Een polarisatiefilter

Voordat ik dit stukje begin, heb ik eerst enkele vragen voor je:

– Geloof jij makkelijk wat je leest? 

– Zoek jij, wanneer je een nieuwsbericht op internet tegenkomt, uit wat de bron en achtergrond van dat bericht is?

– Zie je wie wat deelt op sociale media en onderzoek je de achtergrond van stellingen en bronnen van de links?

polarisatiefilter

 

Een polarisatiefilter

Het polarisatiefilter in mijn hoofd werkt best goed. Althans, dat vind ik zelf. Hoewel ik een enorme stap terug heb gezet op bepaalde sociale netwerken zoals Facebook, kan ik me natuurlijk niet volledig onttrekken aan het fenomeen van internet en de gevoelens die dat bij mij mij oproept.

Dus zie ik talloze meningen vanuit allerlei bronnen voorbijkomen

En naar wat ik zie, is het een hobby van velen om eenzijdig belichte gedachten en hun daaruit voortvloeiende stellingname pardoes out in the open te deponeren. Bij voorkeur voorzien van een indrukwekkende oogst aan links naar gechargeerde informatiebronnen van een, in mijn ogen, dikwijls twijfelachtige en vrij eenzijdige oorsprong. Die -oppervlakkig bekeken- uiteraard volledig lijkt aan te sluiten bij de geponeerde stelling.

Vaak komt met deze gedachtegang een soort van complottheorie bovendrijven

Naar wat ik gedeeld zie worden zijn velen er van overtuigd dat wij gehersenspoeld, geïndoctrineerd en als makke schapen over de kling gejaagd zullen worden met inzet van een uiteenlopend aantal griezelige zaken:

Frisdrank. Kranten. Dieren. Zwarte Piet. Boeren. Dames en heren. 5G. Negerzoenen. Banken. De zon. De hitte. Een virus. Windmolens. Politiek. Vaccins. De kou. En vul maar aan… De één vindt al die zaken rechtstreeks angstwekkend en de ander vindt hoe wij omgaan met die zaken vooral heel angstwekkend.

Uit die overvloedige stroom van theorieën en overtuigingen lees ik maar één conclusie: het einde der tijden is nabij als we ons niet aansluiten bij zowel het witte, als ook het zwarte kamp

Wat de aanhangers van wit onderbelichten is dat indien hun gedachten opgevolgd zouden worden door alle heren en dames op het pluche, de parochianen van van het zwart stelselmatig gepasseerd zouden worden. Dus ook andersom: als de opinie van zwart doorgang zou vinden, dan zou de kudde van wit weer benadeeld worden. In dat opzicht is er geen juist beleid te beslissen.

Ga er maar aan staan als je nu toevallig in de top van de beleidstoren zit en de besluiten ook daadwerkelijk moet nemen.

Gegeven de hysterische verdeeldheid van de meningen in ons land vind ik, heel eerlijk, dat men het op die plek nog niet eens zo gek doet. Werkelijk: als we ons allemaal eensgezind achter de besluiten der beleidsmakers hadden geschaard, dan hadden we pas echt grote problemen gehad.

Nee, er staat geen standbeeld van welke politicus of arts dan ook maar in mijn tuin. Integendeel. Ik heb mijn politieke opinies en absolute vertrouwen in wetenschap al lang afgezworen en begraven. Ik ben het met meer zaken niet eens dan wel.

Kwebbelen bij de bakker

Maar ik word pas echt moe en onrustig van die hysterische delerijen met standpunten over de vermeende stand van zaken in ons land. En dan bedoel ik alle kampen. En omdat mijn generatie niet meer kan kwebbelen in de rij bij de bakker op de hoek, moet alles maar meteen viraal op internet.

Ik ga de komende tijd rustig mijn gang. En doe wat ik zelf verstandig acht. En op bepaalde punten zal ik mij echt wel eens eigenwijs gaan gedragen. Op het ene of op het andere vlak. Zo ben ik. Maar ik heb geen zin om mij te laten opslokken door de olievlek van zwartwithysterie die zich nu op internet verspreidt.

En ooit zal mijn generatie zich realiseren, zoals dat onze voorvaderen voor ons door schade en schande duidelijk is geworden, wie pas echt onze grootste vijand is: De Mens.

Wij dus.

Even dat polarisatiefilter draaien.

De Gans

polarisatiefilter

Met een polarisatiefilter zie ik meer kleur

Je kunt De Gans ook volgen op:
 & 

Wie is De Gans?

Marije De Gans

Marije De Gans

Lees nu:

de boodschappen

Mooi Leven in je mailbox?

Voer je mailadres in en vlieg mee:

Zoek een artikel of onderwerp

Alle schrijverijen van De Gans

Privacy bij De Gans

Gevoelens van een ander

Translate this site

%d bloggers liken dit: