Een verlaten web…

Een web met verloren prooi

Pas vond ik, bungelend aan ons rieten dak, het restant van een spinnenweb, met daarin een ingesponnen prooi. Verlaten. Mijnheer of mevrouw Spin was blijkbaar al lang vertrokken en de overblijfselen van wat ooit een heerlijke maaltijd had moeten worden zweefden heen en weer in het zuchten van de wind.

Geen moraalridder, maar wel een beetje nadenken…

Het zachte tafereeltje in het avondlicht deed me denken aan ons mensen. En aan de aarde waarop wij leven. Want, wat gooien wij veel spullen weg met zijn allen… We kopen maar en nemen maar en als iets niet helemaal voldoet dan willen we het niet meer. Dan gooien we het weg, ons onbewust van het feit, dat het, vroeg of laat, ons eigen pad weer kruisen zal.

Zonder de moraalridder uit te willen hangen verlang ik er stiekem zo naar dat we met zijn allen wat meer gaan nadenken. Dat iets een tweede, of zelfs derde leven is beschoren. Dat iets wat niet meer helemaal voldoet op een ander manier nog echt van nut kan zijn. Dat niet alles wat je koopt perfect of nagelnieuw moet zijn.

De bungelende prooi aan deze draden was aanvankelijk voor niets gestorven. Maar eigenlijk is hij nu een, voor zijn doen, groot symbool. Omdat ik hem nu als voorbeeld voor ons mensen, de wijde wereld over kan laten gaan…

Deze nazomergedachte geef ik jullie graag mee …

De Gans

web

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.


Wie is De Gans?

14 thoughts on “Een verlaten web…

 1. Wat heb je dit weer, net als die schijnbaar gevlogen spin, mooi in elkaar geweven Marije! Het beeld, de gedachten en ook (in een reactie) het ruimen van de spullen van je schoonmoeder: de washandjes-uit-een-handdoek… je wordt dan inderdaad even gedwongen stil te staan bij onze huidige wegwerpmaatschappij. Als een handdoek nu wat sleets wordt, gaat-ie weg. En dat geldt voor alles… onze allerlaatste spullen in Nijmegen hebben we ook niet meer gescheiden naar tweede leven of niet: alles bij elkaar in een vuilniszak… en dat deed ook wel pijn. Maar soms kom je inderdaad op een punt dat het even niet anders kan. En die spin? Ik denk dat die, net als jij als voorbeeld, iets voor een ander heeft achtergelaten. Zo van: ik heb niet ALLES nodig, er is over, ik deel het met je…. Mooi! XX

  1. Alles bij elkaar in een vuilniszak…Letterlijk dat. Een buurvrouw vroeg ons waarom we zulke goede dingen wegdeden, maar we hadden na anderhalf jaar zorgvuldig scheiden geen enkel geduld meer over om er nog meer tijd in te steken… Het was gewoon te veel. En dat doet inderdaad pijn. Gisteren waren we op een brocante. Talloze mooie dingen. Het meeste hebben we op één of andere wijze wel en de rest hadden we niet nodig. Ik heb een vest gekocht en een sjaal… Lekker warm straks, hoeven we minder te stoken. Maar daar bleef het dan ook bij.
   Na al dat afscheid nemen van lieve mensen, mijn moeder ziek, zelf zo’n geschiedenis met toestanden… Je hecht gewoon minder aan spullen. In vergelijking met het mooie van ‘Leven’ is immers al wat je bezit feitelijk waarde-loos?
   Ik voel een logje aankomen 😉 Dank je wel voor je mooie woorden. Veel liefs xxx

   1. Ik heb net een heel mooi logje gelezen! En wat je hier schrijft: eens. Al je materiële bezit is inderdaad waarde-loos als je het mooie van leven ziet… liefs! XX

 2. Ik heb laatst mijn kledingkast nagekeken. De oude kleding die eruit kwam en die ik nooit meer draag ging in een zak en dan in zo’n kledingbak. Een paar knuffels die ik tegenkwam zijn uitgewassen en gaan naar mijn neefje en nichtjes. Als het even kan krijgt alles hier een tweede leven. En zaken zoals telefoons of zelfs mijn auto… die schaf ik aan en worden pas vervangen als ze echt meer dan op zijn! Wat dat betreft ben ik heel ouderwets.

  Of juist heel modern 😉

  Mooie foto overigens!

  1. Ik denk niet ouderwets of modern, maar gewoon normaal 🙂 Wij hebben inmiddels standaard een kringloopdoos in huis staan. Als hij vol is gaat hij naar de kringloop. Of we hergebruiken zelf.
   Dank je wel!

 3. Wees jij maar gerust een moraalridder hoor…. je doet het prima 😉

  Ik ben het helemaal met je eens…. hier wijzigt met regelmaat het eea maar ik gooi hoogstzelden iets weg dat nog een 2e leven kan hebben…. gelukkig is er marktplaats … het meeste hier in huis is ook 2e of 3e, 4e, etc hands… juist omdat ik dat mooi vind en jouw mening dus compleet onderschrijf.

  Kliekjes weggooien doen we hier zo wie zo al niet…. je kunt er de lekkerste dingen van maken en dan hoef je niet zo heel creatief keukenprins/es te zijn

  3> 3> 3> xxx

  1. Heel eerlijk hebben wij best wat spullen weggegooid afgelopen jaar… Voelde mij schuldig bij elke rit richting stort, maar anders was er geen doorkomen aan met bijna 400 vierkante meter vol spullen. Nu is er weer overzicht en kunnen we weer dingen op marktplaats zetten en naar de kringloop brengen. Ik merkte in Mama’s huisje heel erg het verschil tussen vroeger en nu. Omgezoomde washandjes uit een oude handdoek, of handdoeken die omgezoomd waren om netjes te blijven, gestopte sokken, geverfde tafeltjes. Zo ging dat vroeger en nu? Men smijt alles maar weg zodra er een gaatje in zit of het niet meer helemaal mooi is. Hoewel ik nu zit te werken aan een bureau van Marcels grootvader. Met inktvlekken. Toch veel mooier dan een glanzend formica tafeltje?

   Onze auto haalt binnen heel kort de 3 ton op de teller. We zijn bedenken hoe we het gaan vieren 😀 😀 😀 Hij piept en is stoffig en we zijn er heel blij mee.

   Enfin, wij kennen elkaar wel he 😉

   Dikke kus xxxxxxx

 4. Anansi, mijn vogelspin heeft nog niet echt een web gemaakt.
  Maar in mijn tuin zijn verschillende plekken mooi behangen met een web.
  Met wat dauwdruppels en een ochtendzonnetje blijft dat voor mij een mooi gezicht.

  Zelf hoop ik dan maar dat er vooral muggen in gevangen worden …

  Vrolijke groet,

  1. Maakt een vogelspin een web? 😀 Hoe groot zal dat dan wel niet zijn? Ik houd van die ochtenddauwwebben. Inderdaad graag met veel muggen er in en een blije spin.

   Goed weekend en heel vrolijke groeten terug!

 5. Je hebt wel een punt hoor, zeker nu de economie op volle toeren draait, grabbelen mensen makkelijker in de portemonnee, om allerlei nieuwe dingen aan te schaffen, ook als het niet echt nodig is.

  1. Soms heb ik het idee ‘vooral als het niet nodig is’… Ik kom er achter dat ik, na een jaar lang ‘ontspullen’ vooral bij heel veel denk ‘ach, ik heb al iets wat er op lijkt’. Eigenlijk schaf ik nauwelijks iets nieuws meer aan. Het is gewoon fijner om tevreden te zijn met wat je hebt.

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.