Elke dag een hartje

‘This heart is yours for every day of the year’

 

Het zal niemand die mij kent verbazen dat ik eigenlijk helemaal niets heb met Valentijn. Ik word er zelfs een beetje recalcitrant van. Commercieel gedoe, vind ik het eerlijk gezegd. Overal die hartjes en kriebeltjes en etentjes en bloemetjes. Net zo kriebelig als ik word van al die paashazen die sinds de Kerst alle schappen weer sieren terwijl iedereen buiten nog rustig wekenlang de schaatsen pakt en sneeuwpoppen bouwt. 

Valentijn dus. Omdat het moet. Hoewel ik me niet herinner dat we het vroeger zo enorm uitbundig vierden. Maar tegenwoordig doen we dat blijkbaar wel. En al die mensen die, gewenst of ongewenst, alleen zijn in het leven, voelen even lekker hard dat ze in de ogen van anderen eigenlijk toch iemand naast zich ‘zouden moeten hebben’. En we gaan de oppervlakkige commercie spekken door de aanschaf van talloze onzinnige en goedkope prullen en etentjes bij kaarslicht. Dat oppervlakkige gedoe is dus eigenlijk helemaal niets voor De Gans.

Maar met de liefde heb ik juist heel erg veel!

Dus daarom ook op 14 februari een hartje vol liefde. Om, elke dag opnieuw, aan jezelf, je geliefden, je kinderen, je kleinkinderen, je huisdieren of, als je dat graag wilt, aan de planten in je tuin te geven. Schreeuw het van de daken, knuffel mensen die je liefhebt en wees vervuld van liefde.

Liefde kost niets. Het levert je wel veel op.

De Gans

Picture by Jedidja / Aritha, Nederland @Pixabay


Mooi Leven, by De Gans heeft ook een pagina op Facebook, ik zou het heel leuk vinden als je me ook daar wilt volgen. Ook gak ik op Instagram en verspreid ik soms een quote op Pinterest.

Picture in header by Concerdesign, Deutschland @Pixabay

10 thoughts on “Elke dag een hartje

 1. Lieve Marije, graag sluit ik me weer graag aan bij je Valentines-woorden onder toevoeging van de gedachte van Paul Fellini die de navolgende gedachte over LIEFDE heeft: “…Liefde is geen toverdrankje. Het is iets anders dan razende hormonen. Het heeft maar weinig met seksualiteit te maken, hoewel seksualiteit een uiting van liefde kan zijn. Het gaat erom dat je een ander binnenlaat in je hart. Liefde haalt alles wat duister is naar de oppervlakte zodat je ernaar kunt kijken en het kunt transformeren. Daar ben je toe bereid of je bent het niet. Liefde geeft je huiswerk. Ze vraagt van je dat je je bewust wordt van je angsten en
  onzekerheden, zodat je die niet langer projecteert op degene van wie je houdt. Dat is namelijk de snelste manier om een relatie kapot te maken…”

  1. Prachtig Jan! Hoe helder beschreven door jou. Dank je! Ik wens je een prachtige dag toe en hoop dat het zonnetje in t zuiden net zo stralend verwarmend schijnt als in het hoge noorden. Hele lieve groet ❤

 2. Ja, ik snap wat jij bedoeld, maar zo zit het niet in elkaar natuurlijk, het is commercieel gemaakt net als kerst trouwens dankzij Coca Cola en de rest, maar het is een legende, en ik stuurde of deed al kaartjes zelf maken toen de rest van Europa het nog amper toe niet kende in de eighties en ik tiener was. Ik heb dat al jong mee gekregen als algemene kennis namelijk gezien het ook nog es eigenlijk een Katholiek feest is…

  X

  1. Er zijn meerdere lezingen over de oorsprong van Valentijn, waaronder inderdaad ook een katholieke. Met deze commerciële dag heb ik inderdaad helemaal niets, dat heb je juist gezien. Ik vind het een materialistische (en uiterst oppervlakkige) benadering van iets wat van oorsprong heel ergens anders over ging. Liefde heeft daar in mijn ogen helemaal niets mee te maken. Neemt natuurlijk niet weg dat ieder vrij is om deze dag, zoals ook alle andere dagen van het jaar, naar eigen dunk en welbevinden te gaan beleven en te vieren. Ik zelf vier elke dag de liefde, maar geen Valentijn. Zie ook de prachtige aanvulling van Jan van Moorsel hierboven. Ik wens jou een hele mooie Valentijnsdag toe. Lieve groet uit het Noorden. x

   1. Zoals ik al zei, ik vierde het al toen niemand het bestaan er hier vanaf wist, en altijd met nul commercie, gewoon iets extra’s, iets liefs, en verder vier ik ook elke dag de liefde 😉

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.