“Ik ga even shitten” en andere gillers uit een kindermond

Poep in het Engels

‘Mama? Wat is poep in het Engels?’

“Dat is ‘shit’.”

‘Ok. Dan ga ik even shitten.’

Aldus de conversatie van vanmorgen met mijn zoon van zes.

Elke dag verzint hij iets nieuws

En elke dag is het gek.

Pas geleden, op mijn ‘wat ben je toch een lieve kerel’ kwam de respons: “ik bén geen lieve kerel! Ik ben een gewóne kerel!” Allures heeft hij in ieder geval niet.

Toen hij nog echt een baby was, lagen we graag met zijn drietjes in het weekend lekker lang in bed, ons kuikentje in de ochtenduren gezellig tussen ons in. Mijn Lief viel dan meestal pardoes weer in slaap, zachtjes snurkend. Zo ook op een zekere morgen. Het propje kakelvers mens in mijn armen draaide zijn hoofdje in de richting van het geknor en gniffelde in zijn vaders neus. Zachtjes ademde hij in en sprak luid de legendarische woorden:”boeh!” Nog altijd hebben we het erover en nog altijd maken we elkaar aan het schrikken met dat woord.

Heel lang vond hij het niet leuk als wij moesten lachen om zijn uitspraken

Nog steeds moet ik soms mijn grinnik verbergen. Hij riep wel eens boos “Niet Grappig!”, wat resulteerde in nog harder gebulder aan onze kant.

Maar ik denk dat hij, al  hij ‘groot’ is heel goed weet wat er allemaal grappig is aan de woorden uit een kindermond.

Nu, op zijn zesde, gaat hij moeilijker woorden gebruiken, vaak met een iets onderbelichte uitspraak, maar dat schaven we wel bij. En zijn interesse voor andere talen neemt toe. Wat niet helemaal onlogisch is omdat mijn werk jarenlang zo internationaal was dat er thuis dikwijls bezoek kwam wat diverse talen sprak. Hij volgt graag alles op de voet om ons dan later te trakteren op precies datgene wat wij nog gemist hadden tijdens een evenement. Heel handig. Dus ben ik tegenwoordig een lopend woordenboek Engels en Frans. Ik verwacht, gezien onze gewijzigde woonomstandigheden, binnenkort ook het Duits.

Uitspraken van jullie kinderen

Bij ons heeft zich inmiddels een heel eigen gezinstaaltje ontwikkeld. Het stoorde ons bijvoorbeeld totaal niet dat onze spruit het woord ‘yoghurt’ aanvankelijk niet uit kon spreken. Daarom heet drinkyoghurt bij ons al 5 jaar ‘yos’. En dat blijft zo, ongeacht de goedbedoelde, maar binnen de lijntjes adviezen om dat niet te doen, van allerlei mensen met een nogal strikte visie omtrent taal. Ik vind dat het spelen met taal de creativiteit en het openstaan voor andere woorden juist taalvaardigheid juist verhoogt. Yoghurt kent hij uiteraard inmiddels ook, maar yoghurt met een drupje limonade, zelfgemaakt, heet nog altjid yos.

Ik ben heel benieuwd naar de top-uitspraken van jullie kroost en of bij jullie in het gezin ook zo’n klein, heel eigen taaltje groeit.

De Gans

Ik ga even shitten


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

Bron foto’s: Pixabay

19 thoughts on ““Ik ga even shitten” en andere gillers uit een kindermond

 1. Oh heerlijk 🙂 .Een mooie vind ik nog steeds de ‘kruiwagen’ die in bad zat. Dat bleek gelukkig een hooiwagen te zijn. “Pappa booft” zei de oudste eens toen manlief de trap op liep. Propje kakelvers mens vind ik overigens een geweldige omschrijving. lieve groetjes, Hanneke

 2. Ik maar denken dat je niet blogde… ik kreeg nl geen berichten meer dus ik heb me maar opnieuw geabonneerd 😉

  Heerlijk blog dit, de ene glimlach volgde de andere op tijdens het lezen.

  Onze kinderen zijn al ruim volwassen en tot mijn spijt kan ik jou niets aanleveren want ik herinner het me niet. Wat ik me wel herinner is hoe mijn jongste ‘dreigende straf’ omzeilde… Hij had nl wolf in zijn gebit als ukkepuk, een tandziekte die er voor zorgt dat je alleen maar bruine puntjes ziet, als bergtopjes zo ongeveer. Als ik dan eens vermanend wilde zijn draaide hij mij zijn rug toe, draaide zijn hoofd naar mij om, knipoogde met de mond wagenwijd open… tja ‘boos’ blijven was dan natuurlijk geen optie meer… ik moet nog ergens een foto hebben, zal eens kijken of ik die kan vinden, zo ja dan mail ik hem je wel .

  xxx

  1. Ik kreeg geen logs meer te zien van eerst MatroosBeek en daarna van Mrs. Brubeck. Van jou krijg ik ook maar 1 op de 5. Het werkt niet feilloos, WP.
   Ik post gewoon door hoor hahaha!
   Ik ben benieuwd naar de foto. Is zijn blijvende gebit zonder wolf? Ik kende het niet. Knuff xxx

   1. Nee helaas….. in die zin werkt WP nog steeds met veel haperingen

    Gelukkig maar.

    Zit in mijn reportage van toen we 12,5 jaar getrouwd waren…

    Ja hoor GodZijDank wel…. de tandarts en orthodontist hebben er heel veel werk aan gehad toentertijd maar nu heeft hij een echte tandpastaglimlach, zul je zaterdag wel zien..

    xxxxxx

    1. Wat leuk om hem zaterdag te zien! Ik verheug me er echt op en de mannen ook. Meerten vooral omdat het een eind rijden is. We nemen een tablet voor hem mee 😉 En wij omzeilen WP. liefs xxxxxxx

 3. Heerlijk die kinderuitspraken…kleinzoon van 3 was ziek en zei ik heb “gekke benen”
  Die van 6 en 4 in gesprek…komt een fietser langs en zegt de jongste dat is opa want die heeft grijs haar en is bruin. Zegt de grote zus…nee opa is bruin met vlekjes !
  En de eerste herrinnering gaat uit naar oudste kleinkind (was toen 5)…jij bent ons eerste kleinkind…waarop hij heel verontwaardigd reageerde ik ben niet klein.
  Fijn weekend

 4. Zoonlief was een jaar of vijf…en ik was boos op hem, vraag me niet meer waarom..ik zet hem bij me op schoot en zeg…en NU vertel jij me van A tot Z wat er gebeurd is..
  Hij kijkt me aan…ik hoor zn hersens bijna kraken …en hij zegt…A, B, C, D…
  Blijf dan maar eens boos.
  Viese handen komen nog steeds door Gilbert..
  Dat was een donker vriendje van hem..
  Hij kwam thuis met een paar smerige handen en ik vraag…hoe kom jij aan zulke vieze handen ?!?!
  O zegt ie laconiek , dat komt door Gilbert….hij smelt
  Kleinzoon komt de kamer in en laat het licht branden in de gang…Opa zegt vermanend, Rens het licht in de gang !!
  Rens loopt de gang in, komt later terug en vraagt , waar dan Opa .
  Opa kijkt hem verbaast aan …ja zegt Rens jij zei het ligt in de gang….maar ik kan het nergens vinden

 5. Container op een vrachtauto:bulderdoos.
  Het maakt inderdaad veel lawaai als zo’n vrachtauto langs komt.
  Leuk om deze taal te lezen!

  1. Geweldig he. Een bulderdoos is geniaal gevonden.
   Ik hoorde ooit van iemand ‘duimteen’. Dat vond ik ook zo’n mooie ❤

 6. Heb je even? Wij eten dankzij Mart chocoladelekker ipv chocoladeletters. Doen de wolken open ipv de rolluiken. Hebben we dankzij Bram wcopabeer ipv oudpapier. Wanneer ik aan Anne vroeg hoe ver ze was (op toilet) zei ze 4….sowieso tellen wij tot hupsakee. Anne telde 1,2,3 veel……het prachtigste van Anne vind ik….Ze was 5, dit is onze vroeger hè mam.

 7. wij blijven in de ‘mama !’ ja ‘wat is dat onzichtbaar?’
  en wij praten soms ook ‘Afrikaans’ tegen elkaar… – hij hoort dat van zijn Afrikaanstalige klasgenootjes die soms in hun taal spreken tegen elkaar.
  ja, creatief met taal is heerlijk spelen met heel het gezin !

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.