Een uitnodiging om kritisch naar mijzelf te kijken

Twijfel aan mijzelf

Soms twijfel ik wel eens aan mijzelf. Met al mijn goede bedoelingen en het verspreiden van een boodschap van liefde en hoop, krijg ik ook vaak reacties dat dat niet kan. Dat ik naïef ben en dat de mens toch écht slecht is. Met andere woorden, wat ik zeg, dat mag eigenlijk niet gezegd worden.

Mijn hoop op een mooier leven, samen, met elkaar wordt soms met enkele woorden weggeslagen.

Kriebels en kritisch kijken

Ik krijg daar, heel eerlijk, de kriebels van. En ik vraag me af waarom. Sta ik niet open voor een boodschap dat iets niet kan? Sta ik niet open voor een boodschap dat iets misschien anders is dan ik in mijn naïeve overtuiging zou willen? Wil ik niet tegengesproken worden? Of afgewezen? Ik weet het niet.

Mijn gevoelens van afkeer, regelmatig volgend op een dergelijke afwijzende reactie, nodigen mij uit om kritisch naar mijzelf te kijken. Want ik wil graag dingen van meerdere zijden belichten. En ik sta oprecht open voor ideeën van een ander. Maar waarom krijg ik van sommige reacties dan zo’n intens naar gevoel? Voor nu heb ik eerst een antwoord gevonden… De negativiteit die ik bij sommige mensen waarneem, of het gevoel aan banden gelegd te worden, wat mij door sommige reacties bekruipt, dat benauwt mij enorm. Het begrenst mijn wereld op punten waar ik juist verder kijken wil. En het begrenst mij in mijn poging om een boodschap van liefde uit te dragen, om open te staan voor andere denkwijzen. Het geeft mij het gevoel dat mij de mond wordt gesnoerd. En daar houd ik niet van.

Ik denk dat het wél mogelijk is om samen te leven, te delen en in harmonie te bestaan. Ik denk ook dat er nog heel veel stappen te gaan zijn om dit te bereiken en dat dat generaties zal overstijgen. En dat er altijd een groep mensen zal zijn die het in de weg zal proberen te staan.

Of er nog een diepere betekenis zit aan dat onplezierige beleven dat ga ik voor mezelf nog verder na.

Ik wil een mooiere wereld

Maar één ding is voor mij duidelijk. Ik wil een mooiere wereld uitdragen. En dat blijf ik doen. Ik pleit voor liefde, mededogen, de wil om te veranderen en om een stap naar elkaar toe te maken. Mensen die mij het gevoel geven dat dat niet kan, die negativiteit uitdragen, dogma’s prediken, daar kán, daar wíl ik niet naast mee lopen. Dan kan ik slechts aangeven ‘loop jij jouw route maar, dan ga ik de mijne’.

En draag vervolgens opnieuw mijn boodschap uit…

De Gans

twijfel
Kritisch zijn, wil niet zeggen dat je iemand de mond moet snoeren…

Mooi Leven, by De Gans vliegt ook op Facebook, gakt op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

23 thoughts on “Een uitnodiging om kritisch naar mijzelf te kijken

 1. Ik ben het eens met alle voorgaande reacties. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat het persoonlijk voelt. Toch zou ik het bij die ander laten, want zo kijken zij de wereld in, en dat is niet jouw manier. Ik heb er ook moeite mee. Heeft niet direcht met jouw verhaal te maken, maar ik word al een tijdje gepest door een buurvrouw, en de boosheid die daarachter zit, maakt mij regelmatig in de war. En ik herken jouw twijfels aan jezelf heel goed. Toch is kom ik er iedere keer weer op uit om weloverwogen ‘erboven te blijven staan’. Ik wil niet zijn zoals zij. Dat is een keuze. Lieve groetjes, Judy

 2. Het is jammer dat reacties jou zo’n naar gevoel kunnen geven .Toch vraag ik me af komen reacties soms niet harder binnen dan ze bedoeld zijn ? Ik vind je zeker niet naief maar een vrouw die graag een betere wereld zou willen en dat mag je laten weten op je blog en ook uitdragen . Als er veel meer mensen zoals jij waren zou de wereld er een stuk beter uitzien . Laat je de mond niet snoeren en loop je eigen route zoals je het al zegt ,het is jouw weg en anderen kunnen daar in mee lopen dat is een keuze die ieder maakt . Maar respect voor jouw gedachten en gevoelens is wel iets wat mensen dienen te hebben ook al delen ze jouw mening niet .
  Liefs Elisabeth

  1. Annaberg gaf ook al aan dat ervaringen uit mijn verleden op meerdere wijzen mijn ervaringen nu kunnen kleuren. Ik denk ook zeker dat dat zo is in mijn geval. Wat mij vooral raakt is zwart-wit denken en dat rechtstreeks op mijn stukjes afvuren. Dat vind ik heel moeilijk om mee om te gaan. Dank je wel voor je open antwoord. Liefs x

 3. Zou dat beklemmend gevoel dat sommige mensen/reacties bij je oproepen niet te maken kunnen hebben met nare ervaringen van emotionele verwaarlozing, narcistisch misbruik of iets dergelijk? Ik merk bij mezelf dat ik nog altijd heftig reageer – meestal innerlijk – als bepaalde reacties/bepaald gedrag ook maar een beetje in die richting gaat. De stresstherapeute die ik consulteerde na mijn burn-out heeft me daarop gewezen en ik denk dat daar wat in zit. Het is een soort buikgevoel dat je waarschuwt als het ware.

  1. Dat zou heel goed kunnen. Het onderscheid wat ik in dezen moet leren maken is het verschil tussen een ‘herbeleving’ en een nieuwe beleving van iets of iemand. Dank je wel!

 4. De reacties van de ander zegt in de eerste plaats iets over die ander en niet over jou. Iedereen heeft zijn eigen perceptie, zijn eigen waarheid. Blijf jij maar lekker naïef en liefde en warmte uitdragen, dat zegt iets over jou, waar jij in geloofd, dat is goed, dat is prima, daarvan is er veel te weinig van in deze wereld. Dat ik dat geloof, zegt dan weer iets over míj. Blijf maar lekker doen wat je doet!

 5. Misschien ervaar je weerstand wanneer mensen negatief reageren op jouw overtuigingen omdat je overtuigingen zo persoonlijk en sterk en drijvend zijn in je leven. Ze maken jou jou, dus wanneer iemand je daarop aanspreekt vallen ze indirect een stuk van jou aan. Maar het zijn slechts meningen en al roept heel de wereld dat jouw wensen niet kunnen uitkomen, dan wil dat niet zeggen dat heel de wereld gelijk heeft. Jij weet wat je wilt en kunt. Zij niet.

  Mensen roepen zo vaak dat wat ik wil niet kan en ik bewijs ze altijd dat het wél kan! Want hun gezeur en negativiteit geeft mij juist enorm veel zin om hen het tegendeel te bewijzen. Ik denk zelfs dat ik zonder al die nare opmerkingen helemaal niet zoveel zou hebben gepresteerd qua dromen realiseren.

  1. Wat prachtig Samantha, dank je! Inderdaad zijn mijn drijfveren echt heel persoonlijk. Dus dan voelt een afwijzende reactie ook echt als pijnlijk. En inderdaad, zo veel kan wél! Dank voor je motiverende antwoord.

   1. Het raakt mij persoonlijk als ik zie dat er andere mensen zijn die ook worden teruggehouden in hun wensen. So what als het idealistisch klinkt. Als niemand ooit iets probeert, verandert er ook nooit wat.

    Ik wens je een mooi en positief weekend, Marije 🙂

    1. Dat ken ik wel. Mijn idealen mogen misschien wat idealistisch zijn, maar inderdaad, als ik mij laat weerhouden heb ik een gemiste kans… Dank je wel en voor jou ook een mooi en positief weekend ❤

     1. Helemaal eens met Samantha. Had het niet beter kunnen verwoorden.
      Lekker jezelf blijven, lieve Marije. Ik noem mijzelf een kritische idealist. Open blijven staan voor de mooie dingen in het leven en in mensen, maar ook realistisch genoeg om te beseffen dat sommige dingen en mensen niet kunnen of willen veranderen. Kritisch en skeptisch, niet alles voor zoete koek slikken. Volgens mij ben jij ook zo. Heerlijk!
      XxX

      1. Lief, dank je Patty. Ik denk dat je gelijk hebt 😉 Inmiddels ben ik iets diplomatieker geworden met het uiten van mijn ideeën. Het leverde mij aanvankelijk geen vrienden op als ik lekker tegen de keer in reageerde, ook al had ik nog zo gelijk (of niet, want wie heeft het nu altijd bij het rechte eind…?). Nu is dat uiteraard niet anders, maar toch wel wat tactvoller verwoord dan vroeger 😉
       Liefs xxx

       1. Weet je wat ik nou zo raar vind? Als een kind rechtuit is, dan lacht men toegeeflijk. Boven een bepaalde leeftijd ben je ineens tactloos. Zolang een mening respectvol gebracht wordt, dan zeg ik ‘blijven opkomen voor je zelf’. Fijn weekend alvast! XxX

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.