Een gevecht tegen jezelf

“Van vechten tegen jezelf word je niet beter.
Je verliest er alleen maar mee.”

Jij en jezelf.

In het leven heb ik aardig wat gevechten geleverd. Tegen de gevestigde orde (ik ben het met veel regels niet eens), tegen andere mensen, tegen gebeurtenissen in de wereld, maar mijn grootste vijand was ikzelf.

Totdat ik verleden jaar op een punt belandde waarop ik mijn beste vriendin leerde kennen. Ik dacht dat ik die al had, meerdere zelfs, maar er was er eentje die stond altijd voor mij klaar. Die huilde met me mee en juichte oprechter dan welke andere mens ook. En die vriendin dat bleek ikzelf.

Gevechten…

Ik heb er een stapeltje afgevochten, van die gevechten. Eerst naar buiten toe kijkend wat mij nu weer in de weg stond en dan knokkend naar boven. Het oneens zijn met dit, het oneens zijn met dat. Totdat ik merkte dat het vooral heel veel energie kostte, maar zelden een bevredigend resultaat opleverde. Toen ging ik het gevecht aan met mijzelf. Ik accepteerde heel veel niet van wat ik was of wie ik dacht te zijn. Maar dat werkte helemaal averechts, zo merkte ik.

Inmiddels heeft mijn lijf hard op de rem getrapt. Onlangs bleek er weer een lichamelijk issue bij gekomen waar ik op moet letten. Maar dat maakt niet uit. Mijn lijf is niet mijn harnas, mijn lijf is niet mijn onkunde en al helemaal niet mijn vijand. Mijn lijf is mijn thuis en met de jaren en het leven komen daar gebreken bij. Dat gaat nu eenmaal zo in ’t leven. Dus ik zal daar lief voor zijn en het vergeven als het even niet kan en ook de signalen ter harte nemen die het mij geeft.

Mijn geest die houdt wel vol. Die ziet wat eerlijk is en wat niet, wie ik kan vertrouwen en wie niet. Mijn geest bleek mijn wijsheid en bevatte de grootste kennis over mijzelf. Mijn geest leerde mij alles wat er te leren viel tot nu toe. En daar komen hopelijk in de toekomst nog vele lessen bij.

 

Galerie

 

 

Vrede.

Ik leef in vrede met mij. En dat is mijn grootste goed. Ik weet wat ik mooi vind en wat niet. Ik weet waar ik goed in ben en waarin niet. Maar het belangrijkste is dat ik ook weet wat ik zelf kan doen om in die vrede te blijven leven. Ik accepteer niet meer alles en iedereen. Sommige mensen vind ik niet oké, sommige dieren passen niet bij mij en ik voel mij niet prettig in elke omgeving.

Evenmin voel ik mij altijd goed in elke ambiance of bij een bepaalde attitude van iemand. Ik verfoei grof gedrag en onfatsoen. Ik bewonder kunst en schoonheid. Dat zoek ik in mijn omgeving en in mensen. En dan bedoel ik niet de oppervlakkige buitenkant, maar juist het diepere wezen. Het zijn, de verfijning in een mens zelf, in de kunst of in muziek. De schoonheid van de natuur, de aarde, de kosmos zelfs. En dat is wat ik om mij heen verzamel en dat is wat ik heb gezocht.

Ik ben getrouwd met een heel mooi mens en uit onze liefde kwam een evenzo mooi kuiken. Het afgelopen jaar vond ik een prettige omgeving om in te leven en merkte dat ik niet op mijn plek ben met weinig privacy. Ik ga graag rustig mijn eigen gang en laat graag de mensen om mij heen hun eigen route volgen. Zonder bemoeienis, maar met hulp indien echt nodig. Niets opgedrongen, niets ongemanierd of lomp. Wel oprechte aandacht naar elkaar. En ruimte. Ruimte om jezelf te kunnen zijn.

Ik gun het jou.

En wat doe jij? Sta eens even stil om te kijken wat je aan het doen bent. Ben je aan het vechten tegen jezelf, je emoties, of tegen dingen van buiten die je niet kunt winnen?

Stop dat vechten tegen wat je niet veranderen kunt, tegen wie je niet wilt zijn en wie je in jou ziet. Start met accepteren van die kanten die je van jezelf niet waardeert. Je hebt ze. Je bent wie je bent en dat kan geen mens veranderen. Willen zijn wie je niet bent breekt je vroeg of laat alleen maar op. Jij bent de enige op de wereld die zo is als jij. Accepteer dat en maak er iets moois van, al die facetten die jou tot jou maken.

Vrede.

Ik gun jou jouw eigen vrede. Het is een lange weg en je komt zeker eigenschappen van jezelf tegen die je helemaal niet onder ogen zou willen zien. Soms verfoei je die eigenschappen zelfs. Maar wat brengen ze jou? Wat geven ze jou? Hoe kun je ze aanwenden en ombuigen tot iets positiefs?

Een lange weg ligt voor je. Een weg die ik inmiddels deels heb afgelegd en die ik je graag zou willen laten zien. Maar dat gaat niet. Want die weg is de mijne en de jouwe is heel anders. Jouw weg is van jou. Aan jou hem te vinden, de hobbels te zien, te ontwijken of glad te strijken. Aan jou om de bosschages weg te snoeien, soms met blote handen tot je er bij neervalt en je niet weet hoe je verder moet, om daarna opnieuw te beginnen. Elke les, elk obstakel wegnemend om te zien wie jij kan zijn. Onderweg de aanwijzingen te begrijpen en te verwerken. Om te zijn wie jij bent.

De Gans

Jezelf

Alle foto’s in deze log zijn ©byDeGans.


Volg je Mooi Leven, by De Gans ook al op Facebook?
De Gans gakt ook op Instagram en incidenteel verschijnt een quote op Pinterest. De Gans vliegt heel soms over Twitter.

30 thoughts on “Een gevecht tegen jezelf

 1. Ik haal zoveel uit jouw blogs. Niet alleen uit deze. Zoveel lering trek ik eruit. Vechten heeft geen zin, vaak niet althans. Loslaten wel, het geeft je vleugels ❤️

 2. Deze blog raakt me. Ik ben nog aan het kijken hoe ik het vechten met mezelf los kan laten, want o, wat ben ik er aan toe om mijn eigen beste vriendin te worden ……..
  Ik kom er wel, alleen het is hard werken, en er liggen nog wel wat obstakels op mijn weg.
  Dank je wel voor deze mooie blog.

  1. Ik hoop dat ik je hiermee een beetje moed geef om jezelf eens te complimenteren en als ‘Jou, Jijzelf en Jij’ die obstakels aan te pakken. Veel lieve groeten,

 3. Heel mooi gezegd! Ik ben zelf ongeveer 5 jaar geleden gestopt met vechten en begonnen met liefhebben. Mezelf en de mensen die er echt toe doen. Ik ben inderdaad ook altijd in goed gezelschap. En ik kan inmiddels kiezen of zelfs nee zeggen… Energiezuigers houd ik zo veel mogelijk op afstand. En ik accepteer dat er nou eenmaal regeltjes zijn. Zolang de anderen accepteren dat ik me daar niet aan wil houden. Ik kan heel mooi buiten de lijntjes kleuren!

  1. Precies. Dergelijke keuzes ‘moet’ je ook maken. Je bent maar mens…. Is binnen de lijntjes kleuren niet net zoiets als altijd binnen datgene waarvan jij denkt dat het ‘comfortzone’ is blijven? Beetje buiten je pad gaan levert zo veel moois op. Liefs xx

 4. Wat een prachtig blog heb je geschreven. Zo open, zo wijs…
  De grootste gevechten lever je meestal tegen jezelf.
  Lieve groet

  1. Jij en ik weten dat. En nog een paar van ons ❤ Dat onder ogen zien én jezelf leren kennen zoals je bent én dan óók nog eens respecteren en accepteren is geen kleine overwinning. Dank je wel en lieve groeten terug xxx

 5. Hier is totaal niets meer aan toe te voegen.
  Want dit zou voor heel veel mensen een uitkomst zijn.
  Vechten in het leven is met dingen niet eens zijn, en juist dat oneens zijn is in jezelf te vinden. Neem vrede met wat je hebt ziet en voelt.

  Aum Shanthi

Gak mee en plaats hieronder je reactie,

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.