Er is niets mis met mij

Maar er is een hoop mis met de wereld…

 

Dit artikel deelde Anuscka pas. En het geeft precies die essentie weer waarom ik schrijf en foto’s maak. Waarom ik heb gekozen het roer om te gooien en mijn eigen pad te bewandelen. En vooral in mijn leven ook afstand te nemen tot bepaalde zaken in de wereld. Want, ik vind dat daar nog een hoop mis is eigenlijk.

Beter kijken, beter zien

Mijn gezondheidsproblemen hebben mij geleerd beter te kijken en vooral beter te zien. Meer te genieten en vooral, meer moois in alles te ontdekken. Het leven is onbetaalbaar.

Maar soms val ik terug, in een narrig strijden tegen ‘De Wereld’. Tegen de digitaliseringspsychose, waarin de school alleen maar via lullige appjes communiceert, maar de kern van de boodschap daardoor uit het oog verliest. Waarin ik soms geen melk kan kopen bij de supermarkt omdat de kassa’s uitvallen en waarin de huisarts geen simpele verwijzing voor het prikken van mijn bloedwaarden kan uitdraaien omdat zijn pc vastloopt.

Of de economanie¹, waarin we overgaan tot onrechtvaardige behandeling van mensen met een handicap op de arbeidsmarkt. De stikstofhysterie die mensen tegen elkaar uitspeelt. Waarin boeren boswachter of hoteluitbater worden, waarin een complete provincie wordt gesloopt vanwege gas-aardbevingen en waarin modaal en werkend Nederland de broekriem fors moet aanhalen. Waarop talloze politici die al die waanzin aangrijpen door met een bizarre verbale balletvoorstelling op het Haagse pluche te pogen de kiezer te plezieren.

Daarnaast wordt zolangzamerhand werkelijk overal een economische waarde aan toegekend. Onze geldzucht kent geen einde. Geld dat onze oprechte normen en waarden als een zielige hoop verdorde bladeren wegvaagt uit de samenleving.

Het lijkt me duidelijk: er is in de wereld bijzonder veel wat mij in hevige verontwaardiging kan laten ontbranden.

 

mis
Narrig!

De aarde draait

Intussen draait de aarde om de zon, terwijl de maan weer om de aarde draait. En dat alles gaat gewoon door. Zonder appjes, zonder menselijke tussenkomst (gelukkig!) en zonder bemoeienis van een app of geautomatiseerd systeem. Onafhankelijk of pc’s werken of dat er mensen doodgaan. Het gaat altijd gewoon door. Een blik omhoog vertelt mij dat we niet zo krampachtig vast moeten houden. Niet aan regeltjes, niet aan wetten, niet aan elkaar moeten opdringen hoe wij het van elkaar willen hebben. Hoe wij, westerse mensen, vinden dat het zou moeten.

We zijn nu zo vrij, ontketend van honger en dreiging, van oorlog en ziekte, dat we elkaar bijna als vijand gaan zien. We hebben geen gemeenschappelijke strijd meer, dus beginnen we te strijden tegen elkaar. De één vindt dit niet leuk, de ander dat. We ruziën over, wat ik vind, futiliteiten. We emmeren maar door in de luxe, én illusie, dat het leven maakbaar is. Tot in de grootst mogelijke zin. Of waanzin?

Maandverband moet genderneutraal, – máándverband!!! of all things!!!!! – Zwarte Piet moet wit en Sinterklaasje zwart. De één wil een moskee, de ander een kerk. En Nederland alleen voor Nederlanders graag; al eens de historie van Nederland bestudeerd overigens? Jongens, wat wordt het ongezellig zo.

Doe normaal

Ik wil gewoon niet meer dat ge-emmer. Ik wil gewoon normaal doen. Een beetje van alles. Rekening houden met elkaar. Maar vooral minder gedoe graag. De regeltjes voor het grootste deel in de prullenbak. Met onze common-sense komen we echt wel een heel eind, daar hebben we echt geen verstikkende reeks regels voor nodig. Wát een kleuterklas zijn we aan het worden met mekaar.

Adem in. Adem uit.
Kijk. En zie.
Ruik, en snuffel.
Voel, neem waar.
Wees lief voor elkaar.
En LEEF!

De Gans

1: Economanie: een Gans’ eigen woord voor de samentrekking van ecomonie en manie…

mis

Niets meer missen? Volg De Gans ook op:
 

Wie is De Gans?

16 Replies to “Er is niets mis met mij”

 1. Kerst schreef:

  Hey Marije weer een super verhaal ja we draaien door Ben van de oudere generati dus wijnig Met apjes en internet we gaan liever de winkels in volg op nos wel wat er rond om ons gebeurd dat is niet best gelukkig een grote tuin kan ik mij helemaal in uit leven en vooral afzonderen en genieten van de natuur een fijne dag en lieve groet Kerst

 2. Judy schreef:

  Dat genderneutraal maandverband staat me vaag bij dat ik daarover hoorde in het nieuws. Ging het niet over transgender mensen, die daar een probleem mee hadden?
  Ik vind economanie een prachtig woord, het geeft precies weer wat er aan de hand is.
  Hier had ik problemen met een supermarkt waar nog maar één gewone kassa is, de rest zijn scankassa’s. Alle kassières wegbezuinigd. En een ongezellige winkel geworden.

  • Marije De Gans schreef:

   Het wordt allemaal onpersoonlijk, ongezellig tegenwoordig. Gelukkig zijn er in onze ‘Appie’ nog een hoop gezellige caissières. Ik begrijp die transgenders best, als ik me verplaats in hun standpunt. Maar het gaat wel veel te ver. Ik kan in whatsapp geen hetero-emoticons meer vinden. En de gewraakte icoontjes heb ik trouwens op mijn maandverbandverpakkingen niet kunnen ontdekken. Weer een marketing-trucje denk ik.

 3. Hanneke schreef:

  Mooi stukje en helemaal mee eens. Mooie foto’s en heerlijk gedichtje weer 🙂 . In gedachten stuur ik je een grote glimlach, liefs, Hanneke

 4. Viviane schreef:

  Ik fronste de wenkbrauwen toen ik op de radio de berichten over ‘Genderneutraal maandverband’ hoorde.
  Ik volg daarentegen wel de berichten op FB van een Vlaamse vriendin die projecten heeft In Uganda en daar de herbruikbare maandverbanden introduceerde die worden gemaakt en verdeeld in Uganda, Kenya en Malawi. Het bedrijf is blijkbaar opgericht door Nederlanders.
  Op haar profiel las ik een dankwoord aan haar gericht vanuit Uganda: “thanks a lot for your big heart. The girls are now using these Reusable pads. The girls are now better.Greetings from the mothers too.”

  • Marije De Gans schreef:

   Mijn haren fronsten mee toen ik het bericht onder ogen kreeg… Wat een goed initiatief in Uganda en wat een mooie woorden van dank en eenvoud. Dat zet ons toch weer even op scherp. Waar gaat het om in het leven… Dank je wel voor deze pracht-aanvulling!

 5. Mirjam Kakelbont schreef:

  De overheid en bedrijven slaan massaal door en de burger moet maar volgen. Genderneutraal maandverband, anmehoela! Jij, ik en heel veel anderen, blijven gewoon ons eigen, kleine, gewone dingen doen. Daarmee komen we het verst. Normaal doen. Lief doen. En het is nog gratis ook!
  Mooi, waardevol blog ♥

 6. rebbeltje schreef:

  Adem in en adem uit…en je manie aan het eind…geweldig
  Zal je woorden te harte nemen
  Groetjes

 7. Jane schreef:

  Hihi gakje, je overtreft jezelf steeds meer. Genderneutraal maandverband, echt????
  Boodschappen doen vind ik al vreselijk. Al die prikkels..
  Geen wonder dat ik ben gevlucht.
  Corrie v gorp zei ooit dat wíj het systeem zijn. Vreselijk hoe we met elkaar omgaan, hoeveel mensen koploper achter elkaar aanrennen..geen wonder dat iedereen allergisch wordt.
  Pfff. En dan komen ze bij mij tot rust. Komen snaterend binnen en vertrekken glimlachend en stil.
  Meestal ben ik alleen hoor, met de aarde en mn dieren..
  Jammer dat de wereld aan het tollen is…corruptie zei een van mn paardekids. Zoek het maar op…

  • Marije De Gans schreef:

   Ik denk wel dat we altijd al tijden zoals deze hebben gehad. Maar ik vind het zo dommig om alles steeds maar te herhalen. Elke eeuw opnieuw. Jammer dat de wijsheid van sommigen eindigt in het graf. En maandverband. Ja dus. Het schijnt te kunnen. En ik nog maar spotten met genderneutrale seks een paar weken geleden. Ik voel het aankomen 😉 Enfin, ik zit nu heerlijk op mijn eilandje rustig te wezen en wat meditatie in te halen.

 8. shivatje schreef:

  De wereld hier en bij jullie is grandioos aan het veranderen. En je laatste zin van heel je tekst is gewoon waarheid van de wereld zoals ze nu is.

  Aum Shanthi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuws: De Gans exposeert!

Expositie

Marije De Gans

BLOG

naar zee

Gans beknopt: quotes

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: