de bank. Sinds ik meer naar mezelf luister is het leven zoveel makkelijker geworden, al moet ik nog menig maal strijd voeren met de buitenwereld, die mij niet altijd begrijpt. Dat hoeft ook niet. zolang ik mezelf begrijp, gaat alles goed.

 3. Jezelf terug vinden is al een uitdaging op zich…. zeker als je jezelf verloren hebt… maar de winst van het vinden is er uiteindelijk dan ook naar 😉

  xxx♥♥♥

 4. Ik zing, blèr en dans altijd minstens 1 keer per week mee met nummers op de radio. Snoeihard aan en stampen maar. Ik vind het heerlijk en voel me daarna super.
  Ben op zo’n dag alleen en ‘voel’ mezelf dan het beste.

  Xx

 5. Ik voel me weer een beetje de vreemde eend in de bijt. Muziek brengt mij nergens en ik kan er mij dus moeilijk iets bij voorstellen, maar ben wel blij dat jullie er wel wat aan hebben. Ik probeer op andere manieren dichter bij mezelf te komen. 😉

 6. Prachtige blog, muziek is een sleutel om blokkades op te heffen trouwens !
  muziek opent zintuigen en zet je intuïtie aan….
  het draait een sleutelgat open in je innerlijke ziel.
  en deze prachtige muziek, die ik ook van iemand heb gekregen via fb, doet dat helemaal!
  ik geniet nog even met je mee!
  en verder tover ik nog een beetje, knipoog.
  fijn weekend !

 7. Terug naar jezelf gaan naar je diepste ik. Heel moeilijk en beangstigend kan dit zijn voor sommigen die alleen in hun comfortzone blijven.
  Muziek ritmische signalen neuriën dit allemaal kan zoveel los maken. Daar hoef je nog niet spiritueel voor bezig te zijn, het gewoon durven doen.
  Als men het durft kan er veel loskomen. En vanuit daar kan je het gaan plaatsen en helemaal loslaten.
  Kom bij jezelf begint al in eerste instantie met jezelf in de spiegel te bekijken. Daar begint al de eerste keuze van de dag wil jij jezelf aankijken of liever wachten tot je opgemaakt bent. Ben je dan nog die eigen ik? En dan krijg je het mooiste van alle accepteren. Jezelf accepteren je leven accepteren je zijn accepteren. Want bepaalde dingen in het leven kan je niet veranderen kan je niet blijven vechten en moet je voor jezelf kunnen plaatsen.
  We zijn geboren om te leren we projecteren we spiegelen en een ding vergeten mensen dat je alleen maar iets kan verwezenlijken als je het vanuit jezelf gaat doen ondernemen. De sleutel van het leven van jouw leven. Jouw verantwoordelijkheid.

  Eigenlijk komt gewoon mijn schrijven op heel jouw tekst neer. Maar hoop dat ik dan nog een stukje heb kunnen inbrengen, in jouw prachtige tekst.

  Aum Shanthi

  1. Heel mooi en zeker een mooie inbreng. Ik denk dat je ook onbewust spiritueel bezig kunt zijn. Soms zie je achteraf pas wat je hebt ervaren. Het leven ís spiritueel. Dank je wel x

   1. Spiritueel is het leven ongeacht hoe je het ook bekijkt. Maar niet iedereen staat bij het leven stil en bij zichzelf. En misschien zo heel veel.

    Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.