Er zijn gewoon slechte mensen

Er zijn gewoon slechte mensen

Ik dacht vroeger altijd dat alle mensen goed waren en snapte veel mensen en gebeurtenissen in het leven niet. Want, het is niet zo dat, wanneer jij goed bent voor alle mensen, alle mensen ook goed zijn voor jou.

Daarom raakte een opmerking van een Nederlandse pianist in een televisie-interview een tijd terug best een gevoelige snaar bij mij. ‘Er zijn nu eenmaal slechte mensen’, zei hij, na een stukje verteld te hebben over een lastige periode in zijn leven.

En hij had gelijk. Er zijn gewoon slechte mensen.

Er zijn mensen die van je proberen te profiteren. Mensen die manipuleren en misbruik maken van je vertrouwen. Er zijn mensen die anderen tegen jou uitspelen en nare leugens over je verspreiden. Er zijn mensen die je echt kwaad willen doen, simpelweg omdat zij zelf kwaad zijn.

Volgens mij zijn het vooral personen die, diep van binnen, zo intens ongelukkig met zichzelf zijn, dat ze het heerlijk vinden om anderen ook in diepe ellende te zien wegzakken.
Waarom? Misschien dat het zien creperen van een ander, hun eigen misère wat draaglijker maakt? Of is het een overtreffende trap van een ijverzuchtig ‘jij mag niets hebben wat ik ook niet heb?’

Ik weet niet precies wat het is.

Wat ik wel heb geleerd is om dat soort figuren op tijd te herkennen en mij niet meer met ze in te laten. Dat is geen vermijdingsgedrag, in tegenstelling tot wat een therapeut mij ooit probeerde wijs te maken. Het is wel kiezen voor je eigenwaarde en een gezonde afstand bewaren tot mensen die niets goeds met je in de zin hebben. Daar is in mijn ogen helemaal niets mis mee.

Natuurlijk kom je met ‘slechte mensen’ in aanraking in het leven. Dat is onvermijdelijk. Onder een steen gaan zitten om ze te ontlopen heeft geen enkel nut. En als je, zoals ik, verhaaltjes over het leven publiceert, dan komt er zo nu en dan iemand op je pad die geen positieve invloed op je mensbeeld heeft. Gelukkig heb ik in die jaren bloggen een behoorlijke dikke huid gekregen ten aanzien van schreeuwers en negativiteitsgoeroe’s.

Gewoon gezond zelfrespect.

Wat ik ook geleerd heb is dat een slecht iemand je eigen goedheid niet hoeft aan te tasten. Dit soort levenslessen hebben misschien mijn onbevangenheid weggenomen, maar ik vind de terughoudendheid die ik nu heb eigenlijk heel prettig. Ik ben geen allemansvriend en ik hoef niet met iedereen door één deur te kunnen. En ik wil ook niet meer iedereen helpen. Slechte mensen hebben mijn goedheid niet aangetast, ze hebben me wel doen inzien dat ik mijn goedheid niet aan alle mensen hoef te besteden.

Al heb ik nog wel een valkuil. Dat willen helpen is een soort pavlovreactie op mensen met ‘problemen’. Als een willekeurig iemand zijn nood bij mij uitstort, begin ik stante pede te bedenken wat ik aan de oplossing van ‘het probleem’ kan bijdragen, ook al ken ik de persoon in kwestie niet of nauwelijks. Het hoort bij mij.

Maar mijn hulp blijft tegenwoordig toch echt binnen grenzen. Ik laat me niet meer opslokken door andermans moeilijkheden. En die slechte mensen? Hun slechtheid is de mijne niet.

En dat is echt wel een behoorlijke verlichting in mijn bestaan.

De Gans

slechte mensen

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:
 & 

Wie is De Gans?

45 Replies to “Er zijn gewoon slechte mensen”

 1. Samantha schreef:

  “Al heb ik nog wel een valkuil. Dat willen helpen is een soort pavlovreactie op mensen met ‘problemen’” – Hier nog één!

  Je hebt helemaal gelijk over kwade mensen. Ze zijn er echt. Gelukkig zijn er ook heel veel (meer) goede mensen, die ook het probleem hebben van altijd anderen willen helpen.

  Je kunt anderen niet veranderen, enkel jezelf. Zij die kwaad willen blijven, zullen kwaad blijven. HEt beste is dan inderdaad voor jezelf kiezen.

  • Marije De Gans schreef:

   Bizar is dat he. Automatisch ga ik dan aan het denken hoe ik iemand kan helpen… Ben inmiddels wel afgeleerd om mijn hulp aan te bieden en zo weerstand te bieden aan mijn eigen drang.. Dat is een begin, denk ik zo 😉 Je hebt gelijk, alleen jezelf kun je veranderen. Al vind ik respect en rekening houden met elkaar toch wel iets wat je van elkaar mag verwachten 😉 Dank je wel voor je leuke reactie!

 2. Hanneke schreef:

  Ik geloof denk ik hetzelfde als Rebbeltje. Wel in mensen met demonen uit hun verleden en ook zeker in dat niet alle contacten goed zijn. Maar dat gevoel baseer ik op mijn eigen ervaringen en er zijn zoveel ervaringen waar ik geen weet van heb. liefs, Hanneke

  • Marije De Gans schreef:

   Ik denk dat het ook onderlinge chemie is. En als je je gevoel goed kunt volgen dan heb je vanzelf al minder contact met mensen die je niet liggen. Ik kan me voorstellen dat bepaalde mensen mij ook niet altijd als lief en aardig hebben ervaren 😀 Want als het de ene kant op niet klikt, dan is dat vaak ook aan de andere zijde het geval…
   Liefs, x

   • Hanneke schreef:

    Je maakt een hoop los, Marije 🙂 . Ja, onderlinge chemie. En ik denk ook een basis van gelijkwaardigheid en respect (ook zelfrespect, dan ben je denk ik toch beter in staat dat gevoel te volgen), volgens mij noem je die dingen ook vaak. Dat lief en aardig zijn kan ook niet altijd, denk ik, (en nee, mensen zullen dat van mij ook niet altijd vinden 🙂 ). liefs, Hanneke

    • Marije De Gans schreef:

     Die gelijkwaardige basis, daar gaat denk ik vaak een hoop fout… Zelfrespect, maar ook zelfbewustzijn, is zo belangrijk. Daar tob ik nog steeds wel mee… 😉 Maar goed dat we niet voor iedereen even aardig overkomen, dan zouden we onszelf niet meer zijn 🙂 Liefs x

 3. Ingrid Kretzer schreef:

  Ik vind dit wel een eye-opener. Want eigenlijk probeer ik altijd wel het goede in de mens te zien en daarnaar te handelen. Ook al is dit soms ontzettend moeilijk en gaat het ten koste van jezelf…

 4. Judy schreef:

  Vorig jaar schreef ik een zeswoordverhaal, een schrijfuitdaging waar ik wel eens aan meedoe: Jouw duisternis deert mijn licht niet. Het was gebaseerd op een ‘boze buurvrouw’ die mij het leven probeerde zuur te maken. Ze deed de gekste dingen. Ik heb haar nooit laten merken dat ik er last van had, ook al was dat in het begin wel zo. Maar op een gegeven moment had ik er ook geen last meer van, want het lag gewoon aan HAAR niet aan mij, dat ze zo deed. Er zit iets in die mensen dat niet goed is, en dat projecteren ze op anderen.
  Nou ja, gezond zelfrespect was mijn licht, de mantel om me heen, waar ze niet meer doorheen kwam.

  • Marije De Gans schreef:

   Een heel herkenbaar verhaal… Je eigen afstand en gezonde zelfbewustzijn, -respect geven je al een veel dikkere huid. Mooi om te lezen hoe je op die manier gezond afstand hebt kunnen nemen. Lieve groet,

 5. Moontje schreef:

  Ik kan je volledig volgen in wat je schrijft, ook voor mij is het nét zo.
  Prettige avond.

 6. Vlinder schreef:

  Afgunst en jaloezie. Dat is denk ik wat de ‘slechte’ mens drijft. Ikzelf heb weinig ervaring met echt slechte mensen. Misschien ook wel, maar ik heb zelf mijn neus nooit gestoten aan zo iemand. Misschien komt het omdat ik nogal op mezelf ben of wie weet dat ik ze automatisch ontwijk omdat ik het aanvoel. Geen idee. Ik vraag niet zo snel om hulp en een ander vraagt het niet snel aan mij, hoewel ik in het verleden een goede vriend financieel heb geholpen (en dat ook netjes heb terug gekregen). Buiten dat ga ik niet uit van het goede in de mens. Misschien scheelt dat ook.

  • Marije De Gans schreef:

   Ik denk dat er heel veel jaloezie is in de wereld. Gek genoeg ken ik het niet en dat maakt het voor mij heel moeilijk om te begrijpen wanneer een ander dat wel zo voelt. Lijkt me een harde les geweest voor je…
   Ik blijf uit willen gaan van het goede in de mens en vertrouw op mijn gevoel wanneer iemand mijn vertrouwen niet waard is 🙂 Dank voor je open reactie!

 7. Kerst schreef:

  Hey Marije Hele maal mee eens een prachtige geschreven verhaal een klijne kring om mij heen bouwen waar je door dik en dun op kunt vertrouwen een paar goede vrienden op instagam en mijn wereld is compleet Heb door de jaren heen te veel de kous op de kop een hele lieve groet Kerst

 8. rebbeltje schreef:

  En toch blijf ik nog geloven dat er in ieder mens wel iets goeds steekt…weiger te geloven dat iemand alleen maar slecht is of wil doen. De reden ja daar kan ik over nadenken…maar ook een slecht mens heeft mensen om zich heen die er toe doen.
  Maar snap je redenering van het afstand nemen wel…
  Groetjes

  • Marije De Gans schreef:

   Dat ben ik met je eens. Er zich altijd een achtergrond en een mens achter bepaald gedrag. En zwartwit goed of slecht, nee zo absoluut geloof ik daar ook niet in. Maar er zijn ontmoetingen geweest met bepaalde figuren die ik niet goed genoeg wil kennen om er achter te komen of ze toch nog ergens iets positiefs te vinden valt 🙂 Mijn aandacht richt ik dan liever op mensen die ik lief mag hebben.

 9. Ik ging uit van het goede in de mens, maar door die naïviteit heb ik ook mijn neus gestoten. Dit gebeurde vooral in mijn werk. Nu ik gepensioneerd ben, hoef ik gelukkig niets meer met mensen, die mijn leven negatief beïnvloeden. ik selecteer en geniet alleen nog van de mensen om mij heen.

 10. shivatje schreef:

  Die bestaan zeker. En soms heb je het zelfs niet door dat ze slecht zijn. Dat weet je soms maar pas als het te laat is. Kijk maar naar mensen met slechte bedoelingen en nog maar op.

  Aum Shanthi

 11. Edward McDunn schreef:

  Goed geschreven Marije. Slechte mensen zijn er altijd geweest, en zullen er helaas altijd blijven

 12. Melodyk schreef:

  ♥♥♥

  Helemaal waar!

  En toevallig (toeval bestaat niet) werd ik gisteren aangesproken door iemand die mij vroeg of hij mij iets mocht vragen… er was over mij gekletst en hij wilde checken of dat klopte…. Grinnikend kon ik hem vertellen dat ik hem wel in staat achtte zelf een oordeel over mij te vellen.

  ‘Slechte’ mensen zijn simpelweg een combinatie van jaloezie en onzekerheid over zichzelf en dat proberen ze dan te verhullen door arrogant te doen, hun eigen positie belangrijker willen laten schijnen dan het is en proberen jou aan jezelf te laten twijfelen.

  Als ik zo iemand tref denk ik altijd even heel bewust aan hoe zielig zo iemand eigenlijk is, dat helpt mij dan mijn irritatie in te dammen want ik gun die ander natuurlijk niet dat hij mij op welke wijze dan ook beïnvloedt.

  • Marije De Gans schreef:

   We hebben het hier nogal eens over gehad he… Wel fijn dat die persoon checkt bij jou. Dat doet ook niet iedereen. Ja, die irritatie ken ik wel. Toch weiger ik om zo iemand als het slachtoffer te zien waar hij of zij zichzelf doorgaans in plaatst om de daden te verdedigen. Neem verantwoordelijkheid, denk ik dan… Maar de echte ‘slechte mensen’ doen dat toch niet 😉
   Lieve knuffel xxxxxxxxx

 13. Rob Alberts schreef:

  Ja, jammer er zijn slechte mensen.
  Maar daardoor geniet ik des te meer van mooie mensen.

  Je hebt weer een prachtig blog geschreven.

  Zonnige groet,

 14. Matroos Beek schreef:

  Helaas, maar het is echt zo.
  Ik laat ze voorbijgaan en hou er geen contact mee om mezelf te beschermen.
  Lieve groet ❤️

 15. Hennie schreef:

  Lieve Marije, dit is heel herkenbaar , ik ben er van overtuigd dat er slechte mensen bestaan , ik heb dat veel meegemaakt. Dat slechte in de mens en dan heb ik het vol. over collega,s is vaak jaloezie, door hun jaloersheid proberen ze mij onderuit te halen. Ik was zeer geliefd bij cliënten en dat was voor collega,s moeilijk , ze gingen dan slecht over mij praten met alle gevolgen van dien. Ik hou mij nu afzijdig van deze mensen. Ik ben die ik ben en doe mijn ding en daar moeten ze maar mee dealen toch. Ik heb ook de neiging om iedereen te helpen maar ik selecteer wel. Dat bevalt mij goed. Ik zie gelukkig . Marije je bent een goed mens maar denk om jezelf. Neem dat aan van een 70 jarig persoon. Hahaha.ik wens je alle goeds en dank dat wij vriendjes zijn. Dikke knuffel

  • Marije De Gans schreef:

   Hahaha, lieverd, dank je wel, ik neem het van je aan hoor! 🙂 Ik houd me ook afzijdig er van. Waarom energie besteden aan iemand die je dagen donker kleurt? Waarom iemand in je leven toelaten die het telkens weer besmeurt met negativiteit? Nee hoor. Lastig om ze tegen te komen, maar niet lastig om ze verder niet toe te laten in mijn dagelijks leven.
   Veel liefs en mooie zonnige dag xx

 16. AnneMarie schreef:

  Zo dacht en denk ik nog vaak dat er geen slechte mensen zijn. Helaas stoot ik daardoor zo af en toe toch weer mijn kop. Ik kan het niet uitstaan dat ik zo naïef ban maar ook dat er mensen zijn die echt slecht zijn. Hoe kom je zover? Waatom doe je zo? Wat ben je in hemelsnaam mis gelopen dat je zo bent?
  Maar ik schiet er niets mee op om me dat af te vragen. Het tesultaat is dat ik me steeds verder terug trek waar ik dan ook weer van baal.
  Ben ik enkel nog benieuwd welke pianist het was waar je dat intervieuw van hebt gezien.

  • Marije De Gans schreef:

   Dat was Wibi Soerjadi. Dat vind ik zo’n mooi mens.
   Ik begrijp het ook niet. Maar als ik goed naar die mensen kijk, dan zie ik heel veel ontevredenheid. Maar daar houd ik me tegenwoordig verre van. Het is toch veel mooier om je aandacht te besteden aan mensen die wel lief en oprecht zijn…? Een vervelend iemand in je leven kwijtraken zie ik niet als een verlies. Maar soms heb ik wel teleurstellingen te verwerken daarin natuurlijk, al merk ik dat ik dat steeds makkelijker los kan laten. Dan niet… Denk ik dan.

 17. Esther Cuyvers schreef:

  oh lieve lieve Gans,
  ik heb zo lang geprobeerd om altijd de mooie dingen te zien in mensen.
  Intuïtief doe ik het nog steeds.

  meer en meer heb ik geleerd welke mensen bij me passen en welke minder en welke niet meer.

  er zijn idd slechten mensen en mensen met een minder leuke en goed intentie.

  zo is het nu eenmaal…

  dankjewel voor je blog!
  – dit weekend kreeg ik de vraag na een pittig moment in een gesprek – hou jij niet van iedereen? – en ik antwoordde heel zelfzeker NEE !

  de vrouwen verschoten van mijn uitspraak…

  ik dank je voor deze heel zinvolle blog!
  veel liefs
  Esther

  • Marije De Gans schreef:

   Elk mens heeft mooie kanten, maar niet iedereen doet daar wat mee. Sommigen zijn zo gefrustreerd, dat je alleen nog maar geconfronteerd wordt met hun nare uitstraling. Dat zul jij ook wel vaak voelen, de vermoeidheid die je van sommige mensen ervaart. Net alsof je hun vuilnisbak bent.
   Ik houd ook niet van iedereen. Waarom zou ik? Ik besteed mijn liefde aan mensen die ik liefheb. En dat zijn er zo veel… Maar nee, niet iedereen heb ik lief of vind ik lief.
   Dank voor je mooie reactie lieverd <3

   • Moontje schreef:

    Tevreden zijn, content zijn, daar komt het op neer.
    Je hebt mensen die dit niet kunnen.
    Ze zijn nooit tevreden en je kunt er ook niks goed voor doen.
    Vandaar frustratie, afgunst, een ander het licht in zijn ogen niet gunnen..
    Als je aan mij vraagt zijn er slechte mensen, dan is mijn antwoord door de ervaring die ik heb opgedaan, volmondig ja.
    Ook veel gefrustreerde mensen, die vanuit hun frustraties anderen de duvel aandoen.
    Ik heb er geen nood aan, het hoeft allang niet meer met iedereen te klikken en ik hoef ook niet bij iedereen geliefd te zijn.
    Je leert selecteren, en mensen op te zoeken die een meerwaarde zijn voor je leven.

    • Marije De Gans schreef:

     Ik herken precies wat je schrijft, ook vanuit een soortgelijke achtergrond natuurlijk. Ik schreef net aan Hanneke dat het ook chemie is. Met de ene klik je wel en de andere niet. Ik klik niet met negatieve, ontevreden mensen denk ik. Die zijn ook het vaakst vervelend naar mijn ervaring 😉
     Ik ben nu zover dat ik merk dat de juiste mensen toch wel op mijn pad komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Marije De Gans

#HOUDAFSTAND

BLOG

Leeggegoten

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: