En als dit JOUW huis was?

En wat als dit jouw huis was?

324.000 kijkers

naar een noordelijke wond.

Een kleine uil begraven.

in sidderende grond.

 

Kinderstem ‘alles is weg’!

Protest verstomd in afstand.

Verstomd in eindeloos geduld

aan de verkeerde kant.

 

Verwarm je huis maar lekker,

met onze sidderende aarde.

Gewonnen warm uit koude kilte,

met slechts geldelijke waarde.

 

Eeuwen historie wordt gesloopt.

Met de grond gelijk gemaakt.

Gevangen in kapotte muren.

Beloftes keer op keer verzaakt.

 

Vele miljarden reeds gepompt,

sinds negentien drieënzestig.

Nog eens vijftig jaar te gaan…

Dat heeft de NAM bevestigd…

 

Ten koste van hoeveel dan wel?

Uitsluitend financieel gewin?

Telt geen mensenleven dan?

Is de Groninger Den Haag te min?

 

Wat nou, als dit jouw huis was?

Verwoest tot aan de grond.

Zodat jij niet meer leven kon,

je stem in tijd verstomd…

 

Wat als dit jouw leven was

Verzonken, belogen en vertrild?

De zon voor jou verdwijnen zal,

omdat jouw tijd hierdoor verstilt…?

 

De Gans

 

HELP MEE! Teken hier de petitie ‘Laat Groningen niet zakken’

 

Wie de documentaire wil bekijken kan dat op NPO via deze link.

Bioscoopversie hier beschikbaar.

Meer lezen via RTV Noord.

Aardbevingenoverzicht bij RTV Noord.

Strijdlied ‘Het is nog nooit zo donker west‘.

Alles en meer over de aardbevingen in Groningen via www.destillebeving.com.


Misschien is het wat tegenstrijdig dat ik vrij snel na een log waarin ik meld dat ik vind dat we te veel klagen in dit land, een verhaal post met een oproep over een wantoestand in datzelfde land. Ik ben mij bewust van deze paradox, maar moet dit toch nu posten. Ik vind het nodig en vraag jullie dan ook om dit verhaal zo veel mogelijk te delen.

Wat sommigen misschien ook mogen denken, ik houd mijn ogen bepaald niet gesloten voor zaken in ons eigen land. Ik vind het wel belangrijk om zaken genuanceerd te bekijken en gebeurtenissen los van elkaar te zien. Het ene probleem is het andere niet en doorgaans vind ik het in Nederland nog steeds erg goed geregeld. Met een dertiende plaats op de wereldranglijst van rijkste landen ter wereld mogen we dan ook best dankbaar zijn (cijfers van april 2016). Echter, een deel van onze rijkdom komt uit onze grond. De grond hier in Groningen. En dat geld komt niet naar de mensen van de provincie terug. Huizen zijn kapot. Prachtige boerderijen rijp voor de sloop. Historie met de grond gelijk gemaakt. Levens zijn doelloos geworden, mensen ziek en gebroken.

Het verhaal in de film waarvan ik de links hierboven heb opgenomen, is van toepassing op vele huishoudens in het aardbevingsgebied van onze mooie provincie. Er zijn mensen die al tijden wonen in een huis wat onbewoonbaar is verklaard en waar de leidingen zijn losgeschoten zodat bijvoorbeeld de badkamer onbruikbaar is geworden. De gebouwen die ten gronde gaan zijn veelal prachtige oude boerderijen met een rijke geschiedenis. Gaten ontstaan in het zo weidse landschap. Tranen stromen. Levens staan stil. Groningers zijn geen klagers. Groningers roepen ‘Kop dr Veur’ en zoeken naar een oplossing. Als dit elders in het land zou zijn gebeurd dan zouden de protesten significant harder zijn geweest en ik vrees ook significant beter gehoord. Maar het lijkt alsof de stemmen uit Groningen met de wind verwaaien in de afstand naar de rest van het land. Dat mag niet langer zo duren. Daarom deze post. Groningers verdienen momenteel op zijn minst een beetje steun. En meer betrokkenheid bij wat zich hier afspeelt. Zodat talloze mensen hier hun huizen kunnen repareren, herbouwen, hun leven weer vorm kunnen geven.

Ik wil graag al mijn lezers er bewust van maken dat het ‘ons’ gas is waar je je bord eten op kookt, je huis mee verwarmt, waar je je kind mee wast. Hier hebben sommige gezinnen geen huis meer om te verwarmen en geen geld voor een ander huis. Er ‘warmpjes bij zitten’ is hier niet bepaald van toepassing.

Ik hoop dat er wat meer bewustzijn komt voor de situatie in Groningen. In Nederland. Maar ook in de landen om ons heen.

Dank voor het tekenen van de petitie. Dank voor het verspreiden van deze log op Facebook en andere social media. Dank voor het lezen.

De Gans

 

Natuurgebied Reiderwolde in Oldambt, by De Gans Groningen 

Omdat ik het niet fair vind om foto’s te plaatsen van het leed en de kapotte huizen in deze omgeving, heb ik foto’s van Pixabay gebruikt. Ik kan jullie helaas verzekeren dat de strekking hetzelfde is…

Demolition pictures found @Pixabay

Meer gegak over Groningen lezen? Lees hier ‘Heimwee’, en klik hier voor ‘Schik Joe, Groningse wijsheden‘.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en soms verschijnt een quote op Pinterest.

 

23 thoughts on “En als dit JOUW huis was?

 1. kom hier via Melody
  en zal bij haar de petitie tekenen
  het is grove schande wat de nam en de politiek met een mooi deel van ons land doen 🙁

  1. Ik begrijp het ook niet… Het is letterlijk ‘in de kou staan’. Uiteindelijk wordt hier niemand beter van. Dank je wel voor je reactie.

 2. Onbegrijpelijk. Ik kan het niet zo een twee drie onder woorden brengen. Mag ik vragen of het goed gaat met jullie? lieve groetjes, Hanneke

  1. Wat lief! Met ons is het goed, wij wonen er net buiten. Maar waar ik ben opgegroeid en bij lieve mensen die wij kennen speelt dit heel erg. Dus het is wel erg dichtbij… Hele lieve groetjes terug!

   1. Blij dat te lezen. Daarnaast hoop ik zo dat er vlug een echt goede oplossing mag komen. Maar ook dan is er nog een hele weg te gaan en hoop ik dat daar steun voor is. lieve groetjes, Hanneke

    1. Een hele lange weg… Eerst nog de beloftes inlossen. Dat is al een heel punt an sich… Dank je voor je lieve medeleven. Lieve groet, Marije

 3. Heel erg is dat.We hadden het er gisteren nog over. Na aanleg van nieuwe duinen achter ons huis hadden wij en de buren scheuren in ons huis. We hebben hemel en aarde verzet voor compensatie of schadeherstel. Schandalig hoe ze je dan in de kou laten staan…

  1. Wat vreselijk voor jullie. Het is bijna onmogelijk om schade te verhalen. Hier worden hele straten van de kaart geveegd. Mensen wonen in containers of de restanten van het huis en afspraken worden telkens veranderd. Het is hopeloos.

   1. Bij ons is het peanuts. Maar inderdaad, wat die mensen daar meemaken. Wij lazen er al vaker over in de krant. Het is zo erg. Onbegrijpelijk dat men hen in de kou laat staan. Ik stel me in de plaats… De petitie teken ik zeker!

     1. Ik vergelijk natuurlijk met instortende huizen. Wij lieten drie jaar geleden een betonvloer leggen en polijsten. Die is gewoon doormidden gekraakt. De aannemer had alle schade en oorzaken opgemaakt. Dat heeft men gewoon naast zich neergelegd. Ook de scheur in de muur van onder tot boven en een bijna instorting boven de garagepoort. Raming kosten was 8500 euro. We kregen 1000 euro. Het was dat of jaren procederen en dan toch verliezen. We hebben het erbij gelaten…. je maakt je je er anders zo druk in dat je er ziek van wordt. Mijn man en ik hebben besloten het los te laten en door te gaan. We hebben maar één leven en willen het daardoor niet laten verzuren. Het was wel zeer vervelend.Je voelt je zo onheus en onrespectvol behandeld. Soit. Zand erover… Lieve groet.

      1. Dat vind ik ook best heftig! Soms is dat loslaten inderdaad beter. Als t gerepareerd kan worden dan kan dat inderdaad ook. Al blijft t rot.
       Maar erin blijven hangen lost inderdaad ook niks op. Lieve groet terug xx

 4. Zoals je weet hebben we veel vakanties doorgebracht op het groningse platteland en hebben het landschap zien veranderen.
  De laatste keer was het landschap veranderd in een bovengronds buizen stelsel.
  Het is te zot voor woorden dat dit stuk Nederland gewoon aan hun lot word overgelaten, en dat mensen niet volledig gecompenseerd worden !!

  1. Intens triest. En steeds die wisselende berichten ook die je over je huis krijgt. Ze beslissen maar raak… Het is te belachelijk voor woorden. Te triest is een beter woord…..

 5. De petitie tekende ik al eerder.
  15 Maart kunnen de Groningers met hun stembiljet aangeven wat zij willen.
  Weinig Politieke partijen willen stoppen met de aardgaswinning, nog minder willen de Groningers helpen.

  Bezorgde en meelevende groet,

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.