Fotografietherapie in de Galerie

fotografietherapie

Fotograferen

De laatste jaren heb ik mij, naast bloggen, ook verdiept in de wereld van het fotograferen. Heel lang geleden heb ik het vak eens op school gehad, op de ouderwetse, analoge manier. Schieten met de spiegelreflex, een donkere kamer, bakken met ontwikkelvloeistof en een verwachtingsvol aftellen totdat de foto’s aan het lijntje droog waren. En veel experimenteren natuurlijk, tijdens het schieten, maar ook bij het ontwikkelen. Ik heb er mooie herinneringen aan.

Fotografietherapie

Toch heb ik mij sindsdien met van alles beziggehouden, maar niet met fotografie. Buiten de standaard gezins- en vakantiekiekjes dan. Maar toen de camera’s op de smartphone beter werden kocht ik wat cliplenzen en pakte het foto’s maken, ongeveer samen met heel Nederland, weer op.

Wat is het terrein van de fotografie intussen veranderd! Digitale camera’s, technische snufjes en internet maken het tot een heel laagdrempelige hobby, waarin je met een automatische stand op je camera of mobieltje heel eenvoudig tot interessante resultaten kunt komen. Maar echt fotograferen, met oog voor detail en je instellingen aanpassen, ja zelfs experimenteren daarmee voor die ene, unieke foto, dat is toch wel even iets anders. En uiteraard was dat wat ik wilde leren. Zo dook ik begin 2018 de cryptische wereld van sluitertijden, diafragma’s en ISO in. En ik ontdekte dat de taal van het kijken, het perfectioneren van het zien, mij bijna nog beter ligt dan de taal van woorden. Voor mij is fotograferen therapie. Fotografietherapie.

Een momentje stilstand

Talloze voordelen werden mij geboden. Overprikkeling is bijvoorbeeld een stuk beter te verdragen door de afstand van een cameralens. Mooie momenten kun je voor altijd behouden. Vanachter een lens beweegt het leven naar een prachtig moment van stilstand in de tijd. Stilstand in die jachtige wereld die de onze vandaag geworden is.

Die kleine momentjes vastleggen, dat is voor mij van grote therapeutische waarde. Ik zie het echt als fotografietherapie. Na jarenlang van mijzelf weggedreven te zijn, heeft deze nieuwe vorm van fotografie mij weer met beide benen op aarde gezet. Verankerd in het nu, de blik open naar dat wat er werkelijk toe doet.

Galerie

 

Apparatuur

Ik beschik over een Nikon B700, inmiddels een nogal afgeragd, maar dierbaar ding, omdat het van alles een beetje is. Deze camera was voor mij een ideale kennismaking met al die spectra van de fotografie. Inmiddels is hij aangevuld met een Sony Alpha 7II met een 28-70mm zoomlens, en natuurlijk hoop ik dit de komende jaren verder uit te breiden. Als ik mijn camera niet bij me heb dan schiet ik ook wel gewoon met mijn mobieltje. Voor alles is een moment. En ik leg dat heel graag vast.

Galerie

Op Instagram deel ik dagelijks enkele van die mooie momenten, een foto, een klein stukje tekst, iets om over na te denken tijdens de dag.

De allermooiste plaatjes, die komen op deze website. Een paar jaar geleden heb ik de Galerie in het leven geroepen, en momenteel ben ik bezig om deze helemaal opnieuw vorm te geven. En ooit….wie weet, als het leven het toelaat, komt er wel een keer een fysieke mogelijkheid van exposeren. Ons huis en onze tuin bieden daar prima de ruimte voor. Maar dat is nu nog toekomstmuziek.

Tot die tijd nodig ik jullie allen uit om van tijd tot tijd mijn digitale Galerie te bezoeken.

Voel je welkom,

De Gans

 

Fotografietherapie

Meer foto’s van De Gans? Je vindt ze in mijn Galerie.

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:
&

Wie is De Gans?

 

10 Replies to “Fotografietherapie in de Galerie”

 1. Kerst schreef:

  Prachtig Marije je bent er maar druk mee lees graag je blog prima en even een reactie doen maak zo nu en dan een foto met de iPad en dat is het dan mischien in de toekomst een toestel aanschaffen wie weet ik geniet van de foto’s van mijn vrienden op Instagram en meestal even een reactie geven als er een exspositie komt hou ik mij aanbevolen een lieve groet Kerst

 2. Judy schreef:

  Je foto’s zijn echt prachtig!

 3. omabaard schreef:

  Die therapie wil ik ook graag volgen. Ik vind het alleen erg moeilijk waar te starten en welk toestel te kopen. Het mag voor mij vooral niet te ingewikkeld zijn.

 4. Colinda schreef:

  Zo mooi geschreven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Fotogedichten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: